Marian Sarbu, care a fost rechemat la cererea sa din postul de consul al Romaniei la Dubai, s-a reintors in Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) in urma cu circa o saptamana pe pozitia de consilier al presedintelui ASF, Misu Negritoiu, au declarat pentru HotNews.ro oficialii autoritatii. Informatia a fost publicata in premiera, cu o zi in urma, de Libertatea. Marian Sarbu a fost numit consul general in Dubai in vara anului trecut, dupa ce a demisionat din postul de prim-vicepresedinte al ASF. Demisia a venit dupa ce Curtea Constitutionala aratase ca numirea acestuia la ASF era neconstitutionala.

Marian SarbuFoto: Agerpres
  • Cum a revenit Marian Sarbu in ASF

Marian Sarbu a fost rechemat, la cererea sa, din postul de consul al Romaniei la Dubai, in Emiratele Arabe Unite, printr-o hotarare adoptata de Guvern in luna martie 2015. Detalii aici.

Sarbu, care a parasit ASF dupa ce Curtea Constitutionala a decis ca numirea sa in aceasta pozitie a fost neconstitutionala, fusese numit consul general in Dubai printr-o Hotarare a Guvernului Ponta publicata in 5 august 2014 in Monitorul Oficial. Detalii aici.

Ministrul Afacerilor Externe la acea data, Titus Corlatean, a argumentat numirea prin faptul ca functia de consul general este una de reprezentare, iar Marian Sarbu este un foarte bun vorbitor al limbilor engleza si franceza, stie sa gestioneze relatiile internationale, avand in vedere ca a fost ministru de mai multe ori, si cunoaste modul in care trebuie reprezentate interesele statului.

Marian Sarbu a demisionat in luna iulie 2014 din postul de prim-vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) dupa ce judecatorii Curtii Constitutionale au hotarat cin 2 iulie ca numirea acestuia este neconstitutionala. Motivul: nu avea cei 9 ani de experienta profesionala ceruti de lege pentru orice membru ASF executiv sau nu. In anul 2013, Sarbu a fost membru neexecutiv in ASF, pozitie din care a declarat ca a incasat peste 154.000 de euro (682.068 lei).

Contactati la acea vreme de HotNews.ro, oficialii ASF au spus ca dupa demisie, Sarbu nu revine ca membru neexecutiv in Consiliul ASF si nici intr-o alta functie de conducere din cadrul ASF, dar poate sa desfasoare o alta activitate in ASF, legata de specializarea sa. Cat despre experienta pe care ar fi trebuit sa o aiba in 2013, ASF a sustinut ca decizia Curtii Constitutionale a vizat doar pozitia de prim-vicepresedinte ASF.

Ce venituri au incasat Marian Sarbu si sotia sa de la ASF si MAE in 2014

Revenit in urma cu o saptamana in ASF, Marian Sarbu si-a completat noua declaratie de avere (11 iunie 2015 vezi documentul atasat) in care afiseaza veniturile incasate in 2014 atat de la ASF, cat si de la Ministerul Afacerilor Externe (MAE).

Acesta a declarat ca in 2014 a incasat 264.242 lei (indemnizatie si alte venituri) de la ASF si inca 11.000 dolari de la Ministerul Afacerilor Externe.

Daca in declaratia de avere de la incetarea mandatului in ASF (completata in 24 iulie 2014) acesta era singur, in noua declaratie de avere, Marian Sarbu indica si veniturile obtinute de sotia sa Sarbu Monica Mihaela, venituri provenite din aceleasi surse: ASF si MAE.

Astfel, in 2014, Sarbu Monica Mihaela a incasat 304.849 lei (salarii si alte venituri) de la ASF si 1.800 de dolari (indemnizatie) de la MAE.

  • In conditiile in care in listele cu declaratii de avere ale actualilor si fostilor angajati ASF nu apare nici o Monica Mihaela, HotNews.ro a solicitat ASF sa precizeze daca aceasta mai lucreaza in ASF si ce functie a ocupat aceasta in cadrul autoritatii in anul 2014, pozitie in urma careia a incasat 304.849 lei (salarii si alte venituri). Vom reveni cu raspunsuri imediat ce le vom primi.