Luarea unei decizii in procesul in care ASF cere deschiderea falimentului la Astra a fost amanata pana pe 26 octombrie, dar in proces a intrat si avocatul Gheorghe Piperea, ca partener colaborator al Rominsolv SPRL, administratorul judiciar al Oltchim, societate aflata in insolventa, care are de recuperat 10 milioane de euro de la Astra. In afara de recuperarea sumei, Piperea vrea sa obtina un lichidator judiciar independent, acuzand ca cele doua societati de insolventa propuse de ASF, ca lichidatori la Astra, respectiv KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL, au mari probleme de incompatibilitate.

Gheorghe PipereaFoto: AGERPRES
  • "Oltchim are de recuperat o asigurare de raspundere manageriala de 10 milioane de euro de la Astra Asigurari. Suntem creditori si in consecinta avem dreptul sa participam la aceasta procedura. Ne-am introdus la aceasta procedura pentru ca vrem sa se deschida procedura falimentului, pentru ca nu se poate altfel, dar in acelasi timp vrem sa se numeasca altcineva in calitate de lichidator, intrucat cele doua societati propuse de ASF, cu o urgenta suspecta, au probleme mari de compatibilitate", a declarat contactat de HotNews.ro avocatul Gheorghe Piperea, partener colaborator al Rominsolv SPRL.

Pe site-ul Tribunalului Bucurestiapare mai nou in procesul dintre ASF si Astra, si Oltchim,societate in insolventa, prin consortiul Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL.

  • "KPMG a fost admninistrator special la Astra Asigurari. Art. 28, alineatul 3 din OUG 86/2006 care reglementeaza activitatea practicienilor in insolventa spune ca daca ai fost administrator la societatea respectiva nu ai voie, este interzis in lege, sa fii numit administrator judiciar respectiv lichidator judiciar, iar KPMG a fost administrator special la aceasta societate si a condus societatea catre succesul deosebit al falimentului actual", a spus Gheorghe Piperea.

Ce spune Art. 28, alin. 30 din OUG 86/2006:

  • "(3) Nu poate fi numita in calitate de practician in insolventa la o persoana juridica persoana care a detinut calitatea de administrator, asociat, actionar, director sau membru in consiliul de administratie ori alte functii sau pozitii similare la acea persoana juridica".

Atentionat de reporterul HotNews.ro ca administratorul special de la Astra a fost KPMG Advisory si ca ASF propune acum ca lichidator judiciar provizoriu pe KPMG Restructuring SPRL, Piperea a declarat ca "acestea sunt porcarii ale marilor firme de consultanta".

  • "Uitati-va la controlul societatii si veti vedea ca este aceeasi entitate. Acestea sunt porcarii de la marile firme de consultanta care se prefac si au pus tot felul de ziduri de separatie intre societatile din cadrul grupului si in realitate nu este asa. Uitati-va cine conduce cele doua entitati.
  • Dascal Insolvency are o problema si mai interesanta. Societatea este detinuta de o persoana care este sotul unei directoare de la resurse umane din BNR. Problema care se pune este ca din avion ca pare sa fie un scenariu pentru a se gestiona acest faliment asa cum isi doresc cei din ASF si BNR si dupa parerea mea este pur si simplu un cadou care i se ofera lui Adamescu, care va spune ca este un scenariu, ca lumea a vrut sa-l distruga, ca el este un cinstit si ca de fapt el nu este in faliment dar ca cineva a facut acest scenariu pentru a-l aduce faliment. Discutia se va purta, in momentul in care se ridica acest lucru in presa, in jurul acestui scenariu si nu in jurul mizeriilor si fraudelor care s-au intamplat la Astra Asigurari.
  • Vreau sa recuperez pentru Oltchim cei 10 milioane de euro si sa incerc intr-o prima faza sa obtin un lichidator judiciar independent de toate aceste jocuri si scenarii, adica  si de debitor, de Adamescu, dar si de ASF si BNR", a atentionat avocatul Piperea.

Intr-adevar, datele BNR arata ca Dascal Irina, avand functia de sef serviciu la Directia Resurse Umane din cadrul BNR, are ca sot pe Dascal D. Catalin Andrei, care figureaza cu surse de venituri de la Dascal Insolvency SPRL. Vezi aici declaratia de avere a Irinei Dascal.

Piperea a precizat pentru HotNews.ro ca procesul a fost amanat pana pe 26 octombrie si ca in acest dosar ASF are calitate de petent, iar Oltchim pe cea de creditor.

  • KPMG: Polita de asigurare de 10 milioane de euro depusa de Oltchim la ASTRA Asigurari nu confirma un eveniment asigurat

Amintim ca intr-o reactie transmisa in aprilie 2014 in procesul in care Gheorghe Piperea, administratorul judiciar de la Oltchim, solicita suma de 10 milioane de euro de la Astra, KPMG declara urmatoarele:

"Dosarul de despagubire inaintat de administratorii judiciari ai Oltchim S.A (in insolventa) nu indica un eveniment asigurat, produs in intervalul asigurat si care sa descrie si sa cuantifice vreunul dintre prejudiciile acoperite de polita de asigurare a raspunderii civile emisa de ASTRA SA, spune administratorul special al Societatii Asigurare-Reasigurare ASTRA S.A., KPMG Advisory SRL"

Pentru detalii citeste si: KPMG: Polita de asigurare de 10 milioane de euro depusa de Oltchim la ASTRA Asigurari nu confirma un eveniment asigurat

  • Cum au ajuns KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL sa fie propuse instantei de catre ASF in vederea numirii unui lichidator judiciar provizoriu in dosarul de faliment al Astra

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a demarat in data de 21 septembrie din acest an un proces de selectie a unui lichidator juridic in cazul falimentului Astra Asigurari si a agreat initial sase practicieni in insolventa din 13 candidaturi depuse. Printre cei sase practicieni in insolventa agreati se afla si KPMG Restructuring SRL. Amintim ca administratorul special al Astra Asigurari a fost KPMG Advisory.

Vineri, 9 octombrie, ASF a anuntat ca a aprobat transmiterea catre Tribunalul Bucuresti a listei cuprinzand cele doua societati de practicieni in insolventa, KPMG Restructuring SPRL si Dascal Insolvency SPRL, selectate de catre Comisia de avizare constituita la nivelul Autoritatii, in vederea numirii ca lichidator judiciar provizoriu in dosarul de faliment al Astra Asigurari. ASF mai spune, intr-un comunicat transmis vineri, ca a aprobat transmiterea acestei liste, 'prin derogare de la procedura privind agrearea si selectia practicienilor in insolventa de catre ASF', fara a explica de ce a facut aceasta derogare.

Pentru detalii citeste si: