​Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a publicat in 3 noiembrie o noua lista cu 827 de cereri de plata depuse de pagubitii Astra Asigurari in baza unor dosare de dauna avizate si neachitate de asiguratorul impotriva caruia ASF cere falimentul. Fondul a preluat peste 57.000 de dosare de dauna avizate si neachitate de Astra, iar pentru a-si recupera macar o parte din despagubiri, toti pagubitii care au aceste dosare trebuie sa depuna la Fond cereri de plata. Pana pe 22 octombrie, asiguratii care au aceste peste 57.000 de dosare neplatite de Astra depusesera la FGA peste 3100 de cereri de plata, valoarea estimata a despagubirilor solicitate fiind de 36,9 milioane lei.

Sucursala Astra AsigurariFoto: AGERPRES
  • UPDATE Intrebata luni de HotNews.ro care este valoarea despagubirilor solicitate de pagubitii Astra in cadrul celor 827 de cereri de plata, Carmen Radu, sefa FGA, a declarat: "Valoarea solicitata este de 35,2 milioane Lei. Aprobarea/respingerea sumelor cuvenite se face de către comisia specială constituită în cadrul Fondului de garantare a asiguraților iar plata sumelor se face în limita plafonului de garantare după rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de faliment împotriva asigurătorului".

Pana pe 22 octombrie, pagubitii Astra depusesera peste 3100 de cereri de plata la FGA

"Din cele peste 57.000 de dosare de dauna avizate si neachitate pe care le-am preluat de la Astra, au fost depuse deja peste 3100 de cereri de plata. Valoarea estimata a despagubirilor solicitate pana in prezent de potentialii creditori de asigurare care au depus cereri de plata la FGA este de 36,9 milioane de lei. Toti acesti potentiali creditori care au dosare de dauna deschise si neachitate la Astra trebuie sa depuna o cerere de plata la Fond in vederea recuperarii despagubirilor", a declarat la sfarsitul lunii trecute pentru HotNews.ro Carmen Radu, sefa FGA.

  • Faptul ca un pagubit depune la FGA o cerere de plata nu inseamna automat ca va si primi suma solicitata.

"Directiile de specialitate din cadrul Fondului de garantare a asiguratilor analizeaza cererile de plata si documentele justificative si pot solicita completarea acestora, dupa caz, in vederea intocmirii listelor creditorilor de asigurari ale caror creante certe, lichide si exigibile urmeaza a fi platite din disponibilitatile Fondului.

Aprobarea/respingerea sumelor cuvenite se face de catre comisia speciala constituita in cadrul Fondului de garantare a asiguratilor iar plata sumelor se face in limita plafonului de garantare (n.a maxim 100.000 de euro pe creditor, nu pe dosar) dupa ramanerea definitiva a hotararii de deschidere a procedurii de faliment impotriva asiguratorului", a mai declarat luna trecuta pentru HotNews.ro Carmen Radu, presedintele Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a preluat, la data de 1 octombrie 2015, un numar de 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari.

La o prima analiza a valorii despagubirilor aferente dosarelor de dauna preluate de la Astra (57.210 dosare), aceasta ar fi de aproximativ 650 milioane de lei, a declarat in 21 octombrie pentru HotNews.ro Carmen Radu, sefa Fondului de Garantare a Asiguratilor (FGA).