KPMG Restructuring, lichidatorul judiciar al Astra Asigurari, a raspuns marti la solicitarea HotNews.ro care semnala problema aparuta la procedura de constatare a daunelor produse de asiguratii societatii aflate in faliment dupa data de 3 martie. Astfel, dupa ce Fondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat in urma cu o zi ca incepand cu 4 martie nu mai are posibilitatea legala de a efectua constatarea tehnica a avariilor, in cazul unui accident auto produs de asiguratii Astra Asigurari, KPMG Restruncturing a anuntat marti ca 'a transmis la ASF solicitarea acordarii avizului pentru derularea acestei activitati utilizand baza materiala, personalul, sistemele si procedurile existente in cadrul Astra Asigurari".

Sucursala Astra AsigurariFoto: AGERPRES
  • Redam mai jos integral precizarile transmise marti catre HotNews.ro:

"Deschiderea procedurii de faliment al Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA a fost anuntata inca din luna august a anului trecut, iar la preluarea mandatului de lichidator judiciar provizoriu in decembrie 2015 am efectuat procedurile necesare pentru informarea asiguratilor cu privire la dreptul acestora de a denunta politele de asigurare, in conditiile prevazute de lege. Aceasta informare a fost publicata atat pe site-ul societatii cat si pe site-ul Fondului de Garantare a Asiguratilor. Cu toate acestea, numarul asiguratilor care au ales sa denunte politele de asigurare nu a fost unul semificativ, acestia considerand ca este in interesul lor sa mentina validitatea politelor, inclusiv a celor de raspundere civila auto, pentru care in majoritate primele de asigurare sunt platite integral in avans la emiterea politei.

Prin urmare, la preluarea mandatului nostru, in scopul protejarii patrimoniul Astra cat si a intereselor asiguratilor/ beneficiarilor politelor de asigurare, am initiat demersurile necesare pentru plasarea in reasigurare a riscurilor semnificative aferente portofoliilor de polite de asigurare ramase in vigoare, informand atat ASF cat si FGA cu privire la stadiul negocierilor cu reasiguratorii si la costurile aferente.

In ceea ce priveste activitatea de constatare si instrumentare a daunelor pentru evenimente intamplate ulterior datei de 3 martie 2016, societatea Astra SA, in faliment, prin lichidatorul provizoriu, a transmis la ASF solicitarea acordarii avizului pentru derularea acestei activitati utilizand baza materiala, personalul, sistemele si procedurile existente in cadrul societatii. La acest moment, aceasta infrastructura se afla in conservare la nivelul societatii, in vederea efectuarii unei potentiale tranzactii de cumparare de active si asumare de pasive de catre o societate de asigurare-reasigurare buna sau foarte buna (modalitatea de lichidare prevazuta la art. 258 lit. q) pct. 1 din Legea 85/2014) pe care lichidatorul judiciar o deruleaza in prezent conform calendarului mentionat in Raportul de activitate emis pentru perioada 3.12.2015 - 31.01.2016.

Procesul de lichidare a unei societati de asigurari de talia Astra prespune o complexitate procedurala si operationala ridicata si intervine pe fondul unui cadru legislativ nou, atat din perpectiva legii insolventei, cat si a legislatiei specifice sectorului asigurarilor. In acest context, ne concentram pe gasirea celor mai bune solutii, care sa permita atat conservarea valorii patrimoniului Astra, cat si protejarea drepturilor asiguratilor, in coordonare cu Autoritatea de Supraveghere. In baza consultarilor specifice cu ASF si FGA, vom comunica solutia propusa si procedura de urmat de catre asigurati in perioada imediat urmatoare".

Amintim ca Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a atentionat in urma cu o zi ca, incepand din 4 martie, nu mai are posibilitatea legala de a deschide noi dosare de dauna, respectiv de a efectua constatarea tehnica a avariilor, in cazul unui accident auto produs de asiguratii Astra Asigurari. Pagubitii erau indrumati sa se adreseze lichidatorului judiciar, KPMG Restructuring, pentru a sti ce pot face. Problema este ca KPMG nu poate constata daunele. Cristian Muntean, presedintele ASSAI (service-urilor auto independete) sustine ca dupa 3 martie, in conditiile in care KPMG nu a denuntat politele Astra, asiguratii vor ramane cu niste contracte valabile, dar in baza carora nu se vor putea face despagubiri.