Falimentul Astra Asigurari a fost decis definitiv joi, 28 aprilie, de catre Curtea de Apel Bucuresti. Din acest moment Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) poate face plati doar catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Pana in data de 8 aprilie 2016, FGA a aprobat la plata doar 3645 dosare de dauna, cu o valoare la plata de 14.160.679 lei. Cifra este extrem de mica tinand cont ca pagubitii Astra au deschise aproape 60.000 de dosare de dauna in care cer despagubiri de 650 milioane de lei.

Sucursala Astra AsigurariFoto: AGERPRES

Curtea de Apel a dat joi decizia definitiva privind falimentul Astra:

Solutia pe scurt:

  • Respinge ca neintemeiata exceptia nulitatii pentru lipsa semnaturii a apelului formulat de apelanta Asigurare Reasigurare Astra S.A. prin administrator special Antonescu Bogdan, invocata de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiara.
  • Respinge ca neintemeiata exceptia lipsei dovezii calitatii de reprezentant a administratorului special Antonescu Bogdan pentru apelanta Asigurare Reasigurare Astra S.A., invocata de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiara. Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active a apelantelor The Nova Group Investments Romania S.A. si Epsilon Estate Provider S.R.L., invocata de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiara.
  • Respinge ca neintemeiata exceptia existentei autoritatii de lucru judecat cat priveste apelul formulata de apelanta T & T Salvage LLC, invocata de intimata Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL.
  • Admite exceptia lipsei de interes a apelantei T & T Salvage LLC, invocata de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiara. Admite exceptia lipsei calitatii procesuale active a apelantei S.C. Oltchim S.A. prin administratori judiciari consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL, invocata din oficiu, cat priveste critica solutiei de numire a lichidatorului judiciar provizoriu.
  • Admite exceptia lipsei de interes a apelantei S.C. Oltchim S.A. prin administratori judiciari consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL, invocata de intimata Autoritatea de Supraveghere Financiara, cat priveste critica solutiei de respingere a cererii de calificare a cererii de interventie ca fiind declaratie de creanta.
  • Respinge ca nefondat apelul declarat de apelanta Asigurare Reasigurare Astra S.A. prin administrator special Antonescu Bogdan, in contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL si Autoritatea de Supraveghere Financiara.
  • Respinge apelul declarat de apelantele The Nova Group Investments Romania S.A. si Epsilon Estate Provider S.R.L., in contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL si Autoritatea de Supraveghere Financiara, ca fiind formulat de persoane lipsite de calitate procesuala activa.
  • Respinge ca lipsit de interes apelul declarat de apelanta T & T Salvage LLC, in contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL si Autoritatea de Supraveghere Financiara.
  • Respinge apelul declarat de apelanta S.C. Oltchim S.A. prin administratori judiciari consortiul format din Rominsolv SPRL si BDO Business Restructuring SPRL, in contradictoriu cu intimatele Societatea de Asigurare - Reasigurare Astra S.A. prin lichidator KPMG Restructuring SPRL si Autoritatea de Supraveghere Financiara, ca fiind formulat de o persoana lipsita de calitate procesuala activa, cat priveste critica solutiei de numire a lichidatorului judiciar provizoriu, si ca lipsit de interes, cat priveste critica solutiei de respingere a cererii de calificare a cererii de interventie ca fiind declaratie de creanta. Definitiva. Pronuntata in sedinta publica azi, 28.04.2016.

UPDATEFondul de Garantare a Asiguratilor a anuntat vineri ca va initia platile catre creditorii de asigurari ai Astra care au dosare aprobate la plata

Iata comunicatul transmis vineri de FGA:

  • "Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a luat act de hotararea instantei Curtii de Apel Bucuresti, in urma careia a ramas definitiva hotararea de intrare in procedura de faliment a companiei  Astra Asigurari.
  • Potrivit legii, art. 266 alin. 2 din Legea  nr. 85/2014, sunt intrunite conditiile pentru ca FGA sa poata demara efectuarea platilor catre creditorii de asigurari ai Astra Asigurari care au dosare aprobate la plata de catre Comisia Speciala a Fondului.
  • Mai multe amanunte despre actiunile FGA referitoare la demararea platilor catre creditorii de asigurari ai Societatii de Asigurare Reasigurare Astra SA - in faliment, vor fi furnizate cu ocazia conferintei de presa organizate de FGA miercuri, 4 Mai 2016. Ora si locatia evenimentului vor fi anuntate ulterior".

In data de 8 aprilie 2016, Fondul de Garantare a Asiguratilor avea aprobate la plata doar 3645 dosare de dauna, cu o valoare la plata de 14.160.679 lei

De la momentul deciziei definitive in instanta privind falimentul, pagubitii Astra mai au un termen de 3 luni pentru a solicita cereri de plata in contul politelor Astra. FGA a receptionat, pana la data de 8 aprilie 2016, 28.555 cereri de plata, aferente atat dosarelor preluate de la Astra Asigurari, cat si dosarelor deschise de catre Fond.

Pana in data de 8 aprilie 2016, FGA a aprobat la plata doar 3645 dosare de dauna, cu o valoare la plata de 14.160.679 lei. Cifra este extrem de mica tinand cont ca pagubitii Astra au deschise aproape 60.000 de dosare de dauna in care cer despagubiri de 650 milioane de lei.

Amintim ca pe 26 august 2015, ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare si solicitarea intrarii in procedura de faliment a Astra Asigurari, societate controlata anterior de omul de afaceri Dan Adamescu.

La data de 1 octombrie 2015, FGA a preluat 57.210 de dosare de dauna, inclusiv dosare de rascumparare, precum si 2.046.604 de contracte de asigurare in vigoare de la Astra Asigurari. FGA a preluat 1.826.483 de polite si 51.566 dosare de dauna, din Romania, 191.241 de polite si 4809 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Ungaria, 22.752 de contracte in vigoare si 642 dosare de dauna aferente activitatii Astra in Slovacia, precum si 6.128 de contracte in vigoare si 193 de dosare de dauna aferente activitatii Astra in Germania.

Oficialii FGA au estimat in premiera pentru HotNews.ro ca valoarea despagubirilor solicitate in cele 57.210 dosare ale pagubitilor Astra este de aproximativ 650 milioane de lei, cifra reconfirmata in luna februarie 2016:

  • "Estimarea FGA, pentru valoarea despagubirilor din dosarele Astra Asigurari, este aceeasi, 650 milioane lei. In ceea ce priveste solicitarea referitoare la disponibilitatile banesti ale FGA, va putem informa ca, in acest moment, fondurile FGA sunt de 1,038 miliarde lei", au precizat in luna februarie 2016 pentru HotNews.ro oficialii Fondului de Garantare a Asiguratilor.

Tribunalul Bucuresti a hotarat in data de 3 decembrie 2015 deschiderea procedurii falimentului impotriva Astra Asigurari, actionarii Astra au atacat aceasta decizie si dupa mai multe amanari, joi, 28 aprilie, Curtea de Apel Bucuresti a respiuns apelul acestora, falimentul ramanand practic definitiv.

Din acest moment, Fondul de Garantare a Asiguratilor poate face plati insa numai catre pagubitii care au depus cereri de plata si care au dosarele complete. Plata despagubirilor se va face in limita a 450.000 lei pentru fiecare creditor. Atentie! Un creditor poate avea mai multe dosare de dauna, dar nu poate primi de la FGA decat maxim 100.000 de euro.