​Miercuri, 5 octombrie, se implineste termenul limita anuntat de ASF pentru finalizarea metodologiei de calcul a tarifelor RCA maxime pe care asiguratorii vor fi obligati sa le aplice timp de 6 luni. Intrebati daca pot face publice tarifele maxime RCA si modul in care s-a ajuns la nivelul acestora, oficialii ASF au precizat pentru HotNews.ro ca aceste tarife vor fi facute publice dupa ce vor fi supuse avizului Consiliului Concurentei si adoptate apoi de Guvern, prin hotarare, asa cum prevede Legea Concurentei in baza careia s-a luat decizia plafonarii preturilor RCA.

Protest RCA al transportatorilor în 2016Foto: Hotnews

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) trebuie sa stabileasca pana la sfarsitul lunii octombrie tarife de prima RCA maxime pe categorii de vehicule, pe care asiguratorii vor fi obligati sa le aplice timp de 6 luni la noile polite pe care le vor incheia. Dupa ce vor fi stabilite de ASF, Executivul va trebui sa le aprobe prin Hotarare de Guvern.

Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a scos joi in dezbatere publica versiunea oficiala a metodologiei de calcul a tarifelor RCA maxime pe care asiguratorii vor fi obligati sa le aplice timp de 6 luni. Anterior, ASF a anuntat ca varianta finala a acestei metodologii va a fi aprobata dupa consultarile publice, cel mai tirziu pe 5 octombrie.

HotNews.ro a solicitat miercuri, 5 octombrie, catre ASF sa precizeze care sunt tarifele maxime pe categorii de vehicule, rezultate in urma acestei metodologii si sa explice cu cifre cum au ajuns la aceste tarife la fiecare categorie de vehicul in parte.

Din raspunsul prmit reiese ca publicarea si explicarea publica a tarifelor RCA maxime stabilite de ASF va fi facuta abia dupa ce acestea vor fi avizate de Consiliul Concurentei si adoptate de Guvern prin Hotarare.

  • „Metodologia de calcul al tarifelor de prima maxime pentru RCA se va aplica pe setul de date utilizat in analiza efectuata de Milliman, date care sunt in curs de actualizare. In baza acestei metodologii, ASF va face calculele tehnice necesare, iar tarifele rezultate vor fi supuse avizului Consiliului Concurentei.  Avand in vedere ca tarifele sunt adoptate in baza prevederilor articolului 4, alineat 3 din Legea concurentei nr. 21/1996, dupa avizare acestea trebuie aprobate de Guvern, prin hotarare, urmand ca apoi sa fie facute publice.”, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ASF.

Pentru detalii citeste: Cum se vor calcula tarifele RCA maxime aplicate timp de 6 luni - proiect ASF scos in dezbatere publica timp de 5 zile