Conducerea Postei Romane si sindicalistii au dezbatut luni propunerea unei restructurari rapide a 1029 de posturi (n.a de conducere si administrative), dar o decizie nu a fost inca luata. Intr-un interviu pentru HotNews.ro, Ion Smeeianu declara ca sindicatele au dorit o temperare a introducerii organigramei incercand sa impuna o reorganizare etapizata si ca asteapta chiar astazi un raspuns scris din partea acestora. Posta are termen limita pana pe 13 iunie sa rezolve problema amenzii de la Consiliul Concurentei, altfel ANAF va intrerupe esalonarea unor datorii de 77 de milioane lei catre buget si va aplica executarea acestora cu penalitatile aferente. Smeeianu sustine ca s-a facut inclusiv un memorandum catre Guvern, urmand ca Executivul sa hotarasca, probabil in sedinta de miercuri, daca poate ajuta intr-o formula sau alta societatea.

Ion Smeeianu, mandatat sa mareasca salariile postasilorFoto: AGERPRES

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Reporter: Ce s-a dezbatut la intalnirea de astazi cu sindicatele?

Ion Smeeianu: La intalnirea de astazi fiecare parte si-a expus argumentele. Pe de o parte eu am mentinut cererea mea catre sindicate sa-mi permita sa implementez organigrama cu 1029 de posturi restructurate si o implementare rapida, iar pe de alta parte sindicatele au dorit o temperare a introducerii organigramei incercand sa impuna o reorganizare etapizata.

Argumentele au fost pro si contra de ambele parti, s-au evaluat implicatiile ulterioare uneia si alteia dintre solutii. Dupa ce ne-am expus punctele de vedere, conducerea executiva s-a retras ramanand ca sindicatele sa-si dea votul pentru una din solutii sau ce doresc dansii sa se intample cu societatea.

  • Reporter: Si cand va veni raspunsul?

Ion Smeeianu: In acest moment astept un raspuns scris din partea sindicatelor. Eu astazi astept acest raspuns si sper sa si vina.

  • Reporter: Urgenta pentru data de 13 iunie este legata de amenda de la Consiliul Consurentei? Este o decizie irevocabila acolo?

Ion Smeeianu: ANAF ne-a impus un termen ca daca pe data de 13 iunie nu exista o solutionare a problemei amenzii, in sensul suspendari acesteia sau eliminarii acesteia sau o alta hotarare sau o Ordonanta de Urgenta care sa prevada altceva in legatura cu aceasta amenda, ei intrerup esalonarea celor 77 de milioane de lei care au mai ramas de plata si aplica executarea platii acestor datorii plus penalitatile.

  • Reporter: Si luati in calcul sa faceti o Ordonanta de Urgenta sa suspendati aceasta amenda?

Ion Smeeianu: Noi am facut un memorandum catre Guvern prin care explicam situatia dificila a societatii si asteptam sa vedem atat opinia Guvernului vis-a vis de cererea noastra de a incerca o pasuire, o amanare, o eliminare, dar aceasta depinde si de atitudinea societatii, pentru ca daca societatea nu raspunde pozitiv astfel incat Guvernul sa vada o dorinta si din partea angajatilor societatii de a raspunde pozitiv la o eventuala OUG nu stiu care va fi rezultatul..

  • Reporter: Deci practic ati facut un memorandum in care ati propus o OUG pentru..

Ion Smeeianu:Nu. Noi nu am propus..Noi am expus situatia, urmand ca Guvernul sa hotarasca daca ne poate ajuta intr-o formula sau in alta formula. Vom vedea care este raspunsul Guvernului si se pare ca raspunsul va fi miercuri, probabil, in sedinta de Guvern. Probabil in sedinta de miercuri se va lua o hotarare in legatura cu acest memorandum

  • Reporter: Nu ar constitui un ajutor de stat o hotarare sau ordonanta de urgenta?

Ion Smeeianu: In aprecierea mea nu, pentru ca practic o alta alternativa ar fi oprirea platilor de catre societate si acest lucru ar avea un impact major asupra populatiei in primul rand.