Total Post Services SRL a fost amendata cu suma de 100.000 de lei pentru furnizarea serviciilor postale avand ca obiect trimiteri de corespondenta in greutate de pana la 50 de grame la un tarif mai mic de 2 lei/trimitere, incalcand astfel dreptul rezervat exclusiv Postei Romane, a anuntat miercuri autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Aceasta este cea de-a treia amenda aplicata acestui furnizor pentru incalcarea acelorasi prevederi legale pentru care a mai fost sanctionat cu amenda in cuantum de 10.000 de lei in luna octombrie 2011 si, respectiv, in cuantum de 50.000 de lei in luna mai a acestui an.

Pe langa aplicarea acestor sanctiuni contraventionale, ANCOM a dispus suspendarea pe o perioada de 3 luni a dreptului de a furniza toate categoriile de servicii postale pentru care compania Total Post este autorizata. Daca, dupa expirarea perioadei de suspendare, furnizorul nu elimina cauzele care au determinat luarea acestei masuri, ANCOM poate dispune retragerea dreptului de a furniza servicii postale.

  • "Dat fiind faptul ca in ultima perioada am descoperit mai multe cazuri de incalcare a drepturilor rezervate Postei Romane, atragem din nou atentia asupra prevederilor legale: singura companie care poate oferi pe trimitere un pret mai mic de 2 lei in cazul trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame este Posta Romana. Prestarea de servicii postale de catre alti furnizori fara respectarea acestor limite de greutate si de tarif constituie contraventie si va fi sanctionata corespunzator. Nerespectarea prevederilor legale din domeniul serviciilor postale poate atrage suspendarea dreptului de a furniza servicii postale, cum s-a intamplat in acest caz, sau chiar retragerea definitiva a acestui drept", a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Compania Nationala Posta Romana S.A. (CNPR)beneficiaza de drepturi rezervate pentru ca, in calitate de furnizor de serviciu universal, are obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste. Astfel, furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. De asemenea, CNPR are si obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.