Mai multi absolventi ai facultatilor IT vor beneficia de scutirea impozitului pe venit atunci cand se angajeaza intr-un departament de informatica, potrivit unui ordin interministerial publicat marti, 10 septembrie, in Monitorul Oficial. Daca pana acum era nevoie de o diploma la una din specializarile Automatica, Calculatoare, Informatica, Matematica, Cibernetica, Electronica, prin noul ordin se introduc alte opt specializari, precum cibernetica economica, fizica informatica sau chimie informatica.

Noua lista a specializarilorFoto: Captura Monitorul Oficial

Mai precis, "angajatii operatorilor economici (...) al caror obiect de activitate include crearea de programe pentru calculator (cod CAEN 5821, 5829, 6201, 6202, 6209), precum si angajatii persoanelor juridice romane de drept public beneficiaza de scutirea de impozit pe venit, in conformitate cu prevederile art. 55 alin. (4) lit. l0 din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si comepletarile ulterioare, daca sunt indeplinite cumulativ urmatoarele conditii:

a) posturile pe care sunt angajatii corespund listei cuprinzand ocupatiile mentionate in anexa nr. 1;

b) postul face parte dintr-un compartiment specializat de informatica, evidentiat in organigrama angajatorului, cum ar fi: centru de calcul, directie, departament, oficiu, serviciu, birou, compartiment sau altele similare;

c) au diploma acordata dupa finalizarea unei forme de invatamant superior de lunga durata sau detin o diploma acordata dupa finalizarea ciclului I de studii universitare de licenta, eliberata de o institutire de invatamant superior acreditata, avand inscrisa una dintre specializarile cuprinse in Anexa 2, si presteaza efectiv una dintre activitatile prezentate in Anexa 1 (a ramas neschimbata si se regaseste in vechiul Ordin atasat acestui articol).

d) angajatorul a realizat in anul fiscal precedent si a inregistrat distinct in balantele analitice, ca urmare a activitatii de creare deprograme pentru calculator destinate comercializarii pe baza de contract, un venit anual de cel putin echivalentul in lei a 10.000 dolari SUA (calculat la cursul de schimb valutar mediu lunar comunicat de BNR, aferent fiecarei luni in care s-a inregistrat venitul) pentru fecare angajat care beneficiaza de scutirea de impozit pe venit).

Iata lista celor 14 specializari pentru care se va acorda scutirea impozitului pe venit la angajare (ANEXA 2) :

  • 1.Automatica si informatica industriala
  • 2.Calculatoare, Inginerie electrica si calculatoare
  • 3.Electronica, Electronica aplicata, Electronica si telecomunicatii, Comunicatii
  • 4.Matematica, Matematica informatica
  • 5.Informatica, Informatica economica, Informatica aplicata
  • 6.Cibernetica si informatica economica, Cibernetica si previziune economica, Contabilitate si informatica de gestiune.
  • 7. Calculatoare si sisteme informatice pentru aparare si securitate nationala, ingineria informatiei, tehnologia informatiei
  • 8. Informatica industriala, informatica aplicata in ingineria electrica, informatica aplicata in ingineria materialelor, matematica si informatica in inginerie
  • 9. Cibernetica economica
  • 10. Fizica informatica
  • 11. Chimie informatica
  • 12. Automatica si informatica aplicata. Echipamente pentru modelare, simulare si conducere informatizata a actiunilor de lupta, ingineria sistemelor multimedia
  • 13. Tehnologii si sisteme de telecomunicatii. Telecomenzi si electronica in transporturi
  • 14. Transmisiuni, Echipamente si sisteme electronice militare.

Noul ordin privind incadrarea in activitatea de creatie de programe pentru calculator a fost emis de catre Ministrul Muncii, Ministrul pentru Societatea Informationala si Viceprim-ministrul, Ministrul Finantelor Publice si publicat marti, 10 septembrie in Monitorul Oficial. Dupa aprobarea acestui ordin se abroga Ordinul Nr. 250/189/784/2004 (vezi documentul atasat).

Lista cuprinzand ocupatiile specifice activitatilor de creare de programe pentru calculator a ramas neschimbata.

UPDATEVarujan Pambuccian, pentru HotNews.ro: "Actul intra in vigoare din momentul publicarii in Monitorul Oficial. Cred ca vorbim de un numar de 1500 de absolventi din IT&C, din cei care s-au adunat din perioada anterioara si care acum vor putea sa beneficieze de aceasta scutire. Se face o dreptate, pentru ca pana acum simplul simplul fapt ca te duceai la facultatea 'x' care-si denumea specializarile altfel decat facultatea 'y' te putea pune in situatia de a nu beneficia de aceasta scutire, desi materiile studiate erau aceleasi".

Deputatul Varujan Pambuccian, fost sef al Comisiei pentru IT&C a Camerei Deputatilor, a fost cel care a sustinut constant ideea mentinerii scutirii impozitului pe veniturile programatorilor, precum si a extinderii listei de specializari.

  • "Am pornit povestea aceasta acum 2 ani si jumatate cand era Boc prim ministru si a fost de acord cu chestiunea aceasta, am continuat discutiile cand era Ungureanu prim ministru si am definitivat acum sub prim ministeriatul lui Ponta. A fost o moda imediat dupa Bologna, in care Universitatile, pentru a deveni mai atractive, si-au denumit specializarile in toate felurile. Vorbim despre acelasi numar de studenti si absolventi numai ca se crease o barierea artificiala prin faptul ca specializarile lor nu figurau, ei facand fix aceleasi materii", a spus Varujan Pambuccian pentru HotNews.ro.

Care sunt beneficiile pentru stat?

  • "La un leu pe care nu-l ia impozit castiga 15 lei, asta-i beneficiul. Eu zic ca-i senzational de mare intr-o industrie care in toata perioada crizei a crescut cu 20% pe an. Despre asta e vorba pe scurt si in cifre foarte sintetice", a spus Pambuccian.