RCS&RDS a reactionat luni la declaratiile facute saptamana trecuta de oficialii Orange, Vodafone si Cosmote, care au avertizat, prezentand o analiza KPMG, ca propunerea de reducere a tarifelor de interconectare in telefonia mobila la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania va duce la o reducere anuala a veniturilor industriei de peste 200 de milioane de euro care va afecta investitiile. "Credem ca este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele", spun oficialii RCS&RDS, care subliniaza ca "utilizatorii vor beneficia de reduceri de peste 150 de milioane euro anual in urma reducerii acestor tarife in forma propusa de ANCOM pe baza unui model de calcul bazat pe costuri aplicat si in alte state UE".

Iata ce sustin oficialii RCS&RDS:

  • "In urma prezentarii in mass media a unor opinii legate de tarifele de terminare (interconectare), in special la puncte mobile, RCS & RDS doreste sa informeze publicul larg ca reducerea tarifelor de interconectare aferente telefoniei mobile (la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania), este rezultatul implementarii unei Recomandari a Uniunii Europene in beneficiul exclusiv al utilizatorilor finali. Astfel, consumatorii vor putea accesa oferte competitive si corecte pentru apelurile catre alte retele mobile.
  • Consumatorii vor beneficia de reduceri importante, care cumulate vor depasi 150 de milioane de Euro anual (numai prin efectul direct, fara a cuantifica cresterea competitiei pe piata), in urma adoptarii masurilor pentru reglementarea tarifelor de terminare. Noile tarife propuse de catre ANCOM sunt rezultatul unui model de calcul bazat pe costuri aplicat si in alte state, fiind astfel stabilit pe baze corecte si echitabile tariful serviciului de terminare a apelurilor, tinand cont si de faptul ca fiecare operator are un monopol natural pe propria piata de terminare.
  • Prezentarea unor tarife de terminare aplicate deja in Europa in expunerea de motive la decizia propusa de ANCOM, demonstreaza ca Romania nu a respectat nici termenul limita (31 decembrie 2012) din Recomandarile Europene si nici termenul stabilit prin propriul plan de actiuni, intarziind adoptarea deciziilor pentru stabilirea tarifului de interconectare pe baza costurilor reale. Mentionam ca in mai multe state Europene sunt aplicabile deja urmatoarele tarife de interconectare: Franta cu un tarif de 0,84 eurocenti/minut incepand cu ianuarie 2013 si de 0,80 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Italia, cu un tarif de 0,98 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Spania cu un tarif de 1,09 eurocenti/minut incepand cu iulie 2013, Mare Britanie cu un tarif de 0,848 pence/minut incepand cu aprilie 2013 si ajungand la 0,67 pence/minut incepand cu aprilie 2014.
  • Credem ca este total incorect ca investitiile operatorilor sa fie suportate de clientii altor retele.
  • In acelasi timp, marile grupuri de firme din domeniul comunicatiilor electronice, care opereaza in Romania, sunt prezente si pe una sau mai multe din aceste piete pe care reducerile tarifelor de interconectare au fost realizate potrivit reglementarilor europene, piete in care puterea de cumparare a consumatorilor este mai mare decat a romanilor.
  • In orice mediu concurential normal, tarifele pe piata de gros trebuie sa fie mai mici fata de tarifele practicate pe piata de retail si nu invers, asa cum se intampla in acest moment pe piata de telefonie mobila, sub protectia unor reglementari ale autoritatilor nationale.
  • Nu in ultimul rand, mai dorim sa precizam ca tarifele de terminare ridicate, stabilite in mod arbitrar, fara sa fie bazate pe costuri, creeaza probleme competitionale evidente, motiv pentru care Cosiliul Concurentei a deschis inca din luna februarie 2011 o investigatie pe piata serviciilor de terminare a apelurilor la puncte mobile in reteaua individuala operata de fiecare dintre operatorii de telefonie mobila din Romania".

Reactia RCS&RDS vine dupa ce joia trecuta, oficialii Orange, Vodafone si Cosmote au avertizat, pe baza unei analize KPMG, ca propunerea de reducere a tarifelor de interconectare in telefonia mobila la nivelul de 0,86 eurocenti/minut pentru Romania va duce la o reducere anuala a veniturilor industriei de peste 200 de milioane de euro care va afecta investitiile. Scaderea ar veni de la tarifele mai mici pe care le vor avea de platit operatorii din strainatate pentru terminarea apelurilor clientilor proprii in retelele mobile din Romania, in conditiile in care traficul de voce care intra in Romania este de doua ori mai mare decat cel care iese.

Asociatia operatorilor de telefonie mobila (AOMR), care reprezinta interesele Orange, Vodafone si Cosmote, a organizat o conferinta de presa pe aceasta tema, dezbatere la care oficialii ANCOM nu au luat parte. In cadrul evenimentului a fost prezentat si un studiu de impact al masurii anuntate de ANCOM, studiu realizat de KPMG la solicitarea AOMR.

Conform analizei KPMG, 80% din traficul international de voce care intra in Romania vine din patru tari: Germania, Spania, Italia si Ungaria, unde tarifele de terminare a apelurilor de telefonie mobila sunt mai mari decat cele propuse pentru Romania (0,86 eurocenti/minut). Astfel, in Germania tariful de terminare este de 1,79 eurocenti/minut (Germania), in Spania este 1,09 eurocenti/minut, in Italia este de 0,98 eurocenti/minut, iar in Ungaria este de 2,49 eurocenti/minut.

Datele prezentate de KPMG indica faptul ca traficul de voce international care intra in Romania este de doua ori mai mare decat cel care iese din Romania - 2,2 miliarde de minute vs. 961 milioane de minute. Daca s-ar aplica tarifele propuse de ANCOM, acest lucru ar insemna indirect o subventionare din partea Romaniei a altor state UE, a subliniat analiza KPMG.

Calculele KPMG indica faptul ca masura va cauza in 2014 o scadere a veniturilor operatorilor mobili de 206,1 milioane euro si o reducere cu 17% a valorii investitiilor in dezvoltarea retelelor.

Ce este tariful de interconectare si ce a propus ANCOM:

Tariful de terminare reprezinta pretul platit pe piata de gros de un furnizor de servicii de telefonie operatorului in reteaua caruia sunt terminate apelurile efectuate de proprii utilizatori. Intrucat acest pret se regaseste in tariful perceput utilizatorului final care initiaza apelul, practicarea unor tarife de terminare excesive in raport cu costurile furnizarii eficiente a serviciilor poate prejudicia concurenta la nivelul pietei de telefonie si denatureaza comportamentul de consum al utilizatorilor.

De aceea, pentru a obtine valorile corecte ale tarifelor de terminare, ANCOM a calculat costurile eficiente ale furnizarii serviciilor, utilizand ipoteze de lucru in conformitate cu legislatia din Romania, informatiile transmise de furnizorii de retele, precum si cele mai bune practici de modelare de la nivelul Uniunii Europene, modelele fiind deja consultate public in cursul trimestrului IV 2012.

Pe baza unor modele de calculatie a costurilor, Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a propus luna trecuta o reducere puternica a acestor tarife de la 3,07 eurocenti/minut la 0,86 eurocenti/minut de la 1 ianuarie 2014.