Utilizarea cartelelor telefonice preplatite (prepay) va fi posibila, incepand cu 1 ianuarie 2016, doar daca detinatorul va comunica operatorului de telefonie datele personale de identificare, potrivit unei initiative legislative votate miercuri de Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor, informeaza Mediafax. Initiativa legislativa urmeaza sa intre in vigoare de la 1 ianuarie 2015, detinatorii de cartele prepay avand la dispozitie un an, pana la 1 ianuarie 2016, pentru a comunica operatorului de telefonie datele personale, in caz contrar numarul fiind anulat. Proiectul legislativ va fi dezbatut in plenul Camerei Deputatilor, care este for decizional, cel mai probabil saptamana viitoare.

Initiativa legislativa reglementeaza si modalitatea in care se va face conectarea la internet prin intermediul unei retele wi-fi, acesul urmand a fi permis in baza comunicarii numarului de telefon mobil pe care operatorul va trimite un SMS cu un cod de acces.

Presedintele Comisiei IT din Camera, deputatul Daniel Oajdea, a declarat ca initiativa legislativa a fost adopata de comisii intr-o forma 'corecta si benefica' pentru toata lumea.

  • 'Proiectul de lege prevede retinerea datelor de identificare ale persoanei, nu si retinerea datelor de trafic, atat pentru prepay, cat si pentru wi-fi', a spus Oajdea.

El a explicat modul in care legea va reglementa acest domeniu.

  • 'Orice om care va detine o cartela preplatita are la dispozitie, de la intrarea in vigoare a legii, un an in care poate consuma creditul sau poate sa mearga la operator si sa-si declare datele. Daca nu, numarul va fi anulat. Legea intra in vigoare, daca textul va fi adopatat asa, la 1 ianuarie 2015. Pentru prepay se vor da datele de identificare ale persoanei din cartea de identitate, pasaport sau permis de conducere. Referitor la accesul la internet in retea wi-fi, se identifica doar persoana. E procedura cunoscuta care se aplica si in Germania: iti dai numarul de telefon mobil si primesti un cod cu care te autentifici', a spus Oajdea.

El a aratat ca deputatii nu au fost de acord cu retinerea datelor de trafic, masura care vine in contradictie si cu decizia CEDO, desi SRI a solicitat si acest lucru.

"Date de trafic inseamna, la internet, orice pagina accesata. Nu s-a aprobat asa ceva, ci doar identificarea utilizatorului", a spus Oajdea.

La randul sau, generalul SRI Dumitru Dumbrava, prezent la dezbaterea initiativei legislative in cadrul comisiilor, a declarat: "Suntem multumiti de faptul ca s-a votat, pentru ca am fost niste sustinatori ai legii".

Comisiile Juridica si de IT din Camera Deputatilor au elaborat, miercuri, Raport comun la proiectul de lege privind utilizarea cartelelor prepay, acesta fiind adoptat cu 14 voturi 'pentru', 4 voturi 'impotriva' si o abtinere.

Raportul va intra in dezbaterea plenului Camerei si va fi supus votului acestui for legislativ cel mai probabil in sesiunea extraordinara de saptamana viitoare.

Camera Deputatilor este for decizional.

UPDATE: Contactata de HotNews.ro, Maria Nicoleta Andreescu, director executiv al Asociatiei pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania -Comitetul Helsinki (APADOR-CH), a declarat:

  • "Suntem surprinsi si suparati pentru ca marti, 24 iunie, cand am participat la sedinta comuna a Comsiiilor IT si de Aparare din Camera Deputatilor pe tema proiectului legii securitatii cibernetice a Romaniei, presedintele Comisiei IT, Daniel Oajdea, ne-a asigurat ca nu se vor grabi sa dea raport asupra proiectului privind cartelele preplatite pana ce nu vor analiza toate amendamentele celor interesati. A doua zi, pe 25 iunie, am aflat din presa ca a avut loc sedinta comuna a Comisiei juridice si a celei IT din Camera Deputatilor si ca au adoptat acest proiect".

Aceasta a spus ca proiectul nu se refera doar la strangerea datelor de identificare la cumpararea cartelelor prepay ci si la inregistrarea si stocarea datelor personale la utilizarea retelelor Wi-Fi gratuite.

  • 'Proiectul nu este insotit de nici nu fel de garantie pentru prelucrarea datelor. Problema este de principiu ca se incearca colectarea automata si generala a tot felul de date personale', a spus pentru HotNews.ro Maria Nicoleta Andreescu.
  • Mai multe ONG-uri au cerut Parlamentului sa nu adopte proiectul de lege privind inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite pe motiv ca ar incalca grav dreptul la viata privata

Sapte organizatii neguvernamentale (ONG-uri) au solicitat la inceputul acestei luni Parlamentului sa nu adopte Proiectul de lege privind inregistrarea cartelelor pre-pay pe motiv ca acesta incalca grav dreptul la viata privata consfiintit de Constitutie, se arata intr-o scrisoare transmisa vineri catre HotNews.ro. Semnatarii considera ca proiectul de lege initiat de Guvern si imbratisat acum de Parlament urmeaza acelasi caracter disproportionat al Directivei recent invalidate de instanta europeana ("Directiva Big Brother"), intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati intr-un stil orwellian, specific unei societati totalitare.

Scrisoarea este semnata de Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania ￯ Comitetul Helsinki (APADOR-CH), Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI), ActiveWatch, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI), Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI), Geo-spatial.org si Fundatia Ceata.

  • Iata scrisoarea ONG-urilor transmisa HotNews.ro:

"Parlamentul aproba pe sest dorinta Guvernului de a-i monitoriza pe utilizatorii de cartele preplatite si de Internet wireless

Organizatiile semnatare considera ca Proiectul de lege privind inregistrarea cartelelor pre-pay incalca grav dreptul la viata privata consfiintit de Constitutie si solicita Parlamentului sa nu adopte acest proiect de lege.

Proiectul de lege initiat de Guvern in luna aprilie 2014, care instituia obligativitatea inregistrarii si stocarii datelor de identificare ale utilizatorilor de cartele preplatite, a fost aprobat rapid de Senatul Romaniei (in 2 iunie), si se pregateste sa treaca la fel de rapid si discret de Camera Deputatilor[1]. Proiectul a fost inregistrat la Camera pe 3 iunie iar termenul stabilit pentru amendamente a fost de doar o zi. Asta in ciuda protestelor venite din partea societatii civile, si chiar a furnizorilor de servicii de comunicatii electronice, care cereau dezbatere publica pe aceasta tema si mai ales renuntarea la o astfel de masura.

Initiativa Guvernului -contestata de societatea civila[2] - venea la numai o zi dupa ce, prin decizia din 8 aprilie 2014 a Curtii de Justitie a Uniunii Europene (CJUE), fusese invalidata Directiva 2006/24/CE a Parlamentului European, privind pastrarea datelor utilizatorilor de telefonie si internet - cunoscuta si ca "Directiva Big Brother" - pe motiv ca aceasta reprezinta o imixtiune deosebit de grava si disproportionata in drepturile fundamentale la respectarea vietii private si la protectia datelor cu caracter personal.

Organizatiile semnatare considera ca proiectul de lege initiat de Guvern si imbratisat acum de Parlament urmeaza acelasi caracter disproportionat al directivei recent invalidate de instanta europeana, intrucat, sub pretextul protejarii securitatii nationale, toti cetatenii sunt considerati suspecti si sunt supravegheati intr-un stil orwellian, specific unei societati totalitare.

Semnatarii sunt indignati ca Guvernul si Parlamentul Romaniei continua sa ia decizii peste capul cetatenilor si intr-un total dispret fata de obligativitatea consultarii acestora in procesul legislativ. Proiectul NU a fost transmis societatii civile si industriei inainte de adoptarea de guvern si niciuna dintre comisiile Senatului NU a fost interesata de alte opinii. In acest stil traditional de ne-dezbatere publica riscam sa fie adoptate in Parlament legi lacunare si care nu au niciun efect practic serios, in afara de limitarea drepturilor fundamentale ale cetatenilor.

Aceasta atitudine ne arata adevarata fata a Romaniei digitale dorita de guvernanti: un spatiu virtual in care cetatenii sa dea cu subsemnatul pentru orice utilizare a tehnicilor de comunicatie si in care datele sa fie accesibile direct si fara mandat tuturor serviciilor secrete si nesecrete.

Proiectul de lege aflat acum la un pas de adoptare in Parlament este a patra tentativa de a impune o astfel de reglementare in Romania in ultimii trei ani[3], toate fiind respinse pana acum in diverse stadii in Parlament. Proiectul este neclar si are influente asupra mai multor domenii decat cartelele telefonice preplatite. De exemplu:

  •  toti cetatenii care se conecteaza le sisteme WiFI gratuite vor trebui identificati;
  •  toti cei 10 milioane de utilizatori de cartele pre-pay trebuie sa se inregistreze in termen de 6 luni de la data adoptarii legii, in caz contrar serviciul le este dezactivat;
  • inregistrarea utilizatorilor se face in conditii incerte, nu se stie cine are acces la baza de date, de ce este necesar CNP-ul utilizatorilor etc.

Organizatiile semnatare solicita Parlamentului sa nu se ralieze perseverentei demne de o cauza mai buna a Guvernului si sa nu adopte acest proiect de lege, care afecteaza grav dreptul la respectarea vietii private.

Semnatari:

  •     Maria-Nicoleta Andreescu, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului in Romania - Comitetul Helsinki (APADOR-CH)
  •     Bogdan Manolea, Asociatia pentru Tehnologie si Internet (ApTI)
  •     Mircea Toma, ActiveWatch
  •     Ioana Avadani, Centrul pentru Jurnalism Independent (CJI)
  •     Stefan Candea, Centrul Roman pentru Jurnalism de Investigatie (CRJI)
  •     Vasile Craciunescu, Geo-spatial.org
  •     Tiberiu Turbureanu, Fundatia Ceata"

Citeste si: Mai multe ONG-uri cer Parlamentului sa nu adopte proiectul de lege privind inregistrarea utilizatorilor de cartele preplatite pe motiv ca ar incalca grav dreptul la viata privata

Citeste si: Inregistrarea cartelelor telefonice preplatite: argumente pro si contra