Ministerul Afacerilor Interne a incheiat in 22 iunie 2015 un acord-cadru pe o perioada de 42 de luni cu Romsys, Romanian Soft Company si Ager Business Tech pentru asigurarea protectiei antivirus, antispam si antimalware a infrastructurii IT a aparatului central si a ordonatorilor de credite din subordine, contract cu o valoare estimata initial la peste 11,8 milioane de euro, arata datele publicate miercuri in Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). Primele doua companii au ca subcontractant producatorul local de solutii antivirus Bitdefender, in timp ce Ager Business Tech vinde solutii ale producatorului rus de software antivirus Kaspersky.

spywareFoto: Free Images

Acordul cadru semnat de MAI cu cele trei companii nu impune nici achizitorului obligatia de a achizitiona serviciile antivirus si nici prestatorii nu au dreptul cert de prestare a serviciilor, pentru ca in perioada urmatoare se va relua competitia intre cele trei companii pentru atribuirea unor contracte subsecvente, conform precizarilor din SEAP.

Scopul acordului cadru il reprezinta stabilirea elementelor/conditiilor esentiale care vor guverna contractele subsecvente de prestare ce urmeaza a fi atribuite in temeiul si pe durata derularii prezentului acord-cadru.

  • "Contractele subsecvente vor fi atribuite dupa ce autoritatea contractanta, de regula anual pentru anul urmator, sau ori de cate ori este necesar, va relua competitia cu cei 3 semnatari ai acordului-cadru, iar elementul care va face obiectul reofertarii va fi pretul unitar initial ofertat, aplicandu-se criteriul pretul cel mai scazut, mentionat in documentatia de atribuire. Operatorii economici au dreptul ca in procesul de reofertare sa modifice elementul/conditia care face obiectul reluarii competitiei (pretul) numai in sensul imbunatatirii acestuia si fara sa afecteze elementele/conditiile stabilite in prezentul acord-cadru", se arata in documentatia din SEAP.

MAI a primit cinci oferte pentru acest contract cu o valoare estimata cu TVA la peste 53,06 milioane lei (11,8 milioane euro), dupa cum HotNews.ro a informat in luna martie 2015. Valoarea estimata fara TVA a contractului a fost de 42.795.951 lei. Contractul este finantat cu fonduri bugetare.

Cele cinci oferte au fost de puse de:

1. Romanian Soft Company (ofertant) impreuna cu Bitdefender (subcontractant)

2. Logica IT Solutions (ofertant) impreuna cu Bitdefender (subcontractant)

3. Ager Business Tech (ofertant)

4. Romsys (ofertant) impreuna cu Bitdefender (subcontractant si tert sustinator) si Smart Control (subcontractant)

5. Sysdom Proiecte (ofertant) impreuna cu Bitdefender (subcontractant si tert sustinator).

Au fost declarate admisibile doar ofertele depuse de Romanian Soft Company, Ager Business Tech si Romsys, cu care s-a incheiat si acordul cadru.

In SEAP sunt precizate si detalii legate de ofertele acestora:

  • SC ROMSYS SRL: Valoare Acord-cadru: 41866221 LEI, DIN CARE 66% SUBCONTRACTANTI (27631705.86 LEI)
  • SC AGER BUSINESS TECH SA: VALOARE Ac-cadru: 36826053,60 LEI, FARA SUBCONTRACTANTI 
  • SC ROMANIAN SOFT COMPANY SRL: VALOARE Ac-cadru: 33851687,06 LEI, DIN CARE 51% SUBCONTRACTANTI (17264360,40 LEI)

Achizitionarea serviciilor este necesara pentru protejarea impotriva virusilor informatici si software-ului de tip malware, spyware, spam si de alta natura, in masura sa afecteze securitatea si disponibilitatea retelei de calculatoare a MAI si echipamentelor de calcul individuale neconectate in retea, inclusiv a dispozitivelor portabile", se arata in caietul de sarcini al licitatiei (vezi documentul atasat).