Orange a furnizat, in primele sase luni din acest an, cele mai mari viteze medii reale de download la internet mobil, respectiv 34,15 Mbps indoor si 52,81 Mbps outdoor, fiind urmata de Vodafone (16,94 Mbps indoor si 27,80 Mbps outdoor), Telekom Romania Mobile (9,62 Mbps indoor si 9,18 Mbps outdoor) si RCS&RDS (2,71 Mbps indoor si 2,66 Mbps outdoor), potrivit testelor efectuate de utilizatori si a ofertelor introduse de operatori in Netograf.ro, aplicatia oficiala pentru testarea calitatii serviciilor de internet din Romania. Pe internet fix, cele mai mari viteze au fost furnizate de RCS&RDS (95,21 Mbps fir si 42,43 Mbps wireless), urmat de Nextgen Communications (63,83 Mbps fir si 34,61 Mbps wireless), UPC (49,52 Mbps fir si 28,62 wireless), Digital Cable Systems (47,96 Mbps fir si 26,52 Mbps wireless) si Telekom Romania Telekom Romania Communications (29,34 Mbps fir si 15,36 Mbps wireless).

Topul vitezelor de internet mobil la abonamente, in prima jumatate a anului 2015Foto: ANCOM

Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM) a anuntat miercuri ca a publicat pe Netograf statisticile oficiale privind calitatea serviciului de internet fix si mobil in Romania pentru trimestrul II 2015, pe baza testelor efectuate de utilizatori si a ofertelor introduse de operatori in aplicatie. Ofertele aflate in prezent in aplicatie acopera in totalitate cele 12 milioane de conexiuni de internet mobil si 93% dintre cele 4 milioane de conexiuni de internet fix folosite de utilizatorii din Romania, potrivit celui mai recent raport de date statistice ANCOM.

In poza atasata este o comparatie a vitezelor de internet mobil furnizate in abonamentele principalilor operatori mobili din piata.

  • Cum se utilizeaza aplicatia Netograf si cum s-au facut aceste masuratori anuntate miercuri de ANCOM:

Autoritatea de reglementare in comunicatii precizeaza in comunicatul transmis miercuri ca "pe baza testelor utilizatorilor (peste 110.000 de teste de la lansarea aplicatiei Netograf.ro in octombrie 2014 si pana in prezent), sectiunea de statistici a Netograf.ro afiseaza valorile medii ale parametrilor de calitate viteza de download si upload, intarzierea si variatia intarzierii de transfer a pachetelor si rata pierderii de pachete de date, permitand compararea performantelor reale ale retelelor operatorilor de internet fix si mobil din Romania. Pentru vizualizarea statisticilor, utilizatorii pot adauga patru panouri de selectie, precum: furnizorul (camp obligatoriu), perioada pentru care se vor afisa statisticile (trimestru sau an), tipului ofertei, localitatea (doar pentru internet fix).

  • Aceste statistici au valoare informativa, neconstituind o garantie a faptului ca un anumit utilizator va experimenta aceeasi calitate a conexiunii, aceasta depinzand de mai multi factori.

Aplicatia testeaza calitatea conexiunii intre echipamentul terminal al utilizatorului final si un server de test amplasat intr-un nod de tip internet interexchange, indicand o valoare a parametrilor aproape de experienta reala a utilizatorilor in folosirea internetului, deoarece calea masurata include toata reteaua furnizorului, precum si, in cazul furnizorilor de talie mica, alte retele interconectate cu reteaua proprie.

Potrivit autoritatii, aplicatia "ofera rezultate imediate si corecte. Este suficient ca utilizatorii sa selecteze din aplicatie tipul de oferta de care beneficiaza si sa aleaga modalitatea de acces, wireless sau fir in cazul internetului fix si indoor sau outdoor pentru internetul mobil. Un test dureaza aproximativ 30 de secunde, iar rezultatele obtinute pot fi analizate si comparate in contextul statisticilor publicate trimestrial, prin accesarea butonului 'Informatii suplimentare'. Rezultatul testului poate fi influentat de o serie de factori, astfel incat, pentru obtinerea unor rezultate corecte, inainte de inceperea testului, este bine ca utilizatorii sa urmeze instructiunile din sectiunea 'Recomandari' disponibila pe site-ul web al aplicatiei".

Netograf.ro a fost conceput de ANCOM pentru a le oferi utilizatorilor de internet din Romania un instrument independent, obiectiv si gratuit pentru a verifica permanent calitatea serviciului de internet pe care il platesc. Ei pot sa verifice in acest fel daca serviciul de internet contractat se ridica la calitatea din oferta si sa compare valorile inregistrate ale parametrilor cu cele obtinute de abonatii altor furnizori. In plus, utilizatorii care se logheaza in aplicatie pot urmari si alte aspecte, precum evolutia performantei propriei conexiuni de internet in timp, respectiv imbunatatirea sau degradarea calitatii serviciului folosit.

Furnizorii autorizati de servicii de acces la internet au obligatia de a-si introduce in aplicatie datele tehnice ale ofertelor comerciale active prin intermediul unei interfete web, conform prevederilor deciziei ANCOM nr. 1201/2011. Prevederile deciziei se aplica serviciilor de acces la internet furnizate prin intermediul retelelor publice fixe sau mobile de comunicatii electronice, indiferent de tehnologia de acces la internet utilizata. In plus, potrivit aceleiasi decizii, furnizorii de servicii de acces la internet au obligatia de a include in contracte parametrii asumati in relatia cu utilizatorii (precum vitezele nominale/maxime de download si upload) si de a publica pe propriile pagini de internet o serie de alti parametri administrativi".