Cine vrea sa-si testeze viteza de internet fix sau mobil si intra pe Netograf, aplicatia oficiala pentru testarea calitatii serviciilor de internet din Romania, va vedea ca aplicatia ii afiseaza automat IP-ul, orasul, browserul, sistemul de operare si terminalul folosit. De aici incolo, utilizatorul este liber sa selecteze orice furnizor doreste, tipul de oferta si de conexiune. Pe baza a peste 110.000 de teste facute de romani in Netograf, ANCOM a anuntat recent ca Orange are cele mai mari viteze pe internet mobil, iar RCS&RDS pe internet fix. Ce relevanta are acest top, cata vreme oricine poate minti asupra furnizorului? ANCOM precizeaza ca testele in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului existent in baza de date a aplicatiei sunt eliminate din statistici.

Topul vitezelor de internet mobil la abonamente, in prima jumatate a anului 2015Foto: ANCOM

Cum functioneaza Netograf.ro si ce semne de intrebare am ridicat catre ANCOM

Incepand din luna octombrie 2014, romanii pot folosi Netograf.ro, o aplicatie online gratuita de monitorizare si evaluare a calitatii serviciilor de internet din Romania, gestionata de Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM). Pe baza testelor facute de abonatii romani de internet in aceasta aplicatie, autoritatea a anuntat recent un top al furnizorilor cu cele mai bune viteze de internet fix si mobil, in care lideri sunt RCS&RDS pe fix si Orange pe mobil.

  • HotNews.ro a testat aplicatia si a adresat catre ANCOM o serie de intrebari legate de modul de functionare al acesteia.

Cand intri pe Netograf.ro pentru a-ti testa viteza de internet, aplicatia iti afiseaza automat: IP-ul, judetul, orasul si localitate din care faci testul, precum si browser-ul, sistemul de operare si terminalul folosit. Mai departe insa, oricine este liber sa-si aleaga furnizorul, precum si tipurile de oferta si conexiune.

Am facut acest test de la serviciu, de pe desktop, folosind o conexiune wireless. Initial am ales furnizorul real de internet - GTS Telecom, am selectat la tipul de oferta varianta 'Necunoscuta', la tipul de conexiune 'de la Serviciu', am apasat testeaza, apoi am bifat ca facem testul de pe o conexiune wireless, iar rezultatele afisate au fost urmatoarele:

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,18 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 19 Mbps.

- intarzierea de transfer a datelor: 7 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

Ce se intampla daca introduci date false in Netograf?

Pentru ca am vazut ca aplicatia te lasa, am introdus apoi numele altor furnizori pastrand aceleasi informatii la tipul de oferta si de conexiune. De notat, ca in toate situatiile, IP-ul, judetul, orasul si localitate din care faci testul, precum si browser-ul, sistemul de operare si terminalul folosit raman neschimbate. In aceste conditii, aplicatia ne-a afisat urmatoarele valori.

Pentru RCS&RDS SA:

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 16,20 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 19,73 Mbps.

- intarzierea de transfer a datelor: 3,5 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

Pentru Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom):

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,16 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 21,25 Mbps.

- intarzierea de transfer a datelor: 21,38 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

Pentru UPC Romania:

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 17,87 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 18,62 Mbps

- intarzierea de transfer a datelor: 17,13 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

  • Rezultate pe internet mobil, folosind o conexiune de internet fix:

Pentru RCS&RDS Mobil (la acest pas, aplicatia ne-a cerut sa introducem un cod captcha. In acelasi timp, fiind vorba de o conexiune de mobil, aplicatia te intreaba daca rulezi testul din interiorul unei incaperi sau nu. Am ales sa testam viteza de internet mobil ca si cand am fi in interiorul unei incaperi si am obtinut urmatoarele valori:

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 12,16 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 20,31 Mbps.

- intarzierea de transfer a datelor: 21,88 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

Pentru Orange Romania:

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 17,08 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 19,91 Mbps.

- intarzierea de transfer a datelor: 21,71 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

Pentru Vodafone Romania:

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,17 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 20,35 Mbps.

- intarzierea de transfer a datelor: 21,75 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

Pentru Telekom Romania Mobile Communications (fostul Cosmote):

- viteza de DOWNLOAD a datelor - 15,65 Mbps

- viteza de UPLOAD a datelor - 21,33 Mbps.

- intarzierea de transfer a datelor: 4 milisecunde (ms)

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

  • Cata relevanta are topul prezentat de ANCOM cata vreme utilizatorii pot introduce date false in aplicatie

Dupa toate aceste teste, HotNews.ro a solicitat ANCOM sa explice care mai este relevanta topului pe care l-a prezentat recent "pe baza testelor utilizatorilor (peste 110.000 de teste de la lansarea aplicatiei Netograf.ro in octombrie 2014 si pana in prezent), cata vreme utilizatorii pot introduce la infinit date false in aplicatie?

  • Raspunsul ANCOM: Testele in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului existent in baza de date a aplicatiei sunt eliminate din statistici

Oficialii ANCOM au prezentat urmatoarele explicatii pentru HotNews.ro:

"Pentru ca statisticile realizate si publicate de aplicatia Netograf.ro sa fie corecte, adica tocmai pentru a evita eventuale vicieri ale rezultatelor, testele in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului existent in baza de date a aplicatiei sunt eliminate din totalul masuratorilor pe baza carora sunt elaborate statisticile privind calitatea serviciului de acces la internet fix si mobil.

Astfel, desi toate masuratorile se inregistreaza in baza de date a aplicatiei Netograf.ro, nu toate se vor regasi in statistici, intrucat anumite teste sunt excluse din calcul, pe baza unui set de criterii prestabilite. In afara testelor in care utilizatorul selecteaza un alt furnizor decat cel detectat pe baza IP-ului, mai sunt eliminate si testele:

  • nefinalizate (viteza download, viteza upload sau intarzierea au valoarea 0);
  • efectuate de la un IP proxy;
  • efectuate de la acelasi IP, in cazul in care sunt efectuate mai mult de 20 de teste pe zi;
  • a caror viteza de download sau upload depaseste viteza nominala/maxima specificata in oferta furnizorului (testele vor fi eliminate complet in cazul serviciului de acces la internet mobil si doar pentru oferta respectiva pentru serviciul de acces la internet fix).

Dupa eliminarea testelor conform criteriilor enumerate mai sus, din testele ramase se elimina si cele mai slabe 5% teste din punct de vedere al vitezei de download. Asupra testelor ramase se va aplica o medie aritmetica care da valorile parametrilor de calitate din statistici.

Aceste masuri de siguranta, la fel ca majoritatea specificatiilor tehnice ale aplicatiei au fost discutate pe larg cu industria in faza de implementare a aplicatiei, intr-un proces de consultare publica prelungit si foarte interactiv, in urma carora multe dintre propunerile de imbunatatire si observatiile provenite din partea furnizorilor de internet si asociatiilor acestora au fost acceptate si implementate.

Netograf.ro este aplicatia online de monitorizare si evaluare a calitatii serviciului de acces la internet dezvoltata de ANCOM pentru utilizatorii de internet din Romania, este gratuita si usor de utilizat si ofera masuratori imediate si corecte. Statisticile sunt menite sa informeze utilizatorii despre evolutia parametrilor serviciilor disponibile din piata si sunt bazate pe testele efectuate de utilizatori si ofertele introduse de operatori in aplicatie. De la lansarea aplicatiei Netograf.ro in octombrie 2014 si pana in prezent au fost efectuate peste 133.000 de teste, dintre care aproximativ 100.000 au fost validate si utilizate in procesul de generare a statisticilor cu privire la calitatea serviciului de internet fix si mobil".

De notat ca dupa afisarea rezultatelor Autoritatii de reglementare in comunicatii, Orange Romania a pornit o campanie de publicitatein care subliniaza ca are "cel mai rapid net pe mobil din Romania", lucru confirmat oficial de ANCOM.

  • Netograf sau Speedtest: Care aplicatie ofera rezultate mai aproape de adevar?

Am solicitat apoi oficialilor ANCOM sa precizeze de ce sunt diferente notabile intre rezultatele afisate de Netograf si alte aplicatii.

Spre exemplu, Ookla, compania care detine cel mai folosit serviciu de testare a coᅡnexiunilor la internet, Speedtest.net, afiseaza un alt top, in care cel putin pe zona de mobil, lider, pentru mai multe luni la rand, este Vodafone (viteza de download de 51,36 Mbps in iulie 2015), urmat de Orange (46,23 Mbps), Cosmote (17,14 Mbps) si Digi Mobil (3,54 Mbps).

Click pe fotografia de mai jos pentru a mari:

  • Iata raspunsul ANCOM:

"Nu ne pronuntam cu privire la alte aplicatii de masurare a vitezei serviciului de acces la internet intrucat nu cunoastem in detaliu mecanismele si metodologia de calcul utilizate de alte aplicatii. Pe de alta parte viteza pe care o experimenteaza utilizatorii la accesarea unui site/accesarea de aplicatii depinde si de incarcarea conexiunii, calea intre sursa si destinatie, interconectarea intre furnizori si capacitatea conexiunilor distante.

Echipamentele Netograf sunt situate intr-un nod interexchange in care sunt prezenti furnizorii cu cel mai mare numar de abonati, putand fi considerat astfel un punct central al internetului din Romania. De aceea, masuratorile efectuate prin intermediul Netograf indica o valoare a parametrilor mai aproape de experienta reala a utilizatorilor din Romania in accesarea internetului deoarece calea masurata include toata reteaua furnizorului, precum si, in cazul furnizorilor de talie mica, alte retele interconectate cu reteaua proprie.

Spre deosebire de Netograf, alte aplicatii de masurare a vitezei serviciului de acces la internet folosesc servere de test puse la dispozitie de furnizorii de servicii de acces la internet ce sunt amplasate in retelele acestora.

Netograf este o aplicatie online dezvoltata de ANCOM pentru a oferi utilizatorilor din Romania un instrument independent (nu depinde de serverele puse la dispozitie de furnizori si/sau de amplasarea acestora), obiectiv (prezinta calitatea serviciului de acces la internet asa cum este ea experimentata de utilizator, aceasta masurandu-se in raport cu un punct unic pentru toti utilizatorii de servicii de acces la internet din Romania) si gratuit, pentru a verifica si monitoriza calitatea serviciului de acces la internet pe care il utilizeaza. Din faptul ca toate masuratorile se fac in raport cu un punct unic rezulta un alt avantaj al Netograf: un utilizator poate compara calitatea inregistrata in momente de timp diferite si poate evalua degradarea sau imbunatatirea calitatii serviciului de-a lungul timpului, creandu-si cont in aplicatie".

Pentru detalii privind topul prezentat luna trecuta de ANCOM, citeste si: