​Dupa RCS&RDS si Telekom, alte doua firme de comunicatii prin cablu, respectiv Digital Cable Systems si AKTA Telecom, ambele operand sub acelasi brand AKTA si avand o structura similara a actionariatului, vor sa devina furnizori alternativi de energie electrica, decizii luate in luna iunie din acest an si publicate marti in Monitorul Oficial. Contactat miercuri de HotNews.ro, Dinu Malacopol, actionar si director general al DCS (AKTA) a spus: 'Vrem sa vindem energie electrica catre clienti de la inceputul anului viitor, mai intai catre clientii companii, unde sunt volume mai mari, si ulterior catre persoanele fizice. Avem cateva mii de clienti companii si cateva sute de mii de clienti persoane fizice'.

EnergieFoto: AGERPRES

Conform datelor publicate marti, 13 octombrie, in Monitorul Oficial, actionarii celor doua companii au decis in data de 2 iunie 2015 sa completeze obiectului secundar de activitate al celor doi operatori telecom cu urmatoarele coduri CAEN:

3511 - 'Productia de energie electrica'

3512 - 'Transportul energiei electrice'

3513 - 'Distributia energiei electrice'

3514 - 'Comercializarea energiei electrice'

  • "Conform trendurilor din industrie si AKTA urmeaza sa furnizeze servicii de tip MVNO si alte utilitati, cum este furnizarea de energie electrica catre clientii sai. In momentul acesta, este reglementata furnizarea de energie electrica prin furnizori alternativi care pe de o parte cumpara enegie en-gros de pe piata liberalizata si plateste transportul de energie electrica pana la casa clientului. In prezent, suntem in curs de autorizare ca furnizor alternativ de energie", a declarat miercuri pentru HotNews.ro Dinu Malacopol, actionar si director general al DCS (AKTA).

Pachetul majoritar de actiuni (62.87328%) la Digital Cable Systems (DCS) este detinut de POLYNIFIN B.V, companie controlata de fondul de investitii PineBridge, potrivit lui Dinu Malacopol.

Cele doua firme Digital Cable Systems si AKTA Telecom, opereaza sub acelasi brand AKTA si au o structura similara a actionariatului. In ambele, Fondul international de investitii PineBridge detine pachetul majoritar de actiuni si controlul.

Digital Cable Systems, operator de cablu care opereaza sub brandul AKTA, negociaza in prezent cu doi operatori mobili, fiind interesat sa lanseze propriile servicii de telefonie mobila ca Operator Mobil Virtual (MVNO) pana la sfarsitul acestui an sau la inceputul anului viitor, a declarat in luna august pentru HotNews.ro Dinu Malacopol, director general si actionar minoritar in DCS.

Operatorul a contractat un credit de aproape 10 milioane de euro de la Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si un document publicat in Monitorul Oficial arata cum vor fi folositi acesti bani: extinderea retelei de fibra optica a societatii, transformarea retelelor existente la internetul de banda larga si la tehnologiile telefonice, achizitionarea unor jucatori de pe piata locala si proiectul MVNO.

Actionarii Telekom Romania Communications (fostul Romtelecom) au hotarat in data de 19 noiembrie 2014 cu unanimitate de voturi sa completeze obiectul de activitate al companiei cu: "productia, transportul, distributia si comercializarea energiei electrice", potrivit unei decizii publicate in luna martie 2015 in Monitorul Oficial.

Contactati de HotNews.ro, oficialii Telekom au confirmat faptul ca au facut demersurile legale necesare pentru a se lansa pe piata locala de energie si au subliniat ca "prin combinarea serviciilor specifice telecom si a celor conexe cu solutiile de energie, Telekom demonstreaza angajamentul de a-si exploata infrastructura (..) pentru a aduce mai multa valoare adaugata clientilor si actionarilor sai". De notat ca si RCS&RDS activeaza de ceva timp pe piata de energie.