Veste buna pentru persoanele fizice care vor sa scape de cozile de la ghisee si sa-si plateasca online amenzile, impozitele si taxele locale prin Ghiseul.ro. Nu trebuie sa va mai deplasati pana la sediul directiei locale de taxe si impozite pentru a ridica datele de acces in sistem. Incepand de vineri, 25 martie, datele de acces pot fi obtinute in cateva minute, prin introducerea CNP-ului si a datelor de pe cardul bancar personal. User-ul si parola sunt trimise intr-un minut pe adresa de e-mail furnizata, dupa care puteti sa vedeti ce obligatii de plata aveti si bineinteles sa platiti tot online.

Datele de acces in Ghiseul.ro se pot obtine onlineFoto: Captura Ghiseul.ro

NOTA: Ghiseul.ro permite in prezent, pentru un comision de maxim 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 192 de primarii inrolate in sistem. Comisionul este suportat integral de catre primarii.

  • De ce trebuie sa ma deplasez la institutia publica pentru ridicarea datelor de acces? De ce nu se pot elibera online?

Aceasta era una din intrebarile frecvente adresate de contribuabilii care doreau sa-si plateasca online amenzile, taxele si impozitele locale prin platforma Ghiseul.ro si care bineinteles aveau nevoie in prealabil de datele de acces.

Raspunsul de pe Ghiseul.ro era urmatorul:

  • "Obligativitatea prezentarii la sediul institutiei publice pentru ridicarea datelor de acces rezida in faptul ca Ghiseul.ro proceseaza date cu caracter personal. Pentru a asigura protectia deplina a acestor date si implicit a titularilor lor de drept (utilizatorii sistemului) este necesara identificarea persoanei care ridica datele de acces de catre functionarii institutiei publice. Astfel o persoana nu poate ridica datele de acces decat pentru contul personal."

Incepand de vineri, 25 martie, datele de acces pot fi obtinute online. Iata cum:

Pasul 1: Tasteaza www.ghiseul.ro Pe prima pagina de pe Ghiseul.ro a fost creata o noua sectiune, numita: "Vreau Cont". Apasa butonul "Continua".

Click pentru a deschide

Pasul 2: Se va deschide o noua pagina in care ti se cere sa introduci CNP-ul. Tasteaza CNP-ul si apoi apasa pe butonul 'Trimite cerere'.

Click pentru a deschide

Pasul 3: Daca CNP-uleste valid, se va deschide o noua pagina cu mai multe campuri obligatorii, in care trebuie sa introduci: 'Nume si prenume', 'Adresa de email' 'Confirmarea adresei de email', 'Telefon mobil' si un Cod din cifre si litere. Dupa ce ai completat toate aceste campuri, apasa butonul 'Trimite cerere'.

Click pentru a deschide

Pasul 4: Se deschide pagina de validare a cardului bancar personal. Trebuie sa introduci numarul cardului afisat pe partea din fata a acestuia. In josul paginii se mentioneaza ca solicitarea este gratuita si ca nu se va extrage nicio suma din cont. Apoi apasa butonul 'Aproba'.

Click pentru a deschide

Pasul 5: Daca datele introduse sunt corecte, se va deschide o noua pagina cu mesajul: 'Verificarea datelor a fost efectuata cu succes. Veti primi un email cu datele de acces'.

Click pentru a deschide

Pasul 6: Intra in contul de e-mail furnizat. La mine a durat 1 minut pana am primit datele de acces in sistemul Ghiseul.ro. In poza de mai jos puteti vedea mesajul primit, evident cu anonimizarea datelor personale. Asta a fost tot cu obtinerea datelor de acces.

Click pentru a deschide

  • Cum poti sa-ti platesti online amenzile, taxele si impozitele locale pe Ghiseul.ro

Dupa ce ati obtinut online datele de acces poti sa intri pe prima pagina, sa introduci userul si parola furnizate pe e-mail si sa vezi ce obligatii de plata ai si eventual sa platesti.

Click pentru a deschide

In cazul meu, aveam de platit impozitul pe locuinta - 56 de lei, pe care am l-am platit in cativa pasi simpli. Am apasat butonul plateste, s-a deschis o noua pagina in care a trebuit sa mai introduc niste date personale.

Click pentru a deschide

Dupa ce am trimis aceste date, s-a deschis o noua pagina in care am fost anuntat ca tranzactia a fost finalizata cu succes si ca dovada platii mi-a fost trimisa pe e-mail.

Click pentru a deschide

Am intrat apoi pe email si intr-adevar aveam dovada efectuarii platii. In acelasi document se preciza si ca institutia publica a suportat integral comisionul tranzactiei.

  • APERO: Platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de 1 an si jumatate pentru inrolarea ANAF

Ghiseul.ro permite in prezent, pentru un comision de maxim 30 de lei, plata online cu cardul a taxelor si impozitelor locale, precum si a amenzilor auto catre 192 de primarii inrolate in sistem. Comisionul este suportat integral de catre primarii.

Ministerul de Finante a anuntat luna trecuta ca vrea sa implementeze un nou sistem IT care va permite cetatenilor sa plateasca online cu cardul orice impozit, taxa, amenda sau orice alta suma indiferent de institutia publica care le administreaza (ANAF, primarii, alte institutii publice), preluand anumite functionalitati si servicii oferite de Ghiseul.ro, iar comisionul va fi de 0,3% din valoarea tranzactiilor si va fi suportat de la bugetul de stat, au precizat pentru HotNews.ro oficialii ministerului.

In urma unei investigatii HotNews.ro, Asociatia de Plati Electronice din Romania (APERO), care a dezvoltat si s-a ocupat de mentenanta platformei Ghiseul.ro la costuri zero pentru statul roman, a facut niste acuzatii destul de dure la adresa autoritatilor.

Potrivit APERO, platforma Ghiseul.ro este pregatita de mai bine de un an si jumatate pentru a se interconecta cu ANAF ca sa inceapa colectarea amenzilor, taxelor si impozitelor de la persoanele fizice, PFA si persoanele juridice. Mai mult, inca din toamna anului 2014, APERO a propus autoritatilor reducerea comisionului pentru tranzactiile pe Ghiseul.ro de la maxim 2% sau maxim 30 lei, cat este acum, la maxim 1% sau maxim 20 lei. Nu doar ca aceste lucruri nu s-au intamplat, dar Ministerul de Finante vrea sa dea bani acum pe un nou sistem IT de plata online a tuturor taxelor.

Drept reactie la dezvaluirile facute de APERO, Ministerul de Finante a precizat ca:

"Tema platilor online reprezinta o prioritate pentru Minister care, inca de la inceputul anului, a initiat consultari cu experti din Cancelaria Prim-Ministrului, Ministerul Comunicatiilor, Agentia pentru Agenda Digitala a Romaniei, Trezorerie, ANAF, in vederea identificarii solutiilor optime pentru implementarea unui sistem functional. Printre solutiile evaluate se afla si inrolarea ANAF in platforma Ghiseul.ro. Sunt analizate gradul de compatibilitate tehnica si de costuri".