A inceput campania electorala pentru alegerea primarilor si le sugerez candidatilor sa introduca in discursul lor electoral, iar cei alesi sa aplice, binefacerile aplicatiilor 'smart cities'. Adica sa utilizeze comunicatiilor electronice si tehnologia informatiei pentru administrarea mai eficienta a serviciilor publice, pentru o societate mai ecologica, mai eficienta, mai prietenoasa cu cetateanul.

Nicolae OacaFoto: Arhiva personala

De regula candidatii la primarie promit construirea de infrastructuri, facilitati, etc. - sosele, poduri, locuri de parcare, scoli, spitale, etc., sa le numim 'hardware', toate fiind cu impact direct, vizibil asupra cetatenilor. In ultimii ani dezvoltarile tehnologice din comunicatii electronice si tehnologia informatiei au permis o utilizare mai eficienta a acestora prin diferite aplicatii, sa le zicem 'software', desi contin atat software cat si echipamente electronice.

De exemplu traficul poate fi monitorizat in intregul oras, iar cetatenii avertizati asupra zonelor cu probleme si indicate rute ocolitoare. (Unele aplicatii sunt deja folosite.) Parcarea ar putea deveni inteligenta cu o aplicatie adecvata astfel ca cei interesati pot retine un loc de parcare la un anumit interval orar intr-o anumita zona. Iluminatul inteligent permite pe langa control si automatizare, economii de energie. Prin unele aplicatii pot fi efectuate automat si continuu masuratori ('smart mettering') asupra unor parametri - temperatura, umiditate, compozitie aer, apa, consum (electric, gaze, apa, etc.) si evident se pot lua decizii. 'Smart water management' permite cartografierea rezervelor de apa si prognoza meteo, stabileste sisteme de alarmare, asigura satisfacerea nevoilor de apa, controlul calitatii si poluarii apei, administrarea echipamentelor pentru distributia apei, irigatii, etc. Un oras inteligent are in dotare retele inteligente ('smart grids'). Monitorizarea in timp real si tehnicile de recunoastere permit un oras mai sigur, mai prietenos cu cetatenii sai. Aceste aplicatii permit si o relationare prietenoasa a autoritatilor cu cetatenii si intre cetateni.

Bineinteles ca orasul, localitatea ar trebui sa aiba retele de comunicatii de mare viteza fixe si mobile, care sa conecteze totul - administratia, invatamantul, cultura, sanatatea, etc.

Binefacerile oraselor inteligente sunt evidente si multe state, in general dezvoltate, au incurajat pentru inceput proiecte pilot, urmate de replicarea in alte orase. In ultima vreme 'Smart city' a devenit si o preocupare a Uniunii Internationale a Telecomunicatiilor pentru extinderea la nivel mondial.

Continuare pe http://nicolaeoaca.blogspot.ro/