​Cadouri pentru demnitarii VIP de maxim 3500 de lei de persoană, cazarea în hoteluri de maximum 4 și 5 stele, momente artistice și excursii de o zi în Centrul vechi, Salina Prahova și la castelele Peleș și Bran. Acestea sunt câteva din cheltuielile pregătite de Guvern pentru cei peste 2000 de oficiali din 194 de țări care vor participa în septembrie la București la Conferința ITU, agenția ONU care face regulile la nivel mondial în telecomunicații.

Castelul PelesFoto: USER UPLOADED

Guvernul a adoptat miercuri două Hotărâri care vizează organizarea Conferinței Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor (UIT) la București, în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022.

La eveniment se estimează prezența a peste 2.000 de delegați din 194 de state, incluzând miniștri de resort, președinți de autorități de reglementare ori reprezentanți la nivel înalt ai companiilor de profil.

Primul act vizează alocarea sumei de 61,6 milioane de lei din fondul de rezervă pentru instituțiile cu atribuții în organizarea acestui eveniment. (vezi Nota de fundamentare.)

Cheltuieli de protocol: Pentru demnitarii VIP cadouri de până la 3500 lei/persoană

Al doilea act stabilește, cu caracter temporar, cadrul legal privind nivelul de cheltuieli destinat exclusiv procesului de pregătire, organizare și găzduire a acestei conferințe. (vezi aici Nota de fundamentare)

Prin acest act au fost aprobate practic normativele de cheltuieli pentru cei peste 2000 de participanți, astfel:

a) Mic dejun/dejun/dineu de lucru, mese oficiale oferite de viceprim-miniștri, miniștri, conducătorii celorlalte organe de specialitate ale administrației publice centrale precum și de către Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații la nivel de Președinte, vicepreședinte: 360 lei/persoană/tip de acțiune/zi;

b) Mic dejun/dejun/dineu de lucru, mese oficiale oferite de secretari de stat, subsecretari de stat, secretari generali, secretari generali adjuncți, președintele desemnat al Conferinței Plenipotențiarilor ITU, directori generali din ministere, directori executivi și directori din cadrul Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicații: 250 lei/persoană/tip de acțiune/zi;

c) Recepție oferită de persoanele prevăzute la lit. a) și b): 240 lei/persoană/eveniment;

d) Cocktail oferit de persoanele prevăzute la lit. a) și b): 120 lei/persoană/eveniment;

e) Coffe-break oferite participanților la evenimente: 90 lei/persoană/zi;

f) Coffe-break și tratații oferite participanților cu rang VIP și VVIP: 240 lei/persoană/zi;

g) Cadouri ce pot fi oferite participanților:

  • - Pachet Platinum ce va fi oferit demnitarilor de nivel VIP și VVIP - până la 3500 lei/persoană;
  • - Pachet Gold ce va fi oferit delegaților participanți la Conferința Plenipotențiarilor – până la 700 lei/persoană;
  • - Pachet Standard ce va fi oferit jurnaliștilor acreditați la eveniment și personalului tehnic al Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor – până la 300 lei/persoană.

h) Materiale informative și de lucru: 450 lei/persoană.

i) Servicii de interpretariat: 150 lei/interpret/oră.

j) Organizare vizite obiective turistice: 500 lei/persoană/obiectiv.

Alte cheltuieli: Momente artistice și excursii de o zi în Centrul Vechi, Salina Prahova și la castelele Peleș și Bran

În același act adoptat miercuri de Guvern sunt prevăzute și alte cheltuieli și costurile estimate, care includ momente artistice și excursii.

Iată câteva exemple:

  • 2,7 milioane de lei pentru 2000 de persoane: cheltuieli cu producția și punerea în scenă a unui spectacol la Opera Națională București în datele de 11,12 și 13 octombrie 2022, ce include servicii artistice pentru toți delegații participanți la Conferința Plenipotențiarilor și servicii de catering, pentru șefii de delegație, miniștrii, președinții de autorități de reglementare și funcțiile echivalente.
  • 1,4 milioane de lei pentru 400 de persoane: cheltuieli pentru producția și distribuția de cadouri și materiale promoționale specifice, de promovare culturală și turistică a României, oferite șefilor de delegație, înalților demnitari, președinților de autorități și funcțiilor echivalente.
  • 200.000 de lei pentru 500 de persoane: cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea unei excursii în scop turistic, de 1 zi, ce include tur pietonal cu ghid al Centrului Vechi al Bucureștiului vizită la Salina Prahova și cină.
  • 270.000 de lei pentru 500 de persoane: cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea unei excursii în scop turistic, de 1 zi, pe Valea Prahovei cu ghid, vizită la Castelul Peleș și cină.
  • 280.000 de lei pentru 500 de persoane: cheltuieli pentru organizarea și desfășurarea unei excursii în scop turistic, de 1 zi, pe Valea Prahovei cu ghid, vizită la Castelul Bran și cină.

Ce se decide în cadrul Conferinței Plenipotențiarilor

Potrivit Constituției UIT, Conferința Plenipotențiarilor este organismul suprem al Uniunii și are rolul de a adopta politica generală a UIT, planurile strategice și financiare ale organizației și de a alege conducerea acesteia (Consiliul UIT – mandatar al Conferinței Plenipotențiarilor, Secretarul General, Secretarul General adjunct, Directorul Biroului de Radiocomunicații, Directorul Biroului de Standardizare, Directorul Biroului de Dezvoltare și membrii Consiliului pentru Reglementări Radio).

În cadrul conferinței se decide viitorul organizației în ansamblul său, capacitatea de a influența direcții specifice legate de domeniul IT&C, cum ar fi convergența tehnologiilor, dezvoltarea Internetului și serviciul universal, fiind convocată o dată la patru ani.

Prin organizarea Conferinței Plenipotențiarilor UIT la București, România beneficiază de o oportunitate deosebită pentru promovarea expertizei naționale, având șansa de a se implica concret în dezvoltarea sectorului IT&C la nivel global.

Sabin Sărmaș, președintele Comisiei IT din Camera Deputaților, va prezida Conferința ITU la București

În calitate de țară gazdă, România are posibilitatea de a desemna persoana care va gestiona lucrările Conferinței, facilitând negocierile între cele 193 de state membre pe subiecte complexe precum guvernanța internetului, rolul telecomunicațiilor în combaterea efectelor pandemiei sau evoluția tehnologiilor emergente.

Cu sprijinul Guvernului, în iunie 2021, Ioan-Sabin Sărmaș, Președintele Comisiei pentru Tehnologia Informației și Comunicațiilor din Camera Deputaților a fost desemnat Președinte al Conferinței Plenipotențiarilor UIT 2022 și a început procesul de pregătire în colaborare cu Secretariatul General al Uniunii.

Păstrând caracterul neutru și imparțial specific unei astfel de funcții, prioritatea Președintelui PP-22 este de a se asigura că deciziile adoptate pe parcursul conferinței sunt în interesul Uniunii, al statelor membre și al sectorului privat, contribuind la accelerarea progresului din domeniul IT&C.

Consiliul UIT

Consiliul UIT este forul responsabil cu supervizarea activităților curente ale UIT în perioada dintre Conferinţe, întocmirea de rapoarte privind planificarea strategică și politică a UIT, coordonarea programelor de lucru şi aprobarea bugetului și a finanțelor Uniunii. Consiliul este format din 48 de state membre alese, din toate regiunile lumii.

În prezent, România deține al șaptelea mandat consecutiv în cadrul Consiliului, depunând candidatura pentru un nou mandat la alegerile ce vor avea loc în timpul Conferinței de la București.

Citește și: