Canada va interzice giganților chinezi din domeniul telecomunicațiilor Huawei și ZTE să participe la construirea rețelei 5G în țară, după ani de tergiversări, a anunțat joi guvernul lui Justin Trudeau, citat de AFP.

HuaweiFoto: Mrreporter, Dreamstime.com

Decizia mult așteptată a fost amânată de guvernul canadian din cauza tensiunilor dintre Ottawa și Beijing din ultimii ani, din cauza scandalului diplomatico-judiciar de trei ani care a urmat arestării directorului financiar al gigantului chinez de telecomunicații Huawei, Meng Wanzhou.

"Ne anunțăm intenția de a interzice produsele și serviciile Huawei și ZTE din sistemele de telecomunicații ale Canadei", a declarat joi ministrul Industriei, François-Philippe Champagne, într-o conferință de presă.

"Acest lucru este urmarea unei revizuiri cuprinzătoare de către agențiile noastre de securitate și în consultare cu cei mai apropiați aliați ai noștri", a adăugat el.

Statele Unite au condus campania împotriva Huawei, președintele american Donald Trump interzicând în mod drastic grupul chinez în mai 2019.

Washingtonul, care nu mai are un mare producător de echipamente de telecomunicații în rețelele mobile, și-a încurajat de atunci în mod deschis partenerii europeni să facă același lucru, pe fondul unui război cu China.

Alți aliați ai Canadei i-au urmat exemplul, inclusiv Marea Britanie, Japonia, Australia și Suedia.

Principala preocupare a agențiilor de informații americane este că Huawei va permite autorităților chineze să utilizeze echipamentele sale pentru a monitoriza comunicațiile și traficul de date.

Huawei spune că va refuza orice astfel de cerere.