Guvernul a adoptat miercuri o Ordonanță de urgență pentru a rezolva problema lipsei unei săli principale de conferință care să găzduiască maxim 2000 de oficiali din toată lumea, potrivit obligațiilor asumate de România față de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor. Conferința ITU, agenția ONU care face regulile la nivel mondial în telecomunicații, va avea loc în perioada 26 septembrie-14 octombrie la București.

Conferinta ITU 2022Foto: ITU

​Peste 2000 de oficiali din 194 de țări vor participa în septembrie, timp de 3 săptămâni, la Palatul Parlamentului din București, la Conferința Plenipotențiarilor ITU, agenția ONU care face regulile la nivel mondial în telecomunicații.

Deși Guvernul și-a asumat acest eveniment în urmă cu 4 ani, la mai puțin de 5 luni până la conferință, autoritățile române nu au stabilit cum vor asigura sala plenară în care maxim 2000 de delegați vor vota, în condițiile în care la Palatul Parlamentului nu există o sală cu o asemenea capacitate, după cum HotNews.ro a semnalat deja într-un articol anterior.

La solicitarea HotNews.ro, Autoritatea de reglementare în comunicații a confirmat existența acestei probleme și a spus că Guvernul caută soluția legală pentru închirierea unei structuri temporare în curtea Palatului Parlamentului, doar că ar fi nevoie de un act normativ care să decidă ce instituție se va ocupa de achiziție, întrucât ANCOM nu are jurisdicție în curtea Palatului Parlamentului.

Pentru a rezolva aceste probleme, Executivul a adoptat miercuri o ordonanță de urgență care stabilește autorizarea ANCOM să efectueze cheltuielile necesare.

„Măsurile aprobate vor permite achiziția în regim de urgență de către ANCOM a serviciilor privind închirierea, amplasarea unei structuri provizorii pe terenul aferent Palatului Parlamentului, dotarea structurii provizorii cu mobilier, echipamente audio-video, sisteme de conferință, echipamente de interpretariat și traducere simultană, generatoare, toate facilitățile și instalațiile necesare pentru buna desfășurare a Conferinței. Limitele maxime de cheltuieli și alte măsuri necesare pentru realizarea activităților prevăzute se stabilesc prin hotărâre a Guvernului care să completeze cheltuielile și măsurile necesare organizării Conferinței, deja aprobate prin H.G. nr. 607/2022.”, a anunțat Guvernul.

Ordonanța de urgență a fost publicată joi, 26 mai, în Monitorul Oficial, astfel că acum e de urmărit ce achiziții va face ANCOM.