​Autoritățile vor să construiască temporar pe platforma din parcarea Senatului principala sală de conferințe care să găzduiască peste 2.000 de oficiali din toată lumea, participanți în luna septembrie din acest an la Conferința Plenipotențiarilor ITU, agenția ONU care face regulile la nivel mondial în telecomunicații.

Palatul ParlamentuluiFoto: AGERPRES

Guvernul a adoptat miercuri, 26 mai, o ordonanță de urgență pentru a rezolva problema lipsei unei săli principale de conferință care să găzduiască maxim 2000 de oficiali din toată lumea, potrivit obligațiilor asumate de România față de Uniunea Internațională a Telecomunicațiilor. Conferința ITU, agenția ONU care face regulile la nivel mondial în telecomunicații, va avea loc în perioada 26 septembrie-14 octombrie la București.

Prin ordonanța adoptată săptămâna trecută, Guvernul a autorizat practic Autoritatea de reglementare în comunicații (ANCOM) să efectueze toate cheltuielile necesare pentru rezolvarea acestei probleme.

Deși Guvernul și-a asumat acest eveniment în urmă cu 4 ani, la mai puțin de 5 luni până la conferință, autoritățile române nu au stabilit cum vor asigura sala plenară în care maxim 2000 de delegați vor vota, în condițiile în care la Palatul Parlamentului nu există o sală cu o asemenea capacitate, după cum HotNews.ro a semnalat deja într-un articol anterior.

ANCOM a cumpărat deja servicii de proiectare arhitecturală

ANCOM va cumpăra în perioada următoare servicii privind închirierea și amplasarea unei structuri provizorii pe terenul aferent Palatului Parlamentului, dotarea structurii provizorii cu mobilier, echipamente audio-video, sisteme de conferință, echipamente de interpretariat și traducere simultană, generatoare, toate facilitățile și instalațiile necesare pentru buna desfășurare a Conferinței.

Până atunci, autoritatea a lansat deja pe site-ul propiu și în SEAP mai multe achiziții.

Astfel, în perioada 13 - 20 aprilie 2022, ANCOM a solicitat oferte pentru achiziția de servicii de proiectare arhitecturală pentru realizarea conceptului de design/branding și amenajare interioară și exterioară pentru spațiile din interiorul și exteriorul Palatul Parlamentului, inclusiv Sala Plenară și Aeroportul Henri Coandă - Otopeni, locații unde se vor derula activități din cadrul Conferinței Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Contractul cu o valoare estimată de 130.000 de lei (fără TVA) a fost atribuit deja. Potrivit informațiilor transmise la solicitarea HotNews.ro, pentru acest contract ANCOM a primit o singură ofertă care a fost declarată câștigătoare.

Contractul a fost atribuit în data de 5 mai 2022 către firma Arcsett la o valoare de 123.000 de lei (circa 25.000 de euro).

În caietul de sarcini al acestei proceduri sunt menționate toate cerințele pentru sălile necesare la Palatul Parlamentului, care trebuie să respecte standardele ITU.

Astfel, despre sala plenară se spune că ar trebui să găzduiască 2.012 persoane.

„Construcția acestei săli va fi cu caracter temporar și va fi amplasată pe platforma din parcarea Senatului, având ca acces intrarea B3 a Palatului Parlamentului.”, se spune în document.

O altă procedură de achiziții pregătită de ANCOM este pentru servicii de închiriere cabine și instalații de traducere simultană și echipamente necesare precum și alte bunuri/servicii conexe necesare asigurării spațiilor, facilităților și serviciilor, alocate pentru Conferința Plenipotențiarilor Uniunii Internaționale a Telecomunicațiilor.

Autoritatea a lansat deocamdată doar un anunț de consultare a pieței.

Pentru detalii despre problemele și cheltuielile pentru Conferința ITU citește: