Numarul amenzilor pentru mesajele electronice comerciale nesolicitate (asa numitul spam) a crescut exponential in 2008, iar in luna ianuarie a acestui an, un dealer auto a fost amendat din aceasta cauza cu 10.000 lei, cea mai mare amenda pentru spam din Romania, pana in prezent, a declarat joi pentru HotNews.ro, Liviu Nistoran, presedintele ANC. In martie 2008, firma de recuperare credite Urban si Asociatii a primit prima amenda din Romania pentru spam prin posta electronica, in timp ce in 2007, Vodafone a fost primul operator local amendat pentru spam pe telefonul mobil.

Presedintele autoritatii nu a dorit sa dea mai multe detalii, mentionand insa ca saptamana viitoare autoritatea va prezenta o situatie detaliata a sanctiunilor acordate pentru comunicarile electronice nesolicitate.

Amintim ca in martie 2008, firma de recuperare credite Urban si Asociatii a primit prima amenda din Romania pentru spam prin posta electronica din partea ANRCTI, in timp ce in 2007, Vodafone a fost primul operator local amendat pentru spam pe telefonul mobil de catre Autoritatea Nationala de Supraveghere a Prelucrarii Datelor cu Caracter Personal (ANSPDCP).

In luna mai 2008, autoritatea de reglementare de atunci (ANRCTI) anunta aplicarea a inca opt amenzi pentru comunicari comerciale nesolicitate prin intermediul postei electronice in valoare de 9.000 lei si o amenda pentru nefurnizare de informatii in valoare de 1.000 lei. In primul caz au fost amendate patru firme din Bucuresti, respectiv Curtea Veche Publishing, E-Student Consult, Chris&Chris Solutions Co si Ghizbi, o firma din Tragu-Jiu, Managementproiect, una din Oltenita, Elitech Mit, si doua persoane fizice. Pentru nefurnizarea informatiilor a fost amendata Westfloor Profesional din Bucuresti.