Microsoft a ajuns la un acord cu Nokia pentru a produce o varianta mobila a suitei de aplicatii Office (care include Word, PowerPoint si Excel) care sa poata rula pe telefoanele producatorului finlandez, sustine o sursa apropiata procesului citata de Wall Street Journal (WSJ). Despre acest acord a scris mai intai CNet News, un anunt oficial din partea celor doua companii fiind asteptat miercuri.

Acordul cu Nokia, cel mai mare producator mondial de telefoane mobile, ar putea ajuta Microsoft sa joace un rol mai amplu pe segmentul dispozitivelor mobile si sa-si intareasca afacerea Office in fata competitiei din partea aplicatiilor accesibile gratuit pe internet care cuprind procesoare de text si spreadsheet-uri sau alte aplicatii ale Google, Sun Microsystems sau ale altor companii.

De altfel chiar Microsoft a promis o varianta a suitei Office care sa poate fi accesata gratuit pe internet. Alianta intre Microsoft si Nokia ar fi inca un semn ca cele doua companii renunta la rivalitatea acerba si cauta sa conlucreze in conditiile aparitiei unor amenintari comune. Microsoft produce sistemul de operare Windows Mobile care concureaza cu Symbian, softul care ruleaza pe cele mai multe telefoane Nokia.

Ambele companii au pierdut teren pe segmentul telefoniei mobile prin aparitia unor noi tehnologii precum iPhone, Blackberry si Android. Anul trecut, Microsoft si Nokia au incheiat un acord prin care utilizatorii Nokia puteau accesa solutia de email mobil pentru corporatii Microsoft Exchange.

Nokia si Microsoft au anuntat marti ca vor organiza o conferinta de presa, miercuri, in care vor prezenta termenii aliantei, fara a oferi mai multe detalii.

Update: Versiunile pentru mobil ale Microsoft Word, PowerPoint, Excel si OneNote vor rula pe telefoane cu Symbian

Conform anuntului oficial facut miercuri de cele doua companii, anul viitor, Nokia va furniza pe smartphone-urile sale, aplicatia de mesagerie instant pentru dispozitive mobile Microsoft Office Communicator Mobile, precum si alte aplicatii Office si softuri si servicii.

Utilizatorii Nokia vor dispune de versiuni pentru mobil ale aplicatiilor Microsoft Word, PowerPoint, Excel si OneNote si vor avea de asemenea acces pe portaluri care au la baza aplicatia Microsoft SharePoint Server, care permite companiilor sa-si creeze site-uri si sa-si gestioneze informatiile interne.