Apple a anuntat marti ca a deschis un proces in instanta impotriva HTC Corp, producatorul unor telefoane de tip smartphone care au la baza sistemul de operare Android al Google, acuzand aceasta companie ca ii incalca 20 de brevete pentru tehnologii folosite in interfata si partea hardware a terminalului iPhone, informeaza Reuters. Apple a depus plangeri concomitent atat la o instanta din Delaware, Statele Unite ale Americii, cat si la Comisia americana de Comert International.

"Putem sa stam pur si simplu si sa privim cum rivalii ne fura inventiile brevetate sau putem sa facem ceva in acest sens. Competitia este sanatoasa, dar concurentii ar trebui sa-si creeze propriile tehnologii, nu sa le fure pe ale noastre", a precizat Steve Jobs.

Aceasta este cea mai recenta actiune in instanta legata de incalcarea unor brevete tehnologice folosite in terminalele de tip smartphone, telefoane care permit servicii de acces la e-mail si Internet, precum si functii multimedia avansate, segment cu cea mai mare crestere a vanzarilor pe piata telefoniei mobile.

Astfel, luna trecuta, Comisia pentru Comert International din Statele Unite ale Americii (ITC) a anuntat ca va declansa o investigatie asupra Apple si Research in Motion (RIM), pentru a verifica acuzele aduse luna trecuta de Kodak privind folosirea ilegala in terminalele iPhone si BlackBerry a unei tehnologii brevetate de producatorul american de camere foto.

De asemenea, Nokia si Apple se lupta in prezent in justitie acuzandu-se reciproc de incalcarea unor brevete tehnologice, disputa initiata de Nokia in luna octombrie a anului trecut, cand producatorul finlandez a acuzat Apple ca prin crearea iPhone a incalcat 10 brevete tehnologice apartinand Nokia.