Nokia Oyj a facut publice, marti, detalii despre noul telefon N8 care va functiona cu soft Symbian 3 si care ar putea concura cu iPhone si Blackberry. Modelul N8 va avea o camera de 12 mega-pixeli, touch screen de 3,5 inch, iar preturile vor porni de la 370 de euro fara taxe, scrie Reuters.

La 3 ani de la lansarea iPhone, Nokia nu are inca pe piata un telefon care sa poata concura cu cel de la Apple, iar N8 reprezinta o incercare a companiei de a-si recastiga cota de piata.

Cu toate acestea, analistii sustin ca noul telefon si software vor putea in cel mai bun caz sa puna Nokia pe picior de egalitate cu Google Android sau Sony Ericsson, care vinde telefoane cu camere de 12 megapixeli din 2009.

"Symbian 3 este bun, dar nu este revolutionar. Insa, daca N8 este fiabil, atunci telefoanele Nokia ar putea reveni in forta" a declarat Ben Wood, de la CCS Insight.

Prima recenzie a telefonului, facuta de bloggerul rus Eldar Murtazin, este foarte critica la adresa noului model Nokia. Acesta critica faptul ca produsul nu vine cu nimic nou fata de ce s-a mai produs pana acum. "Avem impresia ca producatorii rivali s-au amestecat cu cei de la Nokia si acum incearca sa saboteze si sa distruga brandul Nokia. Aceasta este singura explicatie pentru ce se intampla acum", scrie Murtazin pe www.mobile-review.com. Rusul este deja cunoscut pentru recenziile sale publicate inainte de lansarea oficiala a produselor.