Fonduri structurale in valoare de 84 de milioane de euro, a caror alocare a fost aprobata initial de Comisia Europeana pentru dezvoltarea serviciilor de internet broadband fix in zonele rurale si fara acces la internet din tara, vor fi directionate catre proiecte de e-guvernare in platforma eRomania, a anuntat miercuri Toma Campeanu, seful proiectului e-Romania in cadrul Ministerului Comunicatiilor. Liberalul Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii, acuza ministerul de deturnare de fonduri si de incercarea de utilizare a acestor bani fara un control atent din partea Comisiei Europene.

Acoperirea broadband in RomaniaFoto: MCSI

Dupa ce autoritatile au primit acordul Comisiei Europene pentru un ajutor de stat de 84 de milioane de euro, reprezentand fonduri structurale, care ar fi fost date operatorilor pentru dezvoltarea serviciilor de internet broadband fix in zonele sarace si fara acces la internet din tara, Ministerul Comunicatiilor doreste acum directionarea acestor fonduri catre servicii de e-guvernare care sa intre in platforma e-Romania.

  • De ce?

Toma Campeanu, seful proiectului e-Romania in cadrul Ministerului Comunicatiilor (MCSI) sustine ca operatorii au investit semnificativ in ultima perioada pentru a avea acoperire cat mai mare in teritoriu si populatie cu internet de mare viteza si ca nu ar mai avea sens alti bani si in internet broadband fix.

"In 2009, prin aprobarea de catre Guvern a strategiei de broadband am reusit sa deblocam acesti bani si am primit acces la 84 de milioane euro prin care sa acoperim intreg teritoriul cu servicii de internet broadband. Ce au facut operatorii, care pana atunci stateau? Au zis ca decat sa facem noi asta, mai bine fac ei si i-am incurajat si au facut acoperire cu broadband. Ar fi deci absurd sa platim in plus niste bani pentru acelasi lucru. De asta am cerut Comisiei Europene sa folosim acesti bani pe servicii de e-guvernare", a explicat Toma Campeanu, in cadrul unui eveniment organizat de ZF.

Acesta estimeaza ca aprobarea Comisiei Europene pentru aceasta redirectionare de fonduri UE va veni undeva in vara acestui an.

  • Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare: Se vrea cheltuirea unor bani fara controlul strict al Comisiei Europene

Prezent la eveniment, Dan Georgescu, fost sef al autoritatii de reglementare in comunicatii (ANRCTI) si in prezent presedinte al Comisiei de IT&C in cadrul PNL, a acuzat guvernul de inconsistenta strategiilor aprobate.

"Avem o strategie nationala de broadband aprobata de guvern asa cum avem si strategiile pentru trecerea la televiziunea digitala terestra si eRomania. Daca treceti 84 de milioane de euro de la telecomunicatii catre strategia eRomania inseamna ca strategia de broadband ramane o hartie moarta", a spus Georgescu.

In replica, oficialul MCSI a precizat ca prin strategia de broadband autoritatile si-au asumat "un anumit procent de acoperire broadband la nivelul populatiei si gospodariilor. Nu inseamna ca acea acoperire o va face neapart statul sau o firma privata".

In sprijinul respectarii acestei strategii, Toma Campeanu a amintit si de investitiile facute in implementarea a peste 200 puncte de acces gratuit la internet de banda larga (hotspot-uri) in zone publice din Romania in 2009 si de implementarea altor 300 de hotspoturi in acest an.

Dan Georgescu a mai precizat pentru HotNews.ro ca ceea ce incearca sa faca de fapt ministerul este o deturnare de fonduri si o modalitate de a acorda acesti bani fara o atenta supraveghere din partea Comisiei Europene.

"Situandu-se pe ultimele locuri in UE in privinta broadbandului fix, Romania avea nevoie de acest ajutor de stat pentru dezvoltarea acestor retele in mediul rural sau in locuri unde operatorii nu sunt dispusi sa investeasca. Deturnarea acestor bani mi se pare in contradictie totala cu interesele tarii si cu strategia aprobata de acest guvern in care era prevazut ajutor de stat pentru dezvoltarea acestor retele. Investitiile in broadband erau strict controlate de directoratul Agenda Digitala al Comisiei Europene, in conditiile in care la mijloc erau si probleme care tineau de concurenta. In aceasta forma, acesti bani vor fi cheltuiti fara un control strict al CE", a spus Dan Georgescu.

  • Cat costa platforma e-Romania? Ce s-a facut pana acum?

Cat costa eRomania

Cat costa eRomania

Foto: MCSI

Prin strategia e-Romania, in care autoritatile estimeaza ca se vor aloca 500 milioane euro in perioada 2010-2013, se incearca interconectarea tuturor sistemelor din administratia publica si oferirea a 600 de servicii publice electronice pana in 2013.

Toma Campeanu aminteste ca din cele 500 milioane de euro, circa 60% sunt fonduri structurale si ca "pana acum s-au finantat deja 168 de servicii publice electronice care sunt in curs de implementare si vor fi finalizate pana la sfarsitul acestui an sau al anului viitor, pentru care am atras fonduri europene de 152 milioane euro".

Potrivit anuntului facut miercuri, tot pentru servicii in e-Romania vor fi alocate si cele 84 de milioane de euro. Intr-un interviu acordat HotNews.ro luna trecuta, Toma Campeanu estima ca alte circa 500 de milioane de euro vor intra in platforma eRomania in perioada 2014-2017 fara ca lucrurile sa se opreasca aici.

Pana la acest moment, ministerul a lansat licitatii pentru primele doua etape ale proiectului eRomania. Datorita problemelor de finantare insa, lucrarile de implementare nu au pornit inca. Detalii aici.