Sapte companii, respectiv RCS&RDS S.A., Romtelecom, TDF S.A.S., Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia, au cumparat caietele de sarcini necesare in cazul unei eventuale participari la procedurile de acordare a licentelor pentru televiziunea digitala terestra in Romania, a anuntat luni autoritatea nationala de reglementare. Pana la 31 august sunt asteptate ofertele pentru acordarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra, prin care 14 posturi TV in format digital ar putea fi receptionate gratuit la nivel national.

Dintre cei 7 cumparatori ai caietelor de sarcini puse in vanzare de ANCOM, compania General Satellite Sofia a cumparat numai caietul de sarcini pentru acordarea primului multiplex de televiziune digitala terestra, iar celelalte sase companii au cumparat ambele caiete de sarcini pentru acordarea primelor 2 multiplexe de televiziune digitala terestra.

Potrivit graficului de desfasurare a procedurilor de selectie, termenul limita de depunere a ofertelor este 31 august pentru ambele multiplexe, urmand ca stabilirea castigatorilor sa aiba loc la data de 28 septembrie 2010 pentru primul multiplex si la data de 8 octombrie 2010 pentru cel de-al doilea. In situatia in care analiza ofertelor presupune procesarea unui volum mare de informatii, ANCOM poate prelungi termenele de stabilire a castigatorului si, respectiv, de depunere a contestatiei.

Procedurile de selectie comparativa se vor desfasura in trei etape: etapa de calificare, in care comisia desemnata de ANCOM va verifica daca ofertantii indeplinesc conditiile minime stabilite prin caietele de sarcini, etapa de evaluare a ofertelor, in care se vor evalua numai ofertele acelor participanti declarati calificati si, respectiv, etapa de desemnare a castigatorilor, in care cele doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru vor fi acordate ofertantilor care acumuleaza cel mai mare punctaj.

Participantii la procedurile de selectie comparative pot depune contestatie privind rezultatul licitatiei in termen de 3 zile lucratoare de la data primirii instiintarii privind rezultatul licitatiei, urmand ca in termen de 7 zile de la data depunerii contestatiilor o comisie desemnata de ANCOM sa solutioneze contestatiile.

Acordarea a doua licente de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru va duce la aparitia unei noi platforme majore de difuzare a programelor TV in Romania, pe langa platformele de difuzare a serviciilor TV prin cablu si satelit.

Participarea la procedurile de selectie este conditionata de achizitionarea, in prealabil, a caietelor de sarcini, in valoare de 1500 de lei, care au fost scoase spre vanzare in perioada 2-9 iulie din acest an.