Federatia Sindicatelor Radiocomunicatii, care reprezinta interesele a peste 1.500 de angajati SNR (Radiocom), companie de stat care asigura transmisiile TV si radio pentru Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune, avertizeaza ca se incearca disponibilizarea ilegala a circa 800 de angajati, fapt ce ar putea duce la intreruperi foarte mari de comunicatii. Sindicalistii mai acuza ca prin criteriile din caietele de sarcini pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra din tara, SNR este dezavantajata, si ca daca nu se va castiga macar un multiplex societatea va falimenta, fapt pentru care solicita autoritatilor stoparea acordarii acestor licente.

Foto:

Federatia care reprezinta interesele angajatilor SNR a tinut sa avertizeze marti ca Ordonanta de Urgenta cu programul de modernizare, reorganizare si reducere a cheltuielilor SNR promovata de ministerul Comunicatiilor si adoptata in luna mai din acest an, in care se prevede relocarea a 763 de salariati incalca legislatia.

  • Sindicalistii SNR: Disponibilizarea a 800 de angajati este ilegala si va duce la intreruperi mari de comunicatii

"Chestiunea de relocare nu exista in legislatia romaneasca din domeniul muncii. In fapt este vorba de disponibilizarea a 800 de salariati. Asta inseamna blocarea functionarii societatii. Noi putem ajunge prin ceea ce societatea intreprinde la a nu mai putea interveni in cazul unor deranjamente de functionare a echipamentelor si prin urmare sa facem intreruperi foarte mari de comunicatii, respectiv la emitatorii de televiziune, de radiodifuziune si evident la reteaua de radio relee care insumeaza 2700 de kilometri" a declarat pentru HotNews.ro Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii.

Potrivit acestuia, Ordonanta este ilegala deoarece "atat Codul Muncii cat si Contractul Colectiv de Munca aplicabil nu vizeaza reducerea de personal ca fiind o componenta a reducerii cheltuielilor in vederea realizarii de profit de catre Societate, iar normarea personalului reprezinta atributul partilor respectiv al conducerii Societatii Nationale de Radiocomunicatii si al reprezentantilor Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii".

Campeanu spune insa ca in SNR a inceput deja procesul de disponibilizari mascate.

"Prin dispozitii si presiuni verbale, conducerea S.N. Radiocomunicatii, in ultima luna in mod deosebit, anuleaza si desfiinteaza atributiuni din fisa postului (norma de munca) salariatilor din unitatile teritoriale si transfera aceste atributiuni salariatilor din unitatea centrala a S.N. Radiocomunicatii (creste norma de munca) fara a modifica fisa postului. In fapt, in S.N. Radiocomunicatii se realizeaza o disponibilizare mascata de personal, cu modificarea prealabila a atributiunilor salariatilor prevazute in fisa postului (norma de munca), fara consultarea partenerului de dialog, Federatia Sindicatelor Radiocomunicatii".

Descarca fisierul audio in format MP3

Oficialii Ministerului Comunicatiilor si ai conducerii SNR (Radiocom) contactati de HotNews.ro nu au facut pana in acest moment nici o declaratie legata de aceste acuze.

Cu privire la acest act normativ, Marius Popentiu, directorul general al Radiocom a declarat pentru Mediafax, citat de Jurnalul National, ca "cei 700-800 de salariati nu vor fi disponibilizati, ci mutati in alte departamente ale societatii".

  • SNR, puternic dezavantajata de criteriile din caietele de sarcini pentru primele doua multiplexe de televiziune digitala terestra?

In acelasi timp, Federatia Radiocomunicatii avertizeaza asupra faptului ca SNR este puternic dezavantajata de criteriile din caietele de sarcini aferente primelor licente de televiziune digitala terestra in Romania. Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar trebui sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In schimb autoritatile promit o noua platforma de difuzare a semnalului TV, complementara platformelor de emisie prin cablu sau satelit, respectiv platforma digitala terestra.

Castigatorii primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra (n.r un multiplex este un grup de servicii - de radiodifuziune, TV si multimedia, transmise digital pe cale radio terestra), prin care romanii vor putea receptiona gratuit 14 posturi TV in format digital ar trebui sa fie desemnati in toamna acestui an, iar caietele de sarcini au fost deja cumparate de 7 companii: RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Societatea Nationala de Radiocomunicatii (SNR), Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.

Constantin Campeanu sustine ca SNR este grav dezavantajata de criteriile din caietele de sarcini.

"La ora actuala datorita unor jocuri si interese, ANCOM (n.r autoritatea de reglementare in comunicatii) a intocmit 2 caiete de sarcini total defavorabile unei societati cu capital romanesc. In felul asta SNR nu va putea castiga nici unul din cele doua MUX-uri. Punctajul cel mai mare il obtin participantii la licitatie care au capitalul social cel mai mare si nu se tine cont de dotarea tehnica (...). Se da castig de cauza companiilor care au capital social mai mare de 1 miliard de euro. Ce firma din domeniul telecomunicatiilor din Romania are un astfel de capital social? Doar pentru asta se obtin 50 de puncte, in timp ce SNR pentru profesionalism, pentru dotare tehnica primeste doar in jur de 18 puncte. Deci cu ce sa mai venim?", acuza Campeanu.

Descarca fisierul audio in format MP3

Descarca fisierul audio in format MP3

  • Temeri ca SNR ar putea falimenta daca nu se castiga macar unul din cele doua multiplexe de televiziune digitala terestra

Acesta aminteste ca in urma cu cinci ani, SNR a contractat un credit furnizor garantat de stat prin Ministerul Finantelor in valoare de 126 milioane dolari pentru retehnologizarea retelelor de emitatori de televiziune pentru TVR1 si TVR2. Dupa 2012, SNR ar mai avea de platit rate de 65 milioane de dolari, iar fara castigarea unui multiplex nu are nici o sansa.

"SNR s-a imprumutat cu 126 milioane dolari, acum cinci ani. A existat un termen de gratie, a inceput achitarea ratelor si va spun ca din 2012 incolo cu siguranta vom avea de platit bani si nu vom avea de unde. Obligatiile financiare ale SNR dupa trecerea unei perioade in care s-a achitat o parte din rate va fi in jur de 65 milioane de dolari dupa 2012 si daca noi nu vom mai emite cu acesti emitatori este evident ca nu vom incasa bani pentru prestatia efectuata si nu vom avea cu ce sa platim. Cine va plati? Statul roman. Ii convine in conditiile de astazi sa fac un asemenea joc in care sa scoata un competitor din piata? Daca SNR nu va castiga cel putin un multiplex firma va fi falimentara", a mai spus Campeanu.

  • Sindicalistii SNR solicita autoritatilor oprirea licitatiilor de televiziune digitala terestra

Drept urmare, Federatia Radiocomunicatii sustine ca va solicita in perioada urmatoare Parlamentului sa opreasca licitatiile de trecere la televiziunea digitala terestra.

"De acea noi, Federatia Sindicatelor, solicitam anularea acestei licitatii, cel putin la momentul actual. Anularea ei si eventual un alt mod de regandire si redistribuire a ceea ce inseamna capitalul romanesc. Vom face interventii legale la cele doua camere din Parlamentul Romaniei, la partidele politice, la parlamentarii romani care au avut tangenta si cunosc atat economic cat si tehnic o asemenea situatie", a spus presedintele federatiei radiocomunicatii.

Campeanu sustine ca in urma cu doua luni a transmis o scrisoare chiar catre Presedintie in care explica situatia din SNR si documente si catre Comisia IT din Camera Deputatilor pentru a nu fi dezavantajata prin caietele de sarcini o firma cu capital romanesc.

Daca nu se va castiga cel putin un multiplex, din 2012 veniturile SNR ar scadea cu 40% si 30% din angajati ar trebui disponibilizati a mai spus acesta.

Descarca fisierul audio in format MP3

UPDATE Presedintele ANCOM, despre licitatiile de televiziune digitala terestra: Fiecare ofertant are avantaje si dezavantaje

Ca reactie la aceste acuze, presedintele ANCOM, Catalin Marinescu, a precizat pentru HotNews.ro ca in procesul de acordare a licentelor de televiziune digitala terestra conditiile sunt aceleasi pentru toti.

"Conditiile de participare sunt aceleasi pentru toti ofertantii. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Faptul ca ofertanti straini precum TDF si ORS au o prezumtiva capacitate financiara mai buna decat a SNR nu inseamna ca ultimul este discriminat, dupa cum sugereaza dl. Constantin Campeanu, presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii, in interviul acordat Hotnews, asa cum faptul ca SNR are o infrastructura pe care ceilalti doi nu o detin nu inseamna ca SNR este avantajat", a spus Catalin Marinescu.

Acesta a mai precizat ca punctajul acordat ofertantilor in baza caietelor de sarcini pentru capacitatea financiara (18 puncte) reflecta necesitatea asigurarii in fata Autoritatii a unei garantii cu privire la posibilitatile castigatorilor de a sustine financiar proiectul.

"Dovada ca acest punctaj nu discrimineaza SNR este faptul ca si la alte licitatii anterioare valorile au fost comparabile: licitatia pentru banda de 410MHz (23 puncte), licitatia pentru licentele BWA (18 puncte). De altfel, pentru a fi mai exacti, trebuie sa mentionam ca, in baza caietelor de sarcini, pentru cifra de afaceri se pot obtine maxim 4 puncte, diferenta pana la 18 puncte fiind data de alti indicatori precum profitul, gradul de indatorare, investitiile realizate in ultimii 3 ani, indicatori meniti sa asigure ca cel care castiga licenta o va putea si implementa.

De asemenea, plafonul de 1 miliard de euro de la care se raporteaza cifra de afaceri este stabilit tocmai pentru a nu denatura punctajul de catre ofertanti cu cifra de afaceri foarte mare. In acelasi sens amintim ca la licitatia pentru banda de 410MHz nu a existat o limita stabilita, iar la cea pentru BWA limita a fost de 2 miliarde", a mai explicat presedintele autoritatii.

In final, Marinescu a mai mentionat ca nu considera intemeiata obiectia de discriminare formulata de presedintele Federatiei Sindicatelor Radiocomunicatii "in conditiile in care cerintele pentru aceasta licitatie sunt mai mici comparativ cu cele specificate pentru licitatii precedente. Cifra de 1 miliard de euro luata drept etalon reprezinta cea mai mare cifra de afaceri a unui operator din Romania, ceea ce ni se pare un reper obiectiv".