Decizia de amanare cu trei ani, de la 1 ianuarie 2012 pana la 1 ianuarie 2015, a trecerii la televiziunea digitala terestra in Romania a fost publicata vineri in Monitorul Oficial. Autoritatile promit ca in 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestui document vor da o alta Hotarare de Guvern privind noul calendar de implementare a tranzitiei de la televiziunea analogica terestra la cea digitala terestra. In document se mai arata ca, celor sapte companii care cumparasera caiete de sarcini necesare participarii la licitatie, li se vor restitui banii din bugetul autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM).

  • Noul plan de masuri: Serviciile de televiziune digitala terestra trebuie sa acopere 90% din populatie pana la 1 ianuarie 2015. Alte termene, promise printr-un nou act normativ

Receptia prin antena terestra in format analogic a programelor TV ar fi trebuit sa inceteze pana la 1 ianuarie 2012, conform obligatiilor asumate de Romania fata de UE. In mod suprinzator insa, pe 11 august, Guvernul a emis o Hotarare care modifica tot acest proces si mentioneaza ca finalizarea procesului de incetare a transmisiilor TV analogice terestre se va face pana la 1 ianuarie 2015.

Tot pana la aceasta data ar trebui acordate si doua multiplexe digitale nationale "cu obligatia ca acestea sa retransmita programele publice nationale de televiziune transmise in sistem analogic, pe cale radio terestra, precum si posturile private de televiziune, potrivit criteriilor si modalitatilor stabilite de CNA".

In document se mai mentioneaza ca pana la 1 ianuarie 2015, "cele doua multiplexe digitale vor trebui sa asigure o acoperire pentru programele de televiziune nationale publice si pentru cele cu acoperire si indici de audiente semnificative de minimum 90% din populatie si 80% din teritoriu, iar pana la sfarsitul anului 2015, o acoperire de peste 95% din populatie".

Documentul publicat saptamana trecuta in Monitorul Oficial(27 august, vineri, - Partea I nr. 609) nu precizeaza cum se va face exact acest lucru, insa se mentioneaza ca in termen de 45 de zile de la intrarea in vigoare a acestui document va fi emisa o noua Hotarare de Guvern pentru stabilirea calendarului de implementare a strategiei de trecere la televiziunea sdigitala terestra in Romania.

  • ANCOM promite sa anunte in curand cum va afecta aceasta decizie procesul demarat deja

Hotararea adoptata pe 11 august de Guvern a luat total prin suprindere autoritatea de reglementare in Comunicatii (ANCOM), care coordona procesul demarat deja de acordare a doua licente de televiziune digitala terestra. Contactata luni de HotNews.ro, conducerea institutiei a mentionat ca este in proces de analiza si ca va anunta in curand consecintele juridice si efectele produse de adoptarea acestui act.

"ANCOM va stabili si va anunta in cel mai scurt timp care sunt consecintele juridice ce decurg din adoptarea acestui act normativ, precum si modul in care prevederile acestuia vor afecta derularea procedurilor de selectie comparativa care au fost deja demarate de ANCOM in vederea acordarii licentelor de utilizare a frecventelor radio in sistem digital terestru pentru operarea primelor doua multiplexe de televiziune digitala terestra DVB-T pe teritoriul Romaniei", a declarat pentru HotNews.ro Catalin Marinescu, presedintele ANCOM.

  • Cum au motivat autoritatile decizia amanarii trecerii la televiziunea digitala terestra

De ce au adoptat autoritatile abia acum acest act normativ? Cel putin oficial, asa cum se mentioneaza in nota de fundamentare la aceasta Hotarare de Guvern, motivele tin de situatia economica dificila si de faptul ca Romania este obligata sa inceteze emisia TV analogica terestra abia in 2015, cu toate ca a anuntat la nivel european ca va termina la 1 ianuarie 2012. Prin urmare, spun autoritatile, decizia nu va aduce atingeri dreptului comunitar.

"Situatia socio-economica dificila cu care se confrunta Romania la ora actuala" este primul motiv mentionat de autoritati. Amanarea implementarii pana in 2015, "lasa posibilitatea operatorilor economici de a se pregati pentru noile tehnologii si, in acelasi timp, cetatenii nu sunt obligati la cheltuieli suplimentare constand in achizitionarea de noi echipamente tehnologice in aceasta perioada economica dificila".

Mai multe in documentul atasat.

Dincolo de aceste motive, nu trebuie uitat insa ca anterior acestei Hotarari de Guvern, autoritatile au incercat in luna iulie din acest an sa atribuie direct catre Societatea Romana de Radiocomunicatii (SNR) o licenta de televiziune digitala terestra cel mai tarziu pana la 1 august 2010, potrivit unui proiect de Hotarare de Guvern, initiat de ministerul Comunicatiilor. Motivele invocate de autoritati pentru acel proiect de act normativ au fost "conditiile drastice" de atribuire a licentelor, care ar putea impiedica participarea SNR la procedura de selectie.

SNR se numara printre cele sapte companii care au cumparat caiete de sarcini in vederea participarii la procedurile de acordare a licentelor de televiziune digitala terestra, alaturi de: RCS&RDS, Romtelecom, TDF S.A.S., Media Sat, Osterreichische Rundfunksender GmbH & Co KG (ORS) si General Satellite Sofia.