Sistemul national de plata online a taxelor si impozitelor va fi lansat oficial in luna decembrie, dupa ce Executivul a aprobat miercuri Hotararea de Guvern privind dezvoltarea si implementarea acestui sistem, a declarat miercuri Valerian Vreme, ministrul Comunicatiilor. Costul de dezvoltare a sistemului este zero pentru statul roman, platforma fiind pusa la dispozitie de Asociatia pentru Platile Electronice din Romania. Ministrul se asteapta ca pana la mijlocul anului viitor toate autoritatile publice care se ocupa cu incasarea taxelor si impozitelor sa fie inrolate in acest sistem.

Valerian Vreme (foto arhiva)Foto: AGERPRES

"Sistemul va fi lansat oficial in luna decembrie. Costul de dezvoltare a sistemului este zero pentru statul roman. Sistemul a fost pus la dispozitie de Asociatia pentru Platile Electronice din Romania. La 1 ianuarie trebuie sa avem principalele autoritati din Romania inrolate in sistem si estimez ca pana la jumatatea anului sa fie toate autoritatile inrolate in sistem", a declarat Valerian Vreme, la finalul sedintei de Guvern de miercuri.

Potrivit acestuia, acest sistem are ca scop eliminarea cozilor la ghiseu, iar comisioanele percepute la plata cu cardul vor fi la un nivel mic.

"Sistemul are ca scop eliminarea cozilor de la ghiseu. Comisionale bancare la plata cu cardul sunt mai mici decat deplasarile la ghiseu. Sistemul va putea folosit de cetateni indiferent de locul unde se afla", a mai spus Vreme.

Conform proiectului de Hotarare de Guvern supus spre consultare publica luna trecuta pe site-ul Ministerului Comunicatiilor, autoritatile administratiei publice centrale si locale care se ocupa cu incasarea taxelor si impozitelor vor fi obligate sa se inroleze in Sistemul national electronic de plata a taxelor si impozitelor, dupa un calendar ce vizeaza initial autoritatile din orasele cu peste 150.000 de locuitori.