Romanii vor avea cu siguranta in 2011 o alternativa majora la receptionarea programelor TV altfel decat prin platformele de cablu si satelit, respectiv televiziunea digitala terestra, este convins Catalin Marinescu, seful autoritatii de reglementare in comunicatii (ANCOM). Sase astfel de licente se vor acorda anul viitor, spune acesta. Statul si-a exprimat intentia de a detine una dintre licente pentru a controla retransmisia programelor TV nationale, iar cea mai simpla si rapida modalitate este acordarea directa a licentei catre SRTV, considera Marinescu.

Catalin MarinescuFoto: AGERPRES

Pentru restul licentelor, autoritatea propune sa se faca o licitatie competitiva ascendenta pornind de la o suma fixa de maxim un milion de euro.

HotNews.ro:S-a tot vorbit in 2010 de televiziunea digitala terestra. De ce este importanta pentru utilizatori?

Catalin Marinescu: Televiziunea digitala terestra este o alternativa la retransmisia programelor audiovizuale. Este concurenta la platformele de cablu si satelit. Pe de alta parte asigura o calitate foarte buna. Sa poti urmari un canal TV de sport in format High-Definition (HD) pe care nu-l poti urmari in prezent pe cablu analogic este ceva in plus. Poate asigura servicii complementare precum ghidul programelor. De asemenea, pe aceste multiplexe digitale se pot transmite si programe de radio in format digital.

HotNews.ro:Anul trecut spuneati sigur ca se vor acorda sase licente de televiziune digitala terestra, ceea ce va duce practic la aparitia acestei platforme. N-a fost asa..

Catalin Marinescu: Nu a fost asa. Procesul a fost inceput si a fost intrerupt prin Hotarare de Guvern data in luna august. Motivatia a fost ca practic saracia populatiei nu va permite cumpararea acelor dispozitive de receptie a programelor TV in format digital (n.r set-top box-uri). Acum s-a mai schimbat un pic situatia, in sensul ca s-a vazut si in alte tari din zona noastra ca operatorii sunt interesati sa distribuie acele set-top box-uri. Pe de alta parte, numarul de televizoare care acum sunt in magazine si care au incorporat un tunner astfel incat poti receptiona televiziunea in format digital a crescut iar operatorii sunt interesati sa le distribuie pe un format poate similar celui prin care distribuie terminale la telefonia mobila, deci subventionat, tocmai pentru ca atunci cand iti faci reteaua vrei sa te si vada lumea.

Caietul de sarcini (n.r.la licitatia de televiziune digitala terestra anulata in 2010) putea fi contestat in instanta si nu a facut nimeni asta.

Catalin Marinescu

HotNews.ro:Starea de saracie a populatiei nu a fost singurul motiv. S-a mai spus ca ANCOM a facut in asa fel caietul de sarcini incat una din companiile prezente la licitatie, SNR, ar fi pierdut sigur..

Catalin Marinescu: ANCOM a facut un caiet de sarcini respectand toate procedurile. A fost in consultare publica, am primit observatii, a fost modificat tinand cont de observatii, a fost discutat in Comisia de licitatie care nu cuprindea doar membrii ANCOM, ci si de la CNA spre exemplu. Va pot asigura ca nu exista in caietul de sarcini nimic care sa discrimineze vreuna dintre firme. Nici nu ne puteam permite, ganditi-va ca au venit 7 ofertanti. De altfel, caietul de sarcini putea fi contestat in instanta si nu a facut nimeni asta.

HotNews.ro:A fost socant in 2010 sa vezi ca autoritatile intrerup o licitatie la care se inscrisesera deja sapte participanti. Credeti ca vor mai reveni la licitatiile din 2011 jucatori mari precum TDF sau ORS?

Catalin Marinescu: Noi doar ne-am conformat unui act normativ. Eu cred ca atata vreme cat a fost un interes foarte mare in 2010, se va intampla acest lucru si in 2011 mai ales ca intr-un fel am propune niste modificari ale procedurii tocmai pentru a simplifica acest proces.

HotNews.ro:In primul rand, aveti convingerea ca vor fi acordate toate cele 6 licente sau doar ca se poate acest lucru?

Catalin Marinescu: Am convingerea ca toate cele 6 licente vor fi acordate in 2011. Sper sa nu le atribuim foarte tarziu astfel incat operatorii sa lucreze la dezvoltarea retelei inca din 2011. Ar fi un succes daca licentele s-ar atribui pana in toamna anului viitor, ca operatorii sa poata incepe dezvoltarea retelei tot in 2011.

Utilizatorul final va avea de ales intre televiziunea digitala terestra, televiziunea prin satelit, televiziunea prin cablu si va putea alege ce este mai convenabil, cu avantajul pentru TV digitala terestra ca cel putin multiplexul prin care se vor retransmite programele televiziunii nationale va fi gratuit.

Catalin Marinescu

HotNews.ro:De ce in 2011? De ce nu in 2015, cum a anuntat ministerul deja?

Catalin Marinescu: Pentru ca daca se va stabili la nivelul UE anul 2013 ca deadline de oprire a televiziunii analogice nu mai este timp de implementare si atunci va fi o perioada in care nu se va putea receptiona semnalul TV analogic prin antena terestra. Este practic obligatoriu ca in 2011 sa se dea licenta. Iti trebuie cel putin un an si jumatate ca sa faci o retea la un nivel de acoperire comparabil cu cel al retelei analogice de acum. In al doilea rand pentru ca este o masura care faciliteaza revenirea economica, care genereaza investitii directe in industrie si care creeaza disponibilitate de servicii pentru utilizatorul final. Pana la urma stimuleaza si competitia, pentru ca utilizatorul final va avea de ales intre televiziunea digitala terestra, televiziunea prin satelit, televiziunea prin cablu si va putea alege ce este mai convenabil, cu avantajul pentru TV digitala terestra ca cel putin multiplexul prin care se vor retransmite programele televiziunii nationale va fi gratuit. In acest caz, utilizatorul final nu va plati un abonament ca la televiziunea prin cablu si satelit.

HotNews.ro:OK. Vorbeati de modificari ale procedurii de acordare a licentelor..

Catalin Marinescu: Propunerile ANCOM merg pe doua directii. Prima este cea privind procedura de licitatie. Vom propune sa fie o licitatie competitiva, nu un concurs de oferte. O licitatie ascendenta pentru fiecare dintre cele 5 licente, pornind de la o suma fixa care va fi stabilita prin HG, noi publicand in prealabil licentele. Avantajul unei selectii competitive este durata mai scazuta, cel putin la jumatate fata de selectia comparativa in care trebuia sa ai un caiet de sarcini sa-l supui consultarii publice, sa-l definitivezi, sa-l cumpere ofertantii, sa-si faca oferta, sa evaluezi ofertele. Un astfel de proces de selectie comparativa dureaza cel putin sase luni. Modelul exact se va stabili prin Hotararea de Guvern de aprobare a noii strategii de trecere la televiziunea digitala terestra, iar detalierea se va face printr-o decizie a ANCOM. Sper ca in primul trimestru al anului viitor sa finalizam toate aceste acte normative.

Cea de-a doua directie este ca vom propune ca licentele sa se dea neutru tehnologic. Deci daca in 2010 in caietul de sarcini se vorbea de standardul DVB-T, datorita evolutiei tehnologice si datorita faptului ca si preturile echipamentelor DVB-T 2 au scazut, vom propune ca operatorul sa stabileasca ce standard va adopta.

HotNews.ro:Exista o estimare a nivelului taxei de licenta de la care se va porni?

Propunerea noastra va fi ca aceasta taxa de licenta sa fie de maxim un milion de euro. Acest nivel se va decide insa in actul normativ.

Catalin Marinescu

Catalin Marinescu: Am facut un benchmarking cand s-a discutat la nivelul caietului de sarcini anterior. Daca va amintiti acolo era o taxa de licenta de 2,5 milioane de euro dar care putea scade pana la un milion de euro in cazul in care operatorul subventiona set-top boxurile. Probabil ca acum va fi in jur de un milion de euro, luand in calcul ce s-a intamplat si in celelalte tari din zona noastra. Taxele de licenta au fost in unele tari chiar si zero, o jumatate de milion, un milion. Cam asa. Propunerea noastra va fi ca aceasta taxa de licenta sa fie de maxim un milion de euro. Acest nivel se va decide insa in actul normativ.

HotNews.ro:Un singur proces de licitatie competitiva pentru cinci licente de televiziune digitala, dar in total sunt sase licente. Statul roman isi va adjudeca deci o licenta, cum a anuntat deja ministrul Comunicatiilor..

Catalin Marinescu: Statul a spus ca vrea sa aiba un control asupra retransmiterii programelor televiziunii publice. Sa stiti ca majoritatea statelor din UE au dorit sa detina controlul pe retransmiterea programelor televiziunii publice si asta s-a facut in mai multe modalitati. Dupa parerea mea, la noi, sunt cel putin 3 alternative. Exista in directiva europeana o prevedere care iti permite sa dai o licenta direct producatorului televiziunii nationale, in speta SRTV. Deci se poate acorda o licenta in mod direct prin act normativ.

Eu cred ca cea mai simpla si cea mai rapida modalitate prin care statul sa detina o licenta de televiziune digitala terestra este cea prin care se atribuie o licenta SRTV.

Catalin Marinescu

O alta alternativa ar fi ca operatorul care transmite programul national pe o schema de ajutor de stat sa primeasca o astfel de licenta, in speta SNR. E nevoie de o schema de ajutor de stat pentru ca practic SNR e un operator intr-o piata libera, este un ajutor dat de stat, va trebui justificat, evaluat de Consiliul Concurentei care dupa aceea notifica Comisia Europeana, se evalueaza etc. Au fost si astfel de scheme in care s-au dat licente in cateva state europene, precum Slovacia si Slovenia. Este un proces care dureaza oarecum mai mult pentru ca implica niste evaluari din partea unor institutii ale statului si UE.

Si ar mai putea fi o schema intermediara in care poate fi creata o societate mixta intre SRTV si SNR si care sa aiba ca obiect de activitate doar retransmisia programelor TV nationale si care sa primeasca o licenta.

HotNews.ro:In acest caz, al unei societati mixte, se poate atribui direct?

Catalin Marinescu: Eu cred ca licenta ar putea fi atribuita direct. La noi SRTV nu-si retransmite programele, ca in alte tari. Daca obiectul acelei firme, care bineinteles va trebui create pe baza unui act normativ, va fi doar retransmisia programelor SRTV atunci nu cred ca ar fi o problema. Acestea trei modalitati au fost propuse de noi ANCOM. Poate sunt si altele. Pana la urma Guvernul va trebui sa stabileasca. Eu cred ca cea mai simpla si cea mai rapida modalitate prin care statul sa detina o licenta de televiziune digitala terestra este cea prin care se atribuie o licenta SRTV.

HotNews.ro:Si cum isi va retransmite SRTV programele TV?

Catalin Marinescu: Poate sa faca un contract in acest sens cu ce operator doreste.

HotNews.ro:Inseamna ca, in acest caz, SNR este singura optiune..

Catalin Marinescu: Crezi? Sunt in piata din Romania si alti operatori media care detin retele terestre de televiziune cu acoperire destul de mare si apropiata de cea prevazuta in strategia actuala.

  • Piata serviciilor TV in 2010 si locul televiziunii digitale terestre

Numarul total de abonati la serviciile TV a scazut in prima jumatate a acestui an cu circa 100.000 utilizatori, pana la 5,73 milioane abonati, reducere manifestata pentru prima data de la introducerea tehnologiei DTH in Romania si pe piata serviciilor TV prin satelit, nu doar prin cablu, potrivit datelor ANCOM.

Din 2011, pe aceasta piata ar putea aparea o noua platforma majora de retransmisie a programelor TV, respectiv platforma de televiziune digitala terestra. Ar urma se se acorde sase multiplexe digitale, ceea ce ar insemna ca romanii ar putea avea acces la cel putin 42 de programe TV in format digital terestru (receptionate prin antena). Mai mult, utilizatorii ar putea receptiona gratuit prin antena terestra, in baza unui echipament de receptie, mai multe programe TV in format digital. Conform spuselor presedintelui ANCOM, cel putin multiplexul digital prin care se vor retransmite programele televiziunii nationale va fi gratuity, deci romanii vor putea receptiona cel putin sapte programe TV in format digital.

Oficialii ANCOM au estimat ca acest proces de tranzitie la televiziunea digitala terestra ar viza in principal circa 450.000 gospodarii care receptioneaza acum programe TV in format analogic, din eter, prin antena (si care vor avea nevoie de noi echipamente de receptie) si circa 150.000 gospodarii care nu receptioneaza deloc servicii TV. Incetarea semnalului TV analogic terestru nu afecteaza abonatii la serviciile TV prin cablu si satelit.