Premierul Victor Ponta a declarat luni ca e nevoie de "mai mult decat o uniune economica europeana, avem nevoie de o uniune economica transatlantica". Premierul a mai spus ca, in fata "amenintarii si aspiratiilor Rusiei de a deveni un fel de Uniune Sovietica", este nevoie atit de un spatiu de securitate comun UE-SUA, dar si de un spatiu de cooperare economica. Declaratiile premierului vin pe fondul negocierilor intense intre UE si SUA pentru un acord de liber schimb (TTIP).

"Avem nevoie de mai mult decat o uniune economica europeana, avem nevoie de o uniune economica transatlantica. (...) Avem nevoie de un spatiu de securitate comun Europa - Statele Unite, dar avem nevoie si de un spatiu de cooperare economica. Am fost lenesi in a atinge aceste doua scopuri fundamentale si acum, confruntandu-ne cu ceva despre care am crezut acum 25 de ani ca este complet inchis, amenintarea si aspiratiile Rusiei de a deveni un fel de Uniune Sovietica, acum realizam ca trebuie sa ne miscam rapid in directia crearii unui spatiu comun europeano-american de securitate, dar si de prosperitate economica", a spus Victor Ponta, citat de Agerpres.

Premierul Victor Ponta a participat, luni, la sesiunea plenara a programului Security in the Black Sea Region, organizata la Palatul Parlamentului.

  • TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) este un acord de liber schimb aflat in plina negociere intre Statele Unite si Uniunea Europeana. Odata adoptat, TTIP ar putea elimina multe dintre barierele existente in acest moment in calea schimburilor comerciale. Vezi aici toate detaliile despre TTIP