Un numar de 21 de organizatii non-guvernamentale romanesti, in principal de protectie a mediului, critica, joi, recomandarile formulate de Parlamentul European Comisiei Europene, privind negocierea pentru un viitor acord transatlantic de liber-schimb UE-SUA, pe motiv ca legislativul comunitar au pastrat posibilitatea introducerii unui mecanism ISDS de protectie a investitorilor, chiar daca sub o noua forma.

Parlamentul European a adoptat, miercuri, cu 436 de voturi pentru, 241 impotriva si 32 de abtineri, o serie de recomandari catre negociatorii Comisiei Europene in discutiile acestora cu omologii lor din guvernul american, privind Parteneriatul Transatlantic pentru Comert si Investitii (TTIP).

Intr-un comunicat de presa, ONG-urile romanesti, reunite in coalitia STOP TTIP Romania, reclama faptul ca, in recomandarile sale, PE a pastrat posibilitatea instituirii unui mecanism de judecare a litigiilor dintre investitorii straini si statele gazda.

Europarlamentarii sustin, insa, ca propunerea lor implica un sistem mult mai transparent decat mecanismul ISDS (investor-state dispute settlement), prin care litigiile state-companii se transeaza la curti de arbitraj internationale.

Lavinia Andrei, reprezentantul pentru Romania al unei miscari europene de ONG-uri care se opune TTIP, acuza ca "o clauza ISDS, chiar daca putin modificata, creeaza o justitie paralela, numai pentru corporatii".

Ea da ca exeplu cazul fatilor Micula, care au obtinut despagubiri de la statul roman, in urma unui litigiu ISDS judecat la Curtea de Arbitraj de la Washington.

"In Romania avem cateva exemple celebre, vezi cazul Micula in care oameni de afaceri romani, deveniti suedezi peste noapte, au obtinut despagubiri de 179 de milioane de euro de la statul roman, pentru ca acesta a respectat legile UE. Daca ne mai aducem aminte si de amenintarile facute de compania Rosia Montana Gold Corporation, ne putem face o imagine legata de felul in care vor actiona aceste clauze", a mai spus Lavinia Andrei, citata de comunicatul ONG-urilor.

Cazul fratilor Micula nu implica, insa, SUA. In acel caz, fratii Ioan si Viorel Micula au obtinut despagubiri de la statul roman in baza unui acord bilateral pentru investitii incheiat intre Romania si Suedia, pe vremea cand tara noastra nu era inca membra UE. Recent, Comisia Europeana a cerut Romaniei si Suediei sa anuleze acel acord bilateral, considerandu-l caduc si nejustificat dupa ce Romania a intrat in UE si se supune legislatiei europene.

Cele 21 de organizatii semnatare ale comunicatului de presa de joi sunt: TERRA Mileniul III, Asociatia Alburnus Maior - Campania Salvati Rosia Montana, ActiveWatch Romania, Comunitatea Uniti Salvam, Agent Green, Romania Vie, Grupul de Interventie Civica, Centrul pentru Resurse Civice, Militia Spirituala, Mining Watch Romania, Romania fara Ei, Asociatia de Sprijin si Intrajutorare Solidaritatea, Asociatia Edelvais, Grupul Fara Fracturare, Neuer Weg, R9TM, Greenpeace Romania, Asociatia Reper21, Asociatia Turism Verde, Miscarea de rezistenta de la Pungesti si Dati-mi Romania Inapoi.

Acestea fac parte dintr-o initiativa mai larga, la nivel european, STOP TTIP, care spune ca reuneste 480 de organizatii din intreaga Europa .

Coalita STOP TTIP vrea sa organizeze pe 10 octombrie demonstratii ample in Germania, Olanda, Franta, Spania, Polonia, Austria. ONG-urile incearca astfel sa impiedice negocierile curente intre Uniunea Europeana si Statele Unite pentru acordul transatlantic de investitii li liber schimb.