Sari direct la conținut

Fratii Micula ameninta statul roman cu daune de 2,5 miliarde de euro, daca Romania pune in aplicare decizia Comisiei Europene

HotNews.ro

Fratii Micula vor sa atace in instanta, la forurile europene si nationale, decizia CE potrivit careia statul trebuie sa recupereze de la ei despagubirile acordate in urma sistarii unui program de sustinere a investitiilor in zonele defavorizate, considerand-o abuziva.

CE nu poate sa invalideze un angajament luat de Romania, pentru ca o putere executiva nu poate anula o hotarare judecatoreasca. Noi nu am primit nicio instiintare de la ei, nici oficiala, nici neoficiala, dar daca vom primi o asemenea decizie, o vom contesta”, a declarat Ioan Micula pentru MEDIAFAX.

El spune ca, in cazul in care grupul detinut de el si fratele sau va fi afectat de decizia Comisiei Europene, vor cere in instanta de la statul roman despagubiri de 2,5 miliarde de euro, cat valoreaza investitiile facute de ei in Romania.

„Romania are un angajament ferm prin care se obliga sa respecte Tratatul cu Suedia si conventia ICSID. Nicio firma straina nu va mai veni pe teritoriul Romaniei daca nu se respecta conventia ICSID”, a adaugat omul de afaceri.

Comisia Europeana cere oficial, luni, Guvernului roman sa recupereze de la fratii Micula si de la firmele lor sumele platite acestora ca despagubiri, pe motiv ca banii reprezinta de fapt un ajutor de stat in contradictie cu legislatia europeana in domeniu. Romania se vede astfel prinsa intre ciocan si nicovala: Ministerul Finantelor a acordat depagubirile obligat de o decizie a Curtii de Arbitraj de la Washington care a judecat un litigiu cu fratii Micula, iar Comisia Europeana considera ca, potrivit legilor europene, banii acordati reprezinta ajutor de stat ilegal. UPDATE: In schimb, Ministerul Finantelor arata, luni, intr-o adresa transmisa HotNews, ca sunt nule popririle insituite de fratii Micula asupra MFP, pentru recuperarea despagubirilor.

In urma unei investigatii amanuntite, Comisia Europeana a ajuns la concluzia ca suma platita de Romania catre doi investitori suedezi (fratii Micula) drept despagubiri ca urmare a anularii unei scheme de ajutor pentru investitii incalca normele UE privind ajutoarele de stat, a informat, luni Comisia Europeana.

Fratii Micula si firmele lor „trebuie sa ramburseze toate sumele deja primite, care sunt echivalente cu cele acordate in cadrul schemei de ajutoare care a fost anulata”, mentioneaza sursa citata.

Printr-o hotarare arbitrala pronuntata in decembrie 2013 s-a constatat ca, prin retragerea, in 2005, a unei scheme de incurajare a investitiilor, cu patru ani inainte de expirarea sa prevazuta pentru 2009, Romania a incalcat un tratat bilateral de investitii dintre Romania si Suedia.

Instanta de arbitraj a obligat Romania sa ii despagubeasca pe reclamanti, doi investitori cu cetatenie suedeza, pentru ca acestia nu au beneficiat in intregime de schema, recunoaste Comisia Europeana.

In schimb, executivul comunitar atrage atentia ca de la bun inceput schema de incurajare a investitiilor retrasa a favorizat in mod selectiv anumiti investitori si, prin urmare, a fost considerata incompatibila cu normele UE privind ajutoarele de stat.

Prin faptul ca a platit despagubiri reclamantilor, Romania le-a acordat de fapt acestora avantaje echivalente cu cele furnizate prin schema de ajutoare anulata, sustine CE.

Comisia a concluzionat, prin urmare, ca despagubirile platite constituie ajutor de stat incompatibil si trebuie sa fie rambursate de catre beneficiari.

Radacinile acestei situatii dificile in care a intrat Romania coboara pana la 1 februarie 1993, cand Bucurestiul a semnat Acordul european care instituie o asociere intre Romania, pe de o parte, si Comunitatile Europene si statele sale membre, pe de alta parte. In temeiul acestui acord, Romania a fost obligata sa respecte normele privind ajutoarele de stat chiar inainte de aderarea sa la UE.

In 1998, Romania a instituit o schema de ajutoare de stat pentru a atrage investitii in regiunile defavorizate asigurand, printre alte avantaje, reduceri fiscale si scutiri sau restituiri de taxe vamale la materiile prime. Schema trebuia sa ramana in vigoare timp de 10 ani de la data la care o regiune era desemnata in mod oficial ca defavorizata.

Ca parte a procesului de aderare la UE si in vederea alinierii schemelor de ajutoare de stat incompatibile la normele UE privind ajutoarele de stat, Romania a anulat schema in cauza in 2005, deoarece stimulentele oferite in cadrul schemei au fost considerate ajutor pentru functionare incompatibil, reaminteste Comisia Europeana.

HotNews a scris pe larg despre aceasta situatie delicata in care se gaseste astazi Romania, ca urmare a unei clauze de tip ISDS – investor-state dispute settlement – prin care, inainte de aderarea la UE, tara a acordat Suediei, stat membru UE, protectie pentru investitorii suedezi in Romania.

Fratii Ioan si Viorel Micula, cu cetatenie suedeza, au beneficiat de aceasta clauza ISDS, care trimite litigiile dintre statul roman si investitorii suedezi la Curtea de Arbitraj de la Washington.

ARHIVĂ COMENTARII
un domn • 2015-03-30 17:26:53
apa de robinet cu zahar si coloranti de 25 de ani in Romania si tot ei sunt victim...de tot rasu
0 20
srpc • 2015-03-30 18:03:29
astia sunt orientali sadea
1 13
taticutu • 2015-03-30 18:04:32
Parca statul roman avea niste datorii fata de ei ? Le-a platit ?
10 1
ouyang • 2015-03-30 21:15:57
e o incompetenta si pierde procesele cu micula brothers la comanda.
0 1
, AlwaysToTheRight, NeveRed! • 2015-03-30 21:45:09
Le poti enumera?!
0 1
Plagarus • 2015-03-31 14:17:14
La ce otravuri ne-au servit, merita penitenta nu despagubiri !
0 1
Yo_yo • 2015-03-30 18:31:34
Astia ar trebui bubuiti putin sa le piara piuitul. Poate scapa o racheta cand se dau cu cariciopterul.
3 12
Seele • 2015-03-30 20:31:01
Boicoteaza-le produsele. Doar ca trebuie sa faca multi lucrul acesta pentru a le pasa. Nu mai cumparati nimic produs de companiile lor, sunt si alte firme romanesti pe care sa le sustii.
0 2
rollotoma • 2015-03-31 08:31:29
Dupa cum rezulta din articol, nici macar nu sunt firme romanesti.
0 1
casandra • 2015-03-30 19:01:30
Asta este doar o mică ilustrare a ceea ce se poate întâmpla dacă se acceptă procedura de arbitraj în cadrul TTPI în negocierile UE-SUA. Nu ar mai conta guvernul national, nu ar mai conta Comisia Europeană, nu ar mai conta Curtea europeană de justiție, ci doar ”arbitrii” internaționali în privința protecției investițiilor ”străine”. De aceea nu poate fi acceptat instrumentul respectiv de protecție a investițiilor în ruptul capului. Din conflictul de competențe astfel creat, între arbitrajul internațional și CE va câștiga cine are ”câini mai bărbați”. Și sigur va pierde România. Așa că, TTPI trebuie să moară.
3 7
dragos_k • 2015-03-31 09:18:54
Sunt curios daca vreunul dintre datatorii de minusuri a stie ce inseamna TTIP, ISDS etc.
0 3
scg • 2015-03-30 19:10:11
Poate se trezesc si ei cu un cap de cal , plin de sange, in pat, de dimineata! Nuuu, ca astia au facut armata unde trebuia si oricum erau niste lichele de tineri (la curs de matematici speciale: Ce inseamna serpisorul ala pe tabla? adica o integrala)
0 1
Natasa • 2015-03-30 19:16:40
Cat tupeu pe niste tarani cocotati in pom! De ani de zile nu isi platesc taxele si sunt dumnezei in zona si tot ei dau in judecata statul roman! Asta in timp ce Anaf inchide restaurante si magazine pentru 3 lei gasiti in plus in casa! Astia cati judecatori si salariati Anaf or fi spaguit la viata lor, DNA nu stie nimic?
0 2
Cititor_in_Stiri • 2015-03-30 19:31:55
Tutti Frutti! :) lol
0 0
mnicku • 2015-03-30 19:34:09
s-o creada ei povestea cu investitiile . Smecherii financiare. Das wunder wasser ................
0 2
Direwolf • 2015-03-30 19:49:52
Phonta 2.0 in actiune, 30% o sa ajunga in conturile psd.
2 0
Observatore • 2015-03-30 20:41:19
... si pe parale !
0 2
Marse • 2015-03-30 20:57:06
... DNA-ul este o problema la toate problemele acestei tzari, dar acesti hotzi bihoreni, care au obtinut cumva cetatenia suedeza dupa ce au furat si ouale de sub closhca in RO. Acesti derbedei ar trebui sa fie cap de afish pentru Codrutza. Daca tot ridica un fiu de presedinte moldovean - cat de tare ! - se descurca ea si cu alde Micula ... ma abtin de la rime pt ca sunt o persoana educata ....
0 6
l'etat c'est moi • 2015-03-30 21:34:22
bravo, fratilor! asa trebuie tratat statul roman. lasat in pielea goala, pus in genunchi si aruncat in sant.
1 0
foxcrawl • 2015-03-31 01:50:03
Auzi la Micula, ca nici un investitor nu o sa mai vina in Romania. Baaai cascaval, poate nu vor mai veni investitori experti in tutti-fruti, dar cei interesati de altfel de business vor veni, ca deh, Romania are suficiente resurse si este un aliat bun pentru Statele Unite in partea asta a europei. Mars la tine in suedia cu tot cu marea ta investitie ca doar ti-ai scos banii. daca erai investitor serios te descurcai si fara ajutoare de la stat? sau macar sa fi facut o afacere serioasa, nu sa vinzi apa colorata prostalanilor de romani. eu in locul lor iti boicotam toate chimicalele tale. P/S: si nesimtitilor, de ce tot amenintati voi Romania, ia duceti-va la UE ca doar ei au starnit rahatul? Sau acolo luati doar sut in fund.
0 2
tepesvoda • 2015-03-31 09:35:05
Atat timp cat Romania se afla in UE trebuie sa respecte regulile din UE.Daca esti la Roma faci ce fac romani. Simplu si fara comentarii. Tovarasi Micula ar trebui sa puna mina pe Constitutie unde spune ca prevederile legale ale UE sunt peste cele nationale iar prevedrile UE se aplica pe tot teritoriul UE inclusive si in Romania.
0 2
jackalphonse • 2015-03-31 11:01:22
UE va suporta UNELE (nu toate) consecinte similare pe care le-a suportat tara noastra la intrare in UE. in alta ordine de idei mediul de afaceri din UE va fi bine dezechilibrat. ce se va intampla in USA? efectul nu va fi la fel de mare din cauza preturilor mai scazute de acolo si din cauza mobilitatii mai ridicate a corporatiilor americane.
0 2
INTERVIURILE HotNews.ro