Ministerul Economiei cauta manageri privati pentru cinci companii, printre care Cuprumin si Transelectrica

de C. Pirvoiu     HotNews.ro
Vineri, 26 februarie 2016, 9:28 Economie | Companii

Ministerul Economiei a demarat, intr-o prima faza, procedura de recrutare a unor manageri profesionisti, conform OUG 109/2011, la cinci companii de stat din subordine, potrivit unui raspuns transmis la solicitarea HotNews.ro. Companiile sunt Plafar SA, SN Sare SA, Cuprumin, SN a Apelor Minerale si Transelectrica. Pana la sfarsitul lunii iunie, va fi implementata OUG 109/2011 privind managementul corporativ la 13 companii, mai sustine Ministerul Economiei.

Potrivit acestuia, la nivelul Guvernului a avut loc o analiza a implementarii OUG 109/2011 privind guvernanta corporativa. Au fost analizate 114 companii de stat relevante, cu importanta in economie, dintre care 56 sunt in portofoliul Ministerului Economiei (MECRMA). Intr-o prima etapa, este vorba despre 25 de companii programate pentru a intra in programul de implementare a OUG 109/2011, dintre care 13 la Ministerul Economiei.

Deocamdata, a fost demarata procedura de selectie pentru cinci companii:
 • Plafar SA- 3 membri pentru Consiliul de Administratie
 • SN Sare SA-3 membri pentru Consiliul de Administratie
 • CupruMin- 5 membri pentru Consiliul de Administratie
 • SNAM SA - 5 membri pentru Consiliul de Administratie
 • CNTEE Transelectrica- 2 membri in Consiliul de Supraveghere
"In baza acordului cadru semnat intre DPAPS si 4 consortii, MECRMA a demarat procedura de recrutare in baza legii 109/2011, a unor membri in conducerea administrativa pentru 5 societati. MECRMA a cerut celor 4 firme sa inainteze oferta financiara, in acest moment procesul fiind in faza de analiza, urmand ca in jurul datei de 1 martie a.c. sa fie desemnat castigatorul licitatiei", sustine Ministerul Economiei.

Controale la Germisara, SN Apelor Minerale si Oficiul pentru Inventii si Marci

Ministerul Economiei precizeaza ca de la preluarea noului mandat, din noiembrie pana acum, Corpul de Control al ministrului a verificat activitatea a trei societati de stat. La Germisara, societate care detine bazele de tratament cu apa termala din Geoagiu, a fost efectuat un control, fiind finalizat prin Raportul 110.015/14.01.2015. Potrivit acestuia, a fost sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Orastie cu privire la modul de incheiere a unor contracte de vanzare-cumparare de active din patrimoniul societatii. De asemenea, au fost efectuate controale la S.N. Apelor Minerale S.A si Oficiul de Stat pentru Inventii si Marci, rapoartele de control fiind in curs de finalizare, precizeaza Ministerul Economiei.

"Precizam ca potrivit dispozitiilor art. 11 din Ordinul nr. 439/11.03.2010 privind organizarea si functionarea Corpului de Control, raportul  de control reprezinta un act unilateral, iar masurile dispuse se comunica numai entitatii verificate. Totodata, raportul de control nu constituie un act administrativ in sensul Legii contenciosului administrativ nr. 554/2004, cu modificarile si completarile ulterioare, ci reprezinta un act de informare a ministrului si de sesizare a organelor competente, ca forma de indeplinire a atributiilor prevazute de lege in sarcina organelor de control", mai arata Ministerul Economiei.

Acesta mai arata ca au fost verificate aspecte sesizate prin Nota de informare 4386/31.08.2015, privind desfasurarea programelor de pregatire profesionala pentru societatile aflate in portofoliul OPSPI, control finalizat prin Nota 110.016/14.01.2016.

Ministerul Economiei a elaborat si a publicat recent pe site-ul institutiei "Principiile de guvernanta corporativa in Intreprinderile de Stat".


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Provident

​INTERVIU Stefan Liiceanu - trecerea de la carti la produse japoneze traditionale via piata financiara

Dupa 17 ani petrecuti in Japonia, timp in care a lucrat in domeniul financiar, Stefan Liiceanu a decis sa deschida in locul fostei Librarii Humanitas din Fundul Curtii, Takumi - un magazin in care sunt comercializate produse japoneze traditionale. In cadrul, proiectului "10 ani", Provident vrea sa arate cum se vede Romania ultimilor 10 ani, dar si Romania urmatorilor 10 ani, prin ochii unor tineri care au avut succes. "Cred ca cel mai important este sa faci ce iti place. Productivitatea se vede atunci cand faci ceva cu pasiune, nu cand faci ceva pentru ca trebuie."
3845 vizualizari
 • +1 (1 vot)    
  EXCELENT !!! (Vineri, 26 februarie 2016, 10:36)

  Kovesi Copy-Paste [utilizator]

  O decizie de bun simt. In acest fel se starpesc intersele functionarasilor combinatori angajati ai ministerului, prin neimplicarea in fenomenul decizional la nivel de societate comerciala. Ar trebui ca toti functionarasii combinatori sa fie scosi din TOATE Consiile de Administratiei si Adunarile Generale ale Actionarilor. Toti pana la unu !


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri