Sari direct la conținut

Gazele de sist, pe agenda discutiilor americano-romane. Ce potential are Romania si ce companii americane au cerut licenta de extragere

HotNews.ro

Un punct extrem de important pe agenda discutiilor americano-romane de marti l-a reprezentat si „gazul de sist”, domeniul in care SUA este lider, iar gigantii americani ca Chevron sunt deja prezenti in tara noastra pentru exploatare

Fara a avea prea multe detalii in aceste momente despre evolutia discutiilor partea americana a oferit expertiza pentru proiecte comune in domeniul exploatarii gazului de sist, precum si sprijinul partii americane pentru actiuni in domeniul energiei si al rutelor alternative, cum este Coridorul Sudic.

Ignorata pana acum putin timp, tehnologia gazelor de sist a facut din SUA cel mai mare producator de gaze neconventionale din lume (aprope jumatate din productia mondiala) si a ieftinit preturile pentru consumatori amenintand suprematia Gazprom in Europa de Est, inclusiv Romania.

„Surplusul de gaze in Statele Unite a generat deja o reorientare a gazului natural lichefiat catre pietele europene”, afirma Gazprom care se plange ca productia de gaze din Rusia a fost afectata de aceasta reorientare a pietei si scazut cu circa 13%, la 575 miliarde metri cubi in 2009, in comparatie cu anul precedent.

Gazul de sist, continut de anumite tipuri de roca, era considerat dificil de extras, dar potentialul sau este enorm. Progresele in domeniul tehnologiei au determinat companiile energetice sa ceara drepturi de extractie in locatii neobisnuite, cum este cazul statului New York.

Tehnologie conroversata. Gazul de sist, mai ecologic sau nu decat petrol?

Deoarece arderea acestui combustibil este mai ecologica decat a carbunelui sau petrolului, oferind si avantaje in privinta limitei de emisii de CO2, gazele naturale pot inlocui cu usurinta petrolul.

Totusi, studii recente, precum cel publicat de Climatic Change Letter, arata ca gazul de sist genereaza cel putin tot atatea emisii de gaze cu efect de sera ca si carbunele, petrolul sau gazul conventional, in special pe termen scurt.

„In raport cu carbunele, amprenta gazului de sist este mai mare cu cel putin 20%, si poate de doua ori mai mare in 20 de ani, dar comparabila pe 100 de ani”, afirma autorii.

De altfel, unele tari au si interzis extragerea, in timp ce in tari precum Franta sau Canda exisa dezbaveri aprinse asupra subiecului.

Romania, foarte interesanta pentru SUA

Mari companii internationale precum Exxon Mobil, Chevron si Talisman Energy sunt in fruntea extragerii gazelor de sist, din Polonia pana in Romania sI Bulgaria.

Chevron detine un perimetru de exploatare in zona Barlad, cumparat in toamna lui 2010 de la firma Regal Petroleum cu 25 milioane dolari si a solictat acordarea de licente de exploatare si in Dobrogea. Si alte companii au cerut licenta pentru perimetre de exploatare in Dobogea sau in vestul tarii.

Potrivit unui raport din 5 aprilie 2011 al Energy Information Administration, Romania Ungaria si Bulgaria au impreuna rezerve recuperabile de gaze de sist de 19 trilioane de metri cubi, in vreme ce Polonia are 187 trilioane de metri cubi.

Cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume le au, in ordine, Rusia cu 25,02% din rezervele totale dovedite de gaz natural din lume, Iran (15,57%) si Qatar (13,39%).

Conducat trans-caspica, proiect major pentru Coridorul sudic: CE poate incepe negocierile cu Azerbaijan si Turkmenistan. Rusia „regreta” decizia

Comisia Europeana poate incepe negocierile cu Azerbaidjan si Turkmenistan in vederea realizarii unei conducte trans-caspice. Consiliul Uniunii Europene tocmai a aprobat mandatul acordat Comisiei Europene in vederea negocierii unui acord referitor la cadrul legal cu Azerbaijan si Turkmenistan, pentru un gazoduct transcaspic. Incheierea acestui acord cu Azerbaidjan si Turkmenistan este una dintre prioritatile UE.

„Este pentru prima data cand Uniunea Europeana a propus un tratat pentru sustinerea unui proiect de infrastructura”, se arata intr-un comunicat al Comisiei.

„Acum Europa poate vorbi cu o singura voce. Conducta trans-caspica este un proiect major in coridorul sudic pentru aducerea de noi surse de gaze spre Europa. Avem intentia de a realiza acest lucru cat mai curand posibil”, a declarat comisarul pentru energie, Gunther Oettinger.

Rusia este direct afectata

Ministerul rus de Externe arata ca Moscova regreta decizia UE de a porni negocierile cu Turkmenistan si Azerbaidjan pentru un acord de transport al gazelor naturale prin Marea Caspica spre Europa, transmite RIA Novosti.

Ministerul a mai spus ca toate incercarile de a interveni in afacerile din zona caspica ar putea complica serios situatia in regiune si ar afecta negativ discutiile cu privire la statutul Marii Caspice.

Europa spera sa primeasca 10 miliarde de metri cubi de gaze din Turkmenistan si 20 miliarde de metri cubi din Azerbaidjan.

ARHIVĂ COMENTARII
amanda13 • 2011-09-14 03:40:59
de retinut... Coridorul Sudic a fost pe agenda discutiilor. Nu intamplator se teme Gazprom... iar asta nu poate fi decat de bine pentru Romania in particular si pentru Europa in general. Lucrurile au inceput sa se miste!
1 17
horiah00 • 2011-09-14 04:29:37
Problema nu e impactul asupra mediului in urma arderii gazelor de sist (pana la urma gazele de sist nu sunt altceva decat gaze naturale), ci impactul asupra mediului datorat exploatarii. Procesul de extragere a gazelor de sist presupune injectarea sub inalta presiune a milioane de litri de apa amestecata cu nisip si zeci sau sute de substante chimice (din care multe sunt tinute la secret de catre companiile exploatatoare). Prin aceasta se creeaza fracturi in straturile geologice pentru a elibera gazul natural tinut captiv. Posibilitatea contaminarii subsolului si mai ales a panzei de apa freatica e foarte mare, pentru rezervele minuscule pe care le are Romania nu merita asumat riscul. In Canada, in State, in alte tari, lumea se revolta impotriva acestor exploatari.
13 15
asa e cum spui • 2011-09-14 08:09:19
Ai dreptatate! In america, in urma exploatarilor de acest fel, nu mai exista apa potabila pe zone foarte extinse. In plus foarte multi oameni s-au trezit cu boli cumplite. Avem un petec de pamint de care depindem si pe ala il facem praf. Macar americanii au pamint de distrus, ca au teritoriiu urias. Dar noi? Cit de dobitoci putem sa fim sa intram in asa ceva!?
7 8
mircea • 2011-09-14 10:39:03
Nimeni nu spune ca SUA vor face experiente in Romania privind utilizare/exploatarea gazelor de sist.Tu la fel vorbesti cu si mai mare ura si prostie.Gazele de sist exista,chiar creaza probleme industriei miniere si folosirea experientei americane pentru exploatarea acestora ne va ajuta sa reducem riscul acumularilor in minele aflate sub exploatare si sa nu mai depindem de rusi.Se pare ca pe voi chestia asta cu"sa nu mai depindem de rusi"va deranjat foarte tare,dar invatati sa fiti civilizati si voi si prietenii vostri rusi si atunci totul va fi bine.Dupa cum vezi ,in lume nu se mai discuta cu bata .
5 3
Cetentereseaza • 2011-09-14 14:42:23
IARASI parerea anti-americana a unora e taxata ca "pro-Rusia" !.... OAMENI BUNI !..... Nu se poate trai decat sub papuc ???.... NU vreau nici hegemonia rusilor, dar nici a americanilor, evreilor, musulmanilor etc... etc !.... Fiecare sa-si vada de TARA LUI ! ...PUNCT !.... suflete de sclavi................
2 4
bors cu miere • 2011-09-14 14:57:28
adevar graiesti! se pare ca libertatea chiar este cel mai greu lucru de asumat...si cat sange romanesc a curs pentru aceasta libertate...
2 2
vasile • 2011-09-14 08:44:51
poate imi raspunzi si mie atunci la urmatoarele intrebari: 1. cam la ce adancime este panza de apa freatica? 2. cam la ce adancime sunt zacamintele de gaze de sist? 3. cat de mare e sansa asta de contaminare? 4. stii de cat timp se injecteaza chimicale in pamant de catre companiile de petrol?
3 9
Gaze de sist care put foarte tare • 2011-09-14 04:51:06
Exploatarea gazelor de sist este interzisa in majoritatea statelor din New England, in Canada este o maaaare dezbatere publica pe tema asta, din cauze de poluare a mediului inconjurator, iar astia vin sa va ajute sa le exploatati...asa ati facut si cu Rosia Montana. ce naiba o sa mai vindeti peste cativa ani cu pretul otravirii poporului roman ? Ah, am inteles va fi o alta lovitura a baietilor destepti din energie, desigur PDL-ul se exclude, nu ?
10 8
goe • 2011-09-14 05:31:37
Cautati pe google cuvantul "fracking" sa vedeti ce experiente au avut altii cu aceasta tehnologie. Dam apa potabila pe gaz?
6 8
romanu' • 2011-09-14 09:37:20
De o vreme incoace se face lobby pt extragerea de aur de la Rosia Montana, desi statul ia mai putin de 20% si ne alegem cu o baie mare de cianura de concentratie superioara. O bomba ecologica cu ceas. Candva, tot o sa se crape peretii acelui bazin.. si cianura se duce in panza de apa potabila. Mai nou, dupa model american, se testeaza terenul pentru extractii de gaz folosind metoda de "fracking". Pe scurt fracking-ul presupune injectarea in subtern, a unui amestec compus din niste substante toxice, care ajuta la marirea puterii de explozie. Dupa explozia provocata in subteran, rezulta niste crapaturi, prin care gazul urca spre suprafata, trecand prin panza de apa freatica. Bineinteles ca aceste gaze nu vor iesi numai prin puturile de colectare a gazului ci si prin puturile de apa, fantani, etc; ele vor colecta pe langa apa, atat gaz cat si aceste subtante chimice. Pe care le vom bea fara sa stim ce bem. Cred ca cel bun documentar despre acest procedeu, cat si despre urmarile unor astfel de exploatari ar fi "Gasland". Autorul are si un site (http://www.gaslandthemovie.com). Americanii sunt patiti! Deja au inceput sa se organizeze, caci companiiile mari, le-au cam distrus panza de apa fratica.
2 8
ghe • 2011-09-14 05:46:44
pt ca se folosesc explozibili foarte nocivi
8 7
Gabriel • 2011-09-14 09:25:45
Cred ca toti explozivii sint nocivi si dauneaza grav sanatatii. Dar frackingul utilizeaza cantitati enorme de apa sub presiune nu explozivi. Ecologistii din toata lumea au sarit in sus ca la orice propunere de genul asta fiindca asta este scopul existentei lor. Eu zic ca decat sa traim sub dictatura gazelor rusesti si a eco-marxistilor mai bine ne vedem de treaba si exploatam ce e de exploatat.
3 5
calator • 2011-09-14 10:30:19
Faptul ca exista sau au existat discutii reprezinta un aspect. Obtinerea licentei si explotarea sunt alte aspecte. Tehnologia legata de "fracking" pare sa fie insuficient studiata si cu impact mare asupra mediului inconjurator. Din pacate, oamenii si-au dat seama relativ tarziu (abia la inceputul lui 2011) despre cat de nociva este aceasta tehnologie. Multe state au interzis sau au introdus moratorii in exploatarea gazelor de sist pe baza respectivei tehnologii.Cateva informatii pot fi gasite pe "http://en.wikipedia.org/wiki/Fracking"
1 4
Viorel • 2011-09-14 10:51:11
1. Articolul nu spune un cuvant despre posibilele probleme legate de extragere, ceea ce pentru un demers jurnalistic este incredibil. Noroc cu cititorii! 2. Se dau la greu minusuri comentariilor care atrag atentia asupra acestor riscuri. Par sa fie baieti la datorie, care raspund unor remarci obiective, bazate pe studii, cu propaganda ieftina de genul "scopul ecologistilor este sa sara in sus..." "mai bine ne vedem de treaba si exploatam ce e de exploatat"...
3 4
Gabriel • 2011-09-14 11:42:49
Viorel, am scris ceea ce am scris fiindca chiar cred asta. Cred ca organizatiile ecologiste si-au cam depasit scopurile initiale si au ajuns o frana majora in calea dezvoltarii , cred ca schimbarea climatica nu e datorata dioxidului de carbon, cred ca in actuala criza economica a pune principiul prudentei duse la extrem in fata argumentelor economice e prostie. Nu cred ca tipii cu extractia gazelor de sist sint niste sfinti si probabil tehnologia poate fi imbunatatita dar de aici si pana la a sustine ca "öamenii s-au trezit cu boli cumplite si ca vaste suprafete au ramas fara apa potabila " este drum lung. Mai cred ca propaganda ecologista este muult mai prezenta in viata de zi cu zi decat cea pro-industrie.
3 4
bors cu miere • 2011-09-14 14:49:03
vrem sa bem apa, nu gaz! vrem sa respiram aerul muntilor, nu vaporii lacurilor de cianuri! vrem sa mergem pe jos 100 de ani, nu sa murim de cancer la 50 de ani, in jeepuri de 5l!
2 3
Viorel • 2011-09-14 19:38:51
Gabriel, multumesc pentru raspuns. Desi este contrar comentariului meu, nu i-am dat minus, pentru ca m-a uns pe suflet sa vad ca putem polemiza civilizat chiar in spatele anonimatului. Revenind la subiect, mi se pare evident ca: 1. organizatiile ecologiste reusesc sa franeze intr-o masura infima excesele productiei industriale, care a cauzat deja si continua sa produca pagube ireversibile majore mediului si bunastarii si sanatatii oamenilor. 2. reactia corecta la criza nu este exploatarea cu orice pret a oricaror resurse, pentru a mentine in mers un sistem care s-a dovedit nociv si nedurabil - ci mai degraba regandirea in profunzime a modelului economic pe care ne bazam. 3. diferenta dintre propaganda ecologista si cea pro-industrie este ca prima este facuta cu bani f. putini si e mai pestrita, pe cand a doua beneficiza de fonduri enorme, se face de regula tintit si discret, in jurul cetrelor de decizie - iar in spatiul public se numeste publicitate.
1 4
victor • 2011-09-14 11:39:51
Ca sa fie clar pentru toata lumea, Petrom-ul a facut si face mii de operatii de fracturare in sonde de zeci de ani; O firma mai noua de petrol, care a aparut pe piata de cativa ani , poate( dar nu e obligatoriu) sa nu stapaneasca chiar bine tehnologia, si ceva fluide sa vina necontrolat spre suprafata, afectand local panza de apa freatica , solul, aerul etc. Deci problema e legata strict de profesionalism. Asta ar fi trebuit sa ne spuna excelentii nostrii jurnalisti atotstiutori.
0 4
INTERVIURILE HotNews.ro