Consiliul de Administratie de la Nuclearelectrica ar putea aproba incheierea unui contract pe doi ani cu ArcelorMittal, unul dintre cei mai mari consumatori de energie din Romania, in vederea furizarii cantitatii de 1,4 TWh anual (1,4 milioane MWh), au declarat pentru HotNews.ro surse din sector. Pretul ar putea fi stabilit la 170 de lei/MWh, in conditiile in care pe OPCPM, pe piata centralizata a contractelor bilaterale, este 225 lei pe MWh. Potrivit acestor surse, pentru maine este programata o intrunire a Consiliului de Administratie, fapt care insa nu a fost confirmat de reprezentantii Nuclearelectrica.

  • Contactat de HotNews.ro, un reprezentant al Nuclearelectrica a spus ca furnizarea de energie mai ieftina pentru un producator important ca ArcelorMittal este un lucru normal in alte state. "Pentru ArcelorMittal este esential sa poata cumpara astfel de energie, altfel existand riscul sa-si inchida portile si chiar sa plece din Romania", au spus sursele citate.

Energia pe care ar urma sa o vanda Nuclearelectrica combinatului ArcelorMittal provine din cantitatea pe care compania o furnizeaza in cosul reglementat (adica 75% din productie). Potrivit surselor citate, o astfel de decizie incalca ordinul 445/2009 care prevede ca energia disponibila in afara de costul reglementat si de cea cuprinsa in contractele bilaterale mai vechi trebuie vanduta competitiv pe OPCOM. De asemenea, ar incalca acordul cu FMI potrivit caruia, toate contractele noi se incheie exclusiv pe OPCOM. De altfel, este una dintre conditiile esentiale conventite cu FMI.

UPDATE In plus, un contract incheiat in afara pietelor de pe OPCOM ar putea duce la anularea unui proiect de 1 miliard de euro care se afla in pregatire cu Banca Mondiala. In prezent, Banca Mondiala lucreaza cu autoritatile la un aranjament Deferred Draw Down Option (DPL-DDO) de 1 miliard de euro ce va fi aprobat in luna iunie 2012, avand ca scop sustinerea rezervelor financiare.

  • Pe de alta parte, exista si problema combinatului siderurgic ArcelorMittal care trece printr-o perioada dificila din cauza faptului ca nu mai poate cumpara energie ieftina de la Hidroelectrica. De altfel, actionarii de la ArcelorMittal ameninta chiar cu plecarea din Romania. In aceste conditii, reprezentantii Ministerului Economiei si cei ai Autoritatii Nationale de Reglementare din Domeniul Energiei au incercat sa gaseasca o solutie, aceasta fiind pana la urma un contract cu Nuclearelectrica.

Ionel Bors, Country Manager ArcelorMittal a spus ca nu stie despre cu noul contract. "Nu stiu, nu stiu", a spus Bors.

In 2011, ArcelorMittal a avut un contract cu Hidroelectrica pentru 1,7 TWh energie in valoare de 227,7 milioane lei (53,2 milioane euro). Insa, contractul a expirat la inceputul anului in curs.

Practic, ArcelorMittal a contractat 1,75 milioane MWh la un pret de 130 lei/ Mwh, in conditiile in care pretul mediu pe OPCOM era de peste 170 lei/Mwh.

Acum Hidrolectrica nu mai poate incheia noi contracte deoarece a ajuns intr-o situatie critica.

Chiar astazi a decis saprelungeasca situatia de forta majora din cauza reducerii productiei pe fondul debitelor scazute ale Dunarii.