Uniunea Europeana trebuie sa refuze sa se lase divizata in privinta Ucrainei si sa raspunda Moscovei prin reducerea achizitiilor de gaz si petrol rusesc, a afirmat miercuri, la Bruxelles, presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, citat de AFP.

"Pacea si stabilitatea Europei sunt amenintate de actiunile anumitor actori bazate pe o logica de forta (...) A venit momentul sa facem un pas suplimentar spre o comunitate a Energiei", a spus Barroso, in cadrul unei conferinte privind securitatea aprovizionarilor UE.

Executivul european a fost insarcinat in martie sa prezinte masuri pentru reducerea dependentei Europei fata de Rusia. Optiunile sunt pregatite si constituie "un pachet foarte bun" care va fi propus in cadrul summitului din 26 si 27 iunie, a anuntat Barroso.

Comisia a lucrat pe mai multe axe: dezvoltarea energiilor regenerabile, eficienta energetica, relansarea productiei europene de hidrocarburi in Marea Nordului si in Mediterana, exploatarea nucleara si a gazului de sist, diversificarea furnizorilor si majorarea achizitiilor de gaz lichefiat, a precizat Barroso.

Anuntul acestor optiuni a nemultumit insa ecologistii. "Raspunsul Comisiei la dependenta Europei fata de energia fosila este sa caute in alta parte", a denuntat Greenpeace.

UE a cumparat 133 miliarde de metri cubi de la Rusia in 2013, respectiv 30% din consumul sau, iar jumatate din aceste achizitii au tranzitat Ucraina. Or, acest tranzit este serios amenintat de o interupere a livrarilor catre aceasta tara, in urma incetarii platilor.

"Strategia Rusiei este dividere et impera. UE nu trebuie sa se lase antrenata in acest joc. Din pacate, asta se intampla", a apreciat comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger.

Summitul european din iunie va fi "crucial" deoarece "va pune la incercare determinarea UE", a avertizat Barroso, deplangand faptul ca "probleme relevante de securitate energetica" sunt "tratate la nivel national".

"UE ramane vulnerabila" deoarece "importa 53% din energia consumata, respectiv o factura de un miliard de euro pe zi, iar sase dintre statele sale depind de Rusia in calitate de furnizor exclusiv", a reamintit el. Dar "Rusia exporta 80% din petrolul sau si 70% din gaz spre UE, ceea ce ii furnizeaza venituri pentru buget", a avertizat el.

Rusia se pregateste in fata acestei strategii europene. Presedintele rus Vladimir Putin a anuntat miercuri ca a incheiat cu omologul sau chinez Xi Jinping un enorm contract estimat la 400 de miliarde de dolari prin care Gazprom va furniza 38 de miliarde m3 de gaz natural pe an la pretul de 350 dolari pentru 1.000 m3, incepand cu 2018.

Acest contract nu are insa deocamdata niciun impact in disputa dintre Rusia si UE legata de Ucraina, dupa cum nota miercuri think-tankul Open Europe.