Ministerul Finantelor Publice a publicat un ordin prin care se aproba constituirea unei rezerve financiare care sa acopere necesarul brut de finantare al Romaniei pe o perioada "de aproximativ patru luni".

Potrivit ordinului ministrului delegat pentru buget, semnat de secretarul de stat Gheorghe Gherghina, aceasta rezerva are ca scop protejarea "finantelor publice impotriva socurilor externe neprevazute".

Necesarul brut de finantare este determinat "de nivelul deficitului bugetar si volumul refinantarii datoriei publice".

Ordinul privind constituirea acestei rezerve, la dispozitia Ministerului Finantelor Publice, a fost publicat luni in Monitorul Oficial.

Intr-o varianta a scrisorii de intentie convenite de Guvern cu FMI si publicata de HotNews.ro in 6 august se arata, sectiunea dedicata Managementului datoriei:

"In concordanta cu strategia noastra de managementul datoriei, ne imbunatatim managementul riscurilor si am redus ponderea datoriei pe termen scurt. Am cautat sa continuam consolidarea rezervelor fiscale, pentru a ne atinge obiectivul de a dispune de o acoperire a necesarului brut de finantare pe patru luni, pentru a ne proteja de socuri externe neprevazute".

Masura a fost negociata cu finantatorii internationali, documentul reprezentand practic punerea in practica a acestor negocieri, au confirmat pentru HotNews.ro oficiali ai Finantelor. "Am redus ponderea datoriei pe termen scurt si am cautat sa consolidam rezervele fiscale pentru a dispune de o acoperire a necesarului brut de finantare pe patru luni. Ideea e ca trebuie sa ne protejam impotriva eventualelor socuri externe neprevazute. De altfel, aceste lucruri le facem nu de capul nostru ci in baza unui proiect finantat din fonduri UE, dar si cu asistenta de la Banca Mondiala. Pe scurt, vom consolida departamentul nostru de management al datoriei", au spus sursele citate.

Potrivit acelorasi surse, valoarea bufferului se ridica in prezent la circa 6 miliarde de euro. Banii se afla in conturile Trezoreriei Statului, detinute la BNR.