Ministerul Finantelor publice este acuzat de blat la concursul de proiecte depuse de IMM-uri pentru obtinerea ajutorului de minimis (fonduri guvernamentale). Trei mesaje venite la redactia HotNews.ro miercuri dimineata reclama desfasurarea incorecta a procedurii electronice de depunere a dosarelor. "Azi 28.08.2013 ,pe site-ul ministerului de finante,la ora 8.30 si 10 secunde s-a blocat site-ul la inregistrarea online a ajutorului de minimis . Apoi dupa 15 minute a aparut lista cu cei admisi", arata unul dintre mesaje, confirmat de alte doua reclamatii. Ministerul Finantelor nu a raspuns inca solicitarilor trimise de HotNews.ro. Suma totala a ajutoarelor este de 500 milioane de lei.

Daniel ChitoiuFoto: AGERPRES

------------------

Ora 13.05 Finantele au anuntat inchiderea primei sesiuni de înregistrare on-line a cererilor de acord pentru finanţare . Lista proiectelor poate fi consultata aici.

Ora 12.30: Pe adresa redactiei continua sa vina sesizari despre neregulile de la inscrierea proiectelor

------------------

Inregistrarea VIDEO realizata de un participant la proces care nu a reusit sa-si inscrie proiectul:

Ce scriu cititorii care au sesizat nereguli:

"Suntem circa 30 de firme care am incercat sa introducem datele dar nu s-a putut! Noi am dori sa faceti o investigatie amanuntita la aceate aspecte. Va multumesc", ne mai scrie autorul mesajului.

Alt mesaj:

"BLAT MAXIM LA MINIMIS Va aducem la cunostinta referitor la acest program MINIMIS , pentru care s-a facut o campanie nemaipomenita prin care s-au promis IMM-urilor din orice sector de activitate 100% finantare. Ieri, marti, 27.08.2013 s-a anuntat pe site-ul mMnisterului de finante revizuirea Nr. 2 la Ghidul Solicitantului. Conform procedurii enuntate inregistrarea on-line incepea la ora 8:30 in data de 28.08.2013. Astazi,28.08, La ora 8:30 , la incercarile de logare ne aparea Sesiune de Inregistrare on-line inchisa. Dar la ora 8:35 apareau deja 644 de firme admise si inregistrate din totalul de 714 (ora 08:35). Conform instructiunilor ghidului acestui program, sesiunea era deschisa pina la ora 17:00, in cuantum de 1000 de proiecte, conform ultimei reviziuri publicate pe site. Va aducem la cunostiinta faptul ca acest fenomen nu este singular, astfel de situatii fiind intalnite si in alte programe finantate de Ministerul Finantelor Publice, fapt ce ingradeste accesul multor IMM-uri la astfel de fonduri, fiind avantajate cele favorizate politic. (vezi lista inscrierilor pentru obtinerea unui numar de ordine pentru aprobarea Cererii de ajutor de stat)

Va solicitam sprijinul in anchetarea si monitorizarea acestei probleme, in vederea asigurarii accesului egal la aceste fonduri pentru toate firmele, fara a fi nevoie de "interventii politice sau de alta natura"

Un alt intreprinzator ii scrie premierului o scrisoare deschisa:

SCRISOARE DESCHISÄ‚ ANULAREA APLICATIEI DE INREGISTRARE A PROIECTELOR DE MINIMIS! Stimate domnule Victor PONTA, Primul-Ministru al Guvernului Romaniei

Va multumim pentru raspunsul prompt adresat beneficiarilor contractelor de finantare POS CCE din data de 26.08.2013 si apreciem Planul de actiuni pentru deblocarea rapida a Programului. AGENTIA ROMANA DE CONSULTANTA‚ este surprinsa de modalitatea prin care Ministerul Finantelor Publice a organizat depunerea on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza H.G. nr. 274/2013 si va solicita de urgenta urmatoarele:

  • 1. Trimiterea de urgenta a Corpului de Control al Primului-Ministru, in vederea verificarii modalitatii de aparitie subita a listei inscrierilor pentru obtinerea unui numar de ordine pentru aprobarea Cererii de ajutor de stat (minimis) .
  • 2. Anularea sesiunii de inscriere on-line a cererilor de acord pentru finantare in baza H.G. nr. 274/2013, organizate in data de 28.08.2013 intre orele 8:30-8:35:54. Atragem atentia ca solicitantii (IMM-urile) nu au putut inregistra on-line cererea de ajutor de stat, pe site-ul ministerului fiind disponibila permanent mentiunea Sesiune de inregistrare on-line inchisa. Cu toate acestea in aproximativ 30 de minute a aparut pe site-ul Ministerului Finantelor o lista cu 714 aplicatii on-line.
  • Solicitam de urgenta luarea tuturor masurilor ce se impun! Cu stima, Presedinte, Laura ZÄ‚INESCU

Informatii de context:

Recent, Guvernul a majorat bugetul alocat schemei de la 400 milioane lei la 500 milioane lei". Estimarile Finantelor prevad şi o creştere semnificativă a numărului de IMM-uri beneficiare de ajutor de minimis, la aproximativ 2.000, "ceea ce impune prelungirea termenelor de soluţionare a cererilor de acord pentru finanţare, respectiv a cererilor de plată a ajutorului de minimis aprobat, de la 30 de zile lucrătoare la 60 de zile lucrătoare", se mai arata in documentul citat.

Proiectul schemei de ajutor a fost anuntat de minsitrul Chitoiu intr-un interviu acordat HotNews.ro. "IMM nu e obligat sa vina cu cofinantare. Daca are un proiect de investitie mai mare poate aduce confinantare. Se adreseaza atat start-up urilor cat si celor cu activitati in derulare. Obiectivul este doar crearea locurilor de munca. Interesul nostrum este ca sum ape care o avem prevazuta in buget Speram sa cream peste 15.000 de locuri de munca in acest an. In momentul in care obtine grantul, el trebuie sa ne faca dovada ca a creat locuri de munca. Nu punem alte conditionalitati. O alta conditie va fi sa functioneze 3 ani de zile. Statul oricum recupereaza in anii urmatori suma acordata prin taxele si impozitele pe care firma respective le plateste", explica Daniel Chitoiu.

Perioada de derulare a schemei pentru emiterea de acorduri pentru finantare este 2013-2014, cu posibilitatea prelungirii. Plata ajutorului de minimis se efectueaza in perioada 2014-2016, in limita bugetului anual alocat schemei, se arata in Nota de Fundamentare care insoteste proiectul.

  • Prin noua schema de ajutor de minimis se introduce conditia de a crea pana la finalizarea investitiei si de a mentine pe o perioada de minimum 3 ani de la finalizarea investitiei: cinci locuri de munca, din care cel putin doua locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de pana la 100.000 euro, inclusiv;  sapte locuri de munca, din care cel putin trei locuri de munca pentru persoane care nu au avut contract individual de munca in ultimele 3 luni, in cazul unui ajutor de minimis de la 100.000 euro pana la 200.000 euro, inclusiv;

Ajutorul de minimis se plateste dupa efectuarea cheltuielilor eligibile aprobate prin acordurile pentru finantare si verificarea la fata locului de catre reprezentantii M.F.P. a cheltuielilor eligibile efectuate de intreprinderi.

In cazul constructiilor cu scop industrial, valoarea maxima a cheltuielilor eligibile se determina pe baza unor standarde de cost in scopul evitarii decontarii unor cheltuieli supraevalute si eliminarii subiectivismului in evaluarea proiectelor de investitii.

Vom reveni cu amanunte