Incepand din aceasta luna, cine nu a mai lucrat niciodata in asigurari si vrea sa se angajeze ca agent de asigurare trebuie sa urmeze un curs acreditat si apoi sa obtina un certificat de calificare profesionala de la Institutul de Management in Asigurari (IMA). Nu apar niste bariere la intrarea pe aceasta piata? Theodor Alexandrescu, seful Alico Asigurari de Viata sustine ca va fi mai greu atat de intrat cat si de iesit din sistem pentru ca cei odata angajati vor avea mai mult interes sa ramana in conditiile in care au investit timp si bani. Vezi in text cat te costa certificarile necesare pentru a te angaja in asigurari.

Theodor AlexandrescuFoto: Alico Asigurari

De la 1 septembrie, cine vrea sa lucreze in domeniul distributiei produselor de asigurare va trebui sa obtina mai intai un certificat de calificare profesionala, a anuntat la sfarsitul lunii august Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Si agentii de asigurare existenti ar trebui sa obtina acest certificat pana la data de 1 octombrie 2013.

Certificatul se poate obtine in urma unui examen organizat de Institutul de Management in Asigurari (IMA), dupa frecventarea unor cursuri de profil la oricare dintre furnizorii de programe educationale autorizati.

Cursuri facute de companiile de training pot fi facute in sali de clasa - (50 de ore) sau pe platforme de e-learning - (35 de ore plus 15 ore de studii individuale). Alico Asigurari de Viata (fosta AIG Life) este unul din furnizorii de programe educationale care asigura aceste cursuri in format online prin intermediul unei platforme e-Learning.

Cat costa toate aceste cursuri si certificate?

Theodor Alexandrescu, seful Alico Asigurari de Viata, a precizat miercuri ca "sunt companii de training la care numai participarea la curs ajunge undeva la 1400 de lei (plus TVA)". Cursurile oferite online de Alico vor costa in jur de 100 de euro (420 de lei), in situatia in care cursantul nu va vrea sa fie agent al acestei companii. In situatia in care ramane agent in Alico, cursurile sunt gratuite, insa acesta are niste tinte de vanzari de atins:

  • "In maxim sase luni de cand incepi trebuie sa ai undeva la 12 clienti. Acesta este un minim pe care il acceptam atat contractual dar si prin ceea ce spunem oamenilor care vin la curs", a precizat Theodor Alexandrescu.

Dupa aceste cursuri urmeaza examenul la IMA - taxa de examen este de 550 lei, iar pentru retestare este de 700 de lei.

Nu se creeaza astfel niste bariere pe piata muncii in domeniul asigurarilor?

"Vor fi bariere mai mari de intrare dar se vor crea si bariere mai mari de iesire din sistem pentru ca odata trecut prin acest proces vei avea mai mult interes sa continui profesia pentru ca ai investit timp si bani. (...) Se va statua aceasta profesie, va deveni o profesie nu va mai fi un hobby. Oamenii nu vor mai vinde asigurari pentru ca vor sa isi schimbe masina de spalat. Iar pentru clienti e bine pentru ca se vor intalni in continuare cu acel om, nu cu alti intermediari. Cred ca asociatiile profesionale ar trebui sa faca ceva pentru a face din aceasta meserie o profesie liberala", a mai zis acesta.

Citeste si De la 1 septembrie, cine se angajeaza in asigurari trebuie sa detina un certificat de calificare profesionala