Autoritatea de reglementare in comunicatii (ANCOM) a anuntat joi ca amendat compania Total Post Services cu 50.000 de lei pentru ca a prestat servicii postale constand in colectarea, sortarea, transportul si livrarea la cutiile postale ale destinatarilor a trimiterilor de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0-50 grame, percepand pentru acestea un tarif mai mic de 2 lei pe trimitere. Compania a incalcat astfel dreptul rezervat exclusiv Companiei Nationale Posta Romana (CNPR) ca furnizor de serviciu universal in domeniul serviciilor postale pe teritoriul Romaniei. Aceasta este cea de-a doua amenda aplicata acestui furnizor de servicii postale, dupa ce in octombrie 2011 a fost sanctionat (cu 10.000 lei) pentru incalcarea acelorasi prevederi legale.

In urma controalelor ANCOM, a reiesit faptul ca furnizorul de servicii postale Total Post Services a incheiat contracte cu mai multe companii pentru prestarea serviciilor postale cu un pret mai mic decat cel rezervat furnizorului de serviciu universal, CNPR.

Pe langa aplicarea amenzii, ANCOM a dispus si modificarea, in termen de 30 de zile, a contractelor care aduc atingere drepturilor furnizorului de serviciu universal.

  • „Cuantumul amenzii aplicate companiei Total Post este justificat, pe de o parte, de faptul ca nu au modificat contractul pentru care au fost sanctionati anul trecut si, pe de alta parte, de faptul ca au mai fost gasite si alte contracte in aceeasi situatie. Vom continua actiunea de verificare a modului in care furnizorii de servicii postale respecta prevederile legale si vom aplica sanctiuni si amenzi, care pot merge de la cinci mii pana la saizeci de mii de lei, in functie de contraventiile constatate. In cazul unor abateri grave, amenzile pot ajunge pana la 2% din cifra de afaceri, iar in cazul unor incalcari repetate, pana la 5% din cifra de afaceri, pentru furnizorii de servicii postale cu o cifra de afaceri peste trei milioane de lei. In aceeasi masura insa, vom verifica si modul in care CNPR isi respecta obligatiile ce ii revin in calitatea sa de furnizor de serviciu universal”, a declarat Cristin Popa, Directorul Directiei Executive Monitorizare si Control din cadrul ANCOM.

Orice furnizor de servicii postale autorizat poate furniza si servicii din sfera serviciului universal, cu conditia sa respecte drepturile rezervate Postei Romane in ceea ce priveste limitele de greutate si de tarif, chiar si in conditiile in care acorda expeditorului facilitati tarifare. Constituie contraventie incheierea si derularea unui contract in cadrul caruia pretul pe trimitere este mai mic de 2 lei pentru trimiterile de corespondenta cu greutatea cuprinsa intre 0 si 50 de grame, livrate la cutiile postale ale destinatarilor.

CNPR beneficiaza de drepturi rezervate pentru ca, in calitate de furnizor de serviciu universal are, printre altele, si obligatia de a asigura acoperirea cu servicii postale a intreg teritoriului national, astfel incat fiecare locuitor al tarii sa aiba acces la servicii postale, indiferent de localitatea in care traieste. Astfel, furnizorul de serviciu universal are obligatia de a furniza servicii pe intreg teritoriul Romaniei, la aceleasi tarife, inclusiv in zonele geografice greu accesibile sau cu densitate scazuta a populatiei, acolo unde cantitatea de corespondenta este mica si din acest motiv activitatea nu este profitabila. De asemenea, CNPR are si obligatia de a pune la dispozitia utilizatorilor cel putin o cutie postala si cel putin un punct de contact propriu in fiecare localitate de pe teritoriul Romaniei.