​Revista financiară Forbes și-a publicat clasamentul celor mai bogați 100 oameni din lume în 2022, notând că nu a fost o perioadă prea bună pentru miliardarii lumii.

Elon MuskFoto: Patrick Pleul / AFP / Profimedia Images

Numărul total al miliardarilor a scăzut cu 87 în 2022, averea netă a acestora scăzând cu 400 de miliarde de dolari față de anul trecut, potrivit clasamentului întocmit de Forbes.

Revista notează că nu mai puțin de 329 de persoane au ieșit din clasament, cel mai mare număr de la criza financiară din 2009. Dintre aceștia, 169 au prins lista pentru prima dată anul trecut.

Însă în pofida războiului din Ucraina și a turbulențelor pe care acesta l-a provocat pe piețe, 236 de noi persoane au intrat în clasament, în scădere față de recordul absolut înregistrat în 2021.

De unde provin noii miliardari din clasamentul Forbes

Toți noii miliardari provin din doar 34 de țări.

În pofida unor măsuri dure luate împotriva sectorului tech, China a produs 62 de noi miliardari, cei mai mulți pentru orice țară.

Cel mai bogat nou-venit este din Taiwan: Zhang Congyuan, fondatorul în vârstă de 74 de ani al Huali Industrial, o companie ce produce încălțăminte pentru zeci de branduri, printre care Nike, Puma, UGG și Vans.

Statele Unite s-au clasat pe locul doi, cu 50 de miliardari noi. Printre aceștia se numără Gary Wang, cu o avere de 5,9 miliarde de dolari, cofondatorul și chief technology officer al platformei de tranzacționare a criptomonedelor FTX.

India a avut 29 de noi miliardari, clasându-se pe locul 3. Cu o avere de 1,1 miliarde de dolari construită din afaceri în domeniul farmaceutic, indianul Subba Rao Jasti este cel mai bătrân miliardar de anul acesta.

Cine sunt cei mai bogați 10 oameni din lume

1. Elon Musk (SUA), cu o avere netă estimată la 219 de miliarde de dolari, CEO-ul Tesla și SpaceX, este în premieră pe prima poziție în clasamentul Forbes, care folosește o metodologie ușor diferită decât agenția Bloomberg;

2. Jeff Bezos (SUA), cu o avere de 171 miliarde de dolari;

3. Bernard Arnault și familia sa (Franța), 158 miliarde de dolari;

4. Bill Gates (SUA), 129 miliarde de dolari;

5. Warren Buffett (SUA), 118 miliarde de dolari;

6. Larry Page (SUA), 111 miliarde de dolari;

7. Sergey Brin (SUA), 107 miliarde de dolari;

8. Larry Ellison (SUA), 106 miliarde de dolari;

9. Steve Ballmer (SUA), 91 miliarde de dolari;

10. Mukesh Ambani (India), 90 miliarde de dolari.

O absență notabilă din clasamentul de anul acesta este cea a lui Mark Zuckerberg, CEO-ul Meta/Facebook pierzându-și locul între primii 10 cei mai bogați oameni ai planetei în luna februarie, după ce prețul acțiunilor companiei sale s-a prăbușit ca urmare a publicării unor estimări mai slabe decât cele așteptate de investitori.

Pentru prima dată în istoria sa, numărul utilizatorilor activi zilnici la nivel global ai Facebook a scăzut față de trimestrul precedent, la 1,929 miliarde de la 1,930 miliarde.