Gigantul rețelelor de socializare Meta a suferit marți o pană masivă pe mai multe dintre platformele sale, afectând Facebook, Instagram și Messenger, dar care „s-a rezlvat la scurt timp” după ce problemele au început să fie raportate de către utilizatori, potrivit AFP.

Mark Zuckerberg pe FacebookFoto: Rokas Tenys, Dreamstime.com

„În cursul zilei de astăzi, o problemă tehnică i-a împiedicat pe utilizatori să acceseze unele dintre serviciile noastre. Am rezolvat această problemă cât mai repede posibil pentru toți cei afectați și ne cerem scuze pentru orice inconvenient cauzat”, a declarat un purtător de cuvânt al grupului, Andy Stone, pe X (fostul Twitter), la mai puțin de o oră după ce a recunoscut întreruperea.

Problemele par să fi apărut marți în jurul orei 17:00, când utilizatorii au raportat că au fost scoși afară subit din conturile lor de Facebook și Facebook Messenger, fără posibilitatea de a se reconecta.

Utilizatorii au relatat că platforma Facebook i-a informat că au introdus parola greșită când încercau să reintre în conturi.

Downdetector, care urmărește problemele tehnice de pe platformele digitale, a înregistrat până la 580.000 de raportări ale utilizatorilor pentru Facebook la nivel mondial și până la 92.000 pentru Instagram în jurul orei 15:30 GMT.

„Suntem conștienți de o problemă care afectează conexiunea cu Facebook. Echipele noastre de ingineri lucrează în mod activ pentru a rezolva problema cât mai repede posibil”, a precizat grupul californian pe site-ul său, referindu-se la posibile probleme operaționale.

Aproape 4 miliarde de persoane utilizează în fiecare lună cel puțin una dintre platformele grupului (Facebook, Instagram, Messenger, WhatsApp).

Val de glume pe X

Utilizatorii rețelelor de socializare s-au îndreptat spre „X” după ce Facebook și Instagram par să fi căzut din nou marți seara în întreaga lume, postând numeroase glume și ironii la adresa companiei Meta a lui Mark Zuckerberg.

„Dacă citiți acest mesaj, este pentru că serverele noastre funcționează”, a glumit Elon Musk, proprietarul X, în timp ce contul platformei a postat: „Știm de ce sunteți cu toții aici în acest moment”.

Eșecurile din trecut

Platformele sunt afectate în mod regulat de defecțiuni de moment, dar cele de mai mare amploare amintesc importanța pe care au căpătat-o în viața de zi cu zi.

WhatsApp, serviciul de mesagerie extrem de popular, cumpărat de Facebook în 2014 pentru peste 19 miliarde de dolari, a suferit o pană majoră în octombrie 2022.

În anul precedent, tot în octombrie, cele patru servicii ale grupului au trecut printr-o întrerupere fără precedent: Downdetector a înregistrat mai mult de 5,6 milioane de raportări din întreaga lume într-o singură oră.

Incidentul a aruncat compania lui Mark Zuckerberg într-o dublă criză, într-un moment în care aceasta se confrunta deja cu dezvăluirile făcute de Frances Haugen, un fost inginer care a acuzat grupul că pune „profiturile” înaintea siguranței utilizatorilor.

Această frază repetată pe scară largă a bântuit compania de când a fost redenumită Meta. (foto: Rokas Tenys, Dreamstime.com)