Legislația Uniunii Europene în materie de concurență interzice astfel de practici. Mai mult, directivele europene privind piața energiei impun liberalizarea prețurilor la gaze, adică vânzarea lor în regim concurențial. De la 1 aprilie 2017, după un proces de liberalizare treptată, prețurile la gazele vândute de către producători sunt complet stabilite în funcție de condițiile de piață. Mai întâi au fost liberalizate prețurile pentru gazele vândute consumatorilor industriali, proces finalizat în 2015, apoi, treptat, pentru consumatorii casnici.
De asemenea, Legea energiei 123/2012 prevede clar la articolul 177 că pe piața concurențială "prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale".
Legea energiei permite limitarea preţurilor, potrivit art. 180, dar numai în situații extreme și pe o perioadă de maxim 6 luni, care poate fi prelungită succesiv cu câte cel mult trei luni, dacă persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii. Situațiile extreme în care pot fi luate astfel de decizii sunt: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații.
Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor vrea să elimine concurența, fără a avea o justificare pertinentă.
- Ciudățeniile proiectului de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Finanțelor
Cele două articole sunt:
- Art. 1. Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh.
- Art. 2. Producătorii, furnizorii şi operatorii pieţelor de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri iarAutoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei si Consiliul Concurenței monitorizează respectarea acesteia.
3. Al doilea articol impune Consiliului Concurenței să monitorizeze respectarea hotărârii de Guvern. Practic, Consiliul Concurenței ar trebui să monitorizeze aplicarea unei măsuri neconcurențiale.
4. Proiectul de HG nu a fost pus în dezbatere publică la secțiunea transparență decizională, ci a fost introdus într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor, fiind o practică neobișnuită.
5. În acel comunicat de presă al Ministerului Finanțelor este menționat faptul că se impune Hotărârea de Guvern "pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă". Aici este o mare contradicție. Pe de-o parte, Ministerul Finanțelor vorbește despre un mediu concurențial corect, deși măsurile elimină concurența, iar pe de altă parte menționează "stoparea creșterii necontrolate".
6. În comunicat se mai precizează că este necesară hotărârea "pentru efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale". Însă, textul hotărârii de guvern prevede că prețurile vor fi plafonate pentru toți, nu doar la consumatorii casnici.
7. Proiectul a fost elaborat la doar două zile după atacurile lui Darius Vâlcov la producătorii de gaze Romgaz și OMV Petrom. Acum două zile, Darius Vâlcov a spus la Antena 3 că cele două companii dețin 95% din producție, că au prețuri de vânzare prea mari în raport cu cele de producție și că fac profituri uriașe. De aceea ar fi nevoie de reducerea prețului la gaze cu peste 20%. Hotărârea de Guvern prevede o reducere chiar mai mare, de 30%. Culmea este statul e acționar la ambele companii, la Romgaz cu participație majoritară, iar la OMV Petrom cu participație minoritară. Statul a avut de câștigat masiv, prin dividende, din profiturile celor două companii. Dividendele au acoperit din cheltuielile tot mai crescute cu salariile bugetarilor și cu pensiile. Ieșirea lui Darius Vâlcov pe un post de televiziune este inedită, având în vedere că aparițiile sale publice au fost inexistente după condamnarea sa, în primă instanță, la 8 ani de închisoare, pentru corupție.
Pentru mai multe amănunte, citește și:
- Finanțele propun reducerea prețului la gaze la 55 lei/Mwh și o plafonare a acestuia
- Darius Vâlcov susține că va urma o ”dezvoltare extrem de accelerată”: Pensiile se vor dubla, se vor construi 3 autostrăzi, gazele se vor ieftini cu 20%, vom avea canal Dunăre-București și o stațiune de schi în Făgăraș
O asemenea masura are doi beneficiari: Gazprom si bisnitarul de Ioan Nicolae, sponsorul PSD, care spera sa obtina iar gaze ieftine. Ca populatia va avea ceva de castigat, impresii ieftine. Sa facem stoc de paturi ca la ce isi baga aia ciubotele prin Romania, la iarna va fi epic.
Pe de alta parte nu inteleg de ce sunt doar 2 beneficiari, aproape toata populatia tarii care traieste la orase se incalzeste cu gaze si isi incalzezste si apa tot cu gaze , sa nu mai vorbim de boost-ul dat agentilor economici care si ei utilizeza gazele naturale de la incalzire si pana la productie . Si aici iti mai dau un exemplu : Azomures - 3000 angajati, detinuta in prezent de o companie elvetiana ( da stiu, si aia au culoarea rosie pe steag deci trebuie sa fie niste comunisti ordinari ).
Dar nu te mai inflama atata, eu cred ca aceasta reducere nu va intra in vigoare, e doar o petarda PSD-ista ca sa abata atentia de la adevaratul lor obiectiv: Legile Justitiei, sau chiar daca va fi aplicata va tine maxim o iarna dupa care va fi abrogata.
Avantajul pentru populatie este minor. La reteaua de gaze sunt racordate doar 20% din localitatile Romaniei (fata de 95% in Ungaria.. care nu are productie proprie de gaze) si o Bucurestiul are probabil jumatate din locuintele bransate la gaz, dar apartamentele sunt incalzite de cu subventii la Radet. Ca idee, consumul populatiei reprezinta rareori mai mult de un sfert din consumul total de gaze..
Dar cred ca ai dreptate cu petarda. La tembeliziunile partidului se indobitoceste electoratul cu crestere peste cresteri de venituri, scaderi de preturi, prostimea se bucura, mai trece o vara.. ciuma rosie fura in continuare. Intamplator, ANRE a anuntat azi o noua scumpire a gazelor in august.
Oricum, ar incalca regulile UE.
Si am uitat: PSD - ciuma rosie.
La Montreal în Canada, curentul electric este 24 bani (0.24 lei) pe kWh. Provincia din care face parte orașul are hidrocentrale mari. De ce ar creste preturile la nivelul din Romania, America, Europa de Vest?
Lăsați poveștile ca doar în tarile comuniste preturile sunt controlate și ținute mici. Nu este adevarat.
Acolo este voie ca statul sa tina mici tarifele la curent pe motiv ca au hidrocentrale mari, în Romania nu este permis ca același stat sa mențină preturile mici la gaze deși avem aceasta resursa în țara.
Am uitat cum e cu Chebecu, papa bani la greu din equalisation payment....dar tot e mai scumpa energia la ei cu tot hidro power-ul lor.
Si mai simplex, vezi ca nu tine statul pretul jos la compania aia, ci bursa, chiar daca e de stat e cotata la bursa si sunt niste conditii, capitalul o fi public, cum se comporta firma e diferit insa. Stiu, sunt limitary, pt ca Chebec e provincial care suge bani de la restul, turma de votaci care hotaraste Guvernul Federal....turma de asistati am vrut sa spun.
Exemplul la care ar trebui sa fim atenti este cel al Venezuelei (pentru ca acolo a lucrat puternic acelasi populism care lucreaza si la noi): cu un pret simbolic la benzina - ca de ce sa avem pretul dat de piata daca avem resurse, nu? - Venezuela a ajuns sa importe benzina, unitatile lor de productie n-au mai putut fi intretinute din banii pe care-i faceau.
Ideea din spatele acestui pret fix e exact cea mentionata de cineva mai inainte: sa blocheze exploatarile din Marea Neagra. Si vine de la patronul extern al psd, Rusia.
populiste,nefondate de relansare a economiei.
Se pare ca dupa fulminanta aparitie la "premiata televiziune" sa infectat de intelepciunea Dl-ui. Gadea.
Sau ai recunoscut din prostie?
Ori din amandoua motivele?
N-ar fi mai inteligent ca pretul sa fie ala dictat de piata, si pentru categoriile defavorizate sa acorzi tu subventii la gaze, ca si stat? De ce sa dai gaz la pret redus si la ala cu salariu minim, si la ala cu vila si mertsan?
Da' na, la comunisti e complicat sa gindesti...
In plus, daca tu esti sigur ca pretul corect e 50 si pretul pietei e 77, tragi concluzia ca si gazul din import, care tot 50 ar trebui sa coste, are o acciza de 27 de lei. Asha ca pui acciza de 27 de lei per kw pentru gazul romanesc, si din banii obtinuti dai subventii la consumatorii romani. Asta e o metoda de a influenta pretul intr-o economie de piata.
In nici un caz nu decizi tu fara nici o analiza, care plafonul tre sa fie 55, fara nici o urma de analiza in spate. Pin la urma de ce 55 si nu 54 sau 50 sau 45. Pe ce se bazeaza cifra aia de 55?
In fapt, producatorul de petrol va prefera sa vinda la export cu 77 in loc sa vinda in Romania cu 50, iar noi vom importa gaze rusesti cu 80-100 de lei, sau vom ingheta de frig.
Uita-te doar ce efecte a avut plafonarea foarte jos la preturile medicamentelor. Imunoglobulina a fost doar un mic exemplu, dar dispar de pe piata pentru perioade de 6-9 luni tot felul de medicamente pentru boli cronice, de la sida la cancer. Si asta pentru ca nici un coerciant sau producator nu e atit de prost sa iti vinda tie cu 10 lei ceea ce poate vinde la piata cu 50. Asta nu reuseste sa priceapa mintea voastra incremenita in economia programata de pe vremea lui Ceasca.
ce nu poti tu intelege este ca eu daca scot cartofi din gradina, care pe piata costa 10lei/kg, eu trebuie sa fiu tampit sa ii dau cu 7,5 pentru ca asa spun darius si frankie.
e ok, frankie, cuba loves you ;)
Cu cat mai multi "economisti" ca tine cu atat mai bine merge PSD_ului..
Deci da, a interveni administrativ inntr-o piata libera cu un pret fix care nu tine seama de realiatatile pietei e nociv. Si intr-un fel sau altul vei plati pentru distorsionarea aia.
Iar daca vrei sa ajuti cetatenii saraci, poti sa pe subventionezi lor pretul, in functie de venituri, nu sa dai gaz ieftin si la sarmanul cu venitul minim, si la bastanul cu vila si mertsan la poarta.
Altfel cred ca ati observat jocul preturilor la piata agro si cum un pret mare la un articol intr-un sezon ii face pe producatori sa cultive acea leguma sau ce-o fi, astfel ca in sezonul urmator preturile scad datorita supraofertei. Simplificind, pentru ca piata agricola mai tine si de vreme, cam asta-i mecanismul dezvoltarii capitaliste, singura modalitate de altfel (si sa nu-mi vorbiti de China ca aia-s mai capitalisti decit noi).
Si uite asa sa vina Petrom si Romgaz sa ne convinga ca pretul pietei e mai bun decat cel reglementat.
Pretul pietei ii avantajeaza pe cei bogati, nu stiu ce venituri au cei care sustin acest pret dar de ce sa platim noi romanii acelasi pret cu nemtii cand doar salariul minim in Germnaia este de 1.130 euro / luna vs 250 in RO sau 600 euro salariul mediu in RO ???
Dan dare, tu te auzi ce vorbesti, sau esti doar prea tanar ca sa fi trait in comunism?!
tipule, tu ai cumparat banzina/salam/pantofi/dacii cu pret reglementat inainte de 89?
pretul era atat de reglementat incat mancai salam o data la 2 sapatamani, benzina aveai de 6 zile pe luna si dupa o dacie statea cu anii.
spre sa fii doar tanar si nu dobitoc...
Ce legatura are sula cu prefectura ???
Atat timp cat pretul de productie este mai mic decat cel de vanzare nu e nici o problema.
Dar , daca vrei hai sa ne uitam la cifrele de afaceri si profiturile celor 2 mari producatori de gaze din Romania ( OMV si Romgaz) ... o sa-ti trebuiasca un pix si-o hartie sa le numeri cifrele din ambii indicatori . Sa nu mai vorbim ca OMV-ul isi exporta in mod constant profitul in Austria , ca deh de ce sa plateasca impozite in Romania , nu mai bine le duc la ei acasa ?
Comparatia ta cu economia centralizata din perioada comunista e fortata, si te inteleg de ce, asa te-a platit patronul tau sa scrii. Pe atunci se producea in pierdere in majoritatea sectoarelor economice, dar tu nu vrei sa intelegi diferenta , doar Batman - Batman , ca asa a venit ordinul de la Washington via Viena.
Acum crezi ca mananci mai sanatos decat atunci ? Poate ca iti umpli matz-ul toata ziua cu saorma si crenvusti care n-au vazut niciodata carne si stai mandru cu rabla ta de 15 ani (SH din Germania) blocat in trafic 2 ore dimineata cand mergi la job si 2 ore seara cand te intorci tot la apartamentul pe care nea Nicu ti l-a facut si pe care l-ai cumparat in '90 cu cat dai acum pe o lada de bere si esti mandru nevoie mare de aceste realizari marete.
Dar pana una alta ANRE-ul ti-a facut dreptate tie si colegilor tai ( cu care esti platit per postare) si a anuntat scumpirea gazelor de la 1 August , asa ca poti sa fii fericit, economia de piata si capitalismul au invins, ai ocazia sa-ti platesti facturile majorate si sa-i imbogatesti pe austrieci si americanii care ne vor vinde gazele din Marea Neagra.
uite, vrei masina asta? costa 20000, dar statul reglementeaza pretul la 10000. Ce pret alegi? :)))
Dupa asta, cine crezi ca va mai produce si iti va mai vinde tie vreo masina???
Si cum ziceam in alt comentariu, de ce doar gazele? si de ce doar 55 ron? Sa puna 2 ron pentru tot: gaze, curent, apa, etc.. NU ar fi mai bine asa?
Poti vedea efectele timpeniei asteia in domenul farmaceutic. Mai toate produsele care au la noi pret reglementat de 10-20% din pretul pietei, nu se mai gasesc pur si simplu, pentru ca producatorii vor vinde in Romania doar cind au supraproductie sau cind au periaode moarte si nu vor sa opreasca linia de productie.
Si daca esti bolnav si ai nevoie de imunoglubulina, spre exemplu, si n-o gasesti timp de 9 luni, pentru ca unii care gindesc cu fundul au setat pretul foarte jos, sigur nu vei mai gindi la fel. Si imunoglobulina e doar un mic exemplu. Dar crize similare sunt pe mai toate medicamentele pentru boli grave, gen cancer sau sida. Mor o gramada de oameni cu zile pentru ca pur si simplu nu se gaseste medicamentul de care au nevoie.
Si daca ai problema asta cu salariul mic poti lasa pretul asha cum il dicteaza piata, si sa subventionezi tu parte din pret pentru cetatenii saraci. Nu sa impui producatorului sa-ti vinda cu 10 euro ceea ce pe piata libera valoreaza 100.
Acuma mergeti rpd in P-ta Victoriei sa aparati aceasta victorie a capitalismului si pietei libere.
Intre timp Orlando a facut niste bani pe bursa cu actiuni Petrom si Romgaz care au scazut cu 5% si pe saptaman viitoare o sa le vanda cu + 5% , si uite asa, tac pac , legal , un 10% in plus intr-o sapatamana.
Si voi latrati aici ca prostii pentru o butelie gratis !
Asha ca masura aia de plafonare nu va duce la scaderea pretului decit daca obligi producatorul sa-ti vinda tie, ceea ce e cam la fel de ilegal ca si plafonarea pretului.
Iar miza aici e mult mai mare decit eventuala specula a cuiva cu actiunile petrom. Miza aici e de a alunga vest-europenii si americanii de pe piata orductiei de gaz din marea neagra, ca sa faca loc la licitatie gazpropmului, si sa devenim la fel de dependenti de rusi precum Moldova sau Ucraina.
statul poate interveni doar in situatii de concurenta neloiala (1 singur jucator pe piata care stabileste preturi aberante, intelegeri intre firme etc).... in rest trebuie sa lasi totu sa mearga de la sine si sa se reglementeze prin concurenta si cerere si oferta....
nu exista mancare gratis... totul se plateste... inclusiv (de fapt mai ales) preturile reglementate de statul comunist!
stii in ce tara s-a reglementat pretul la gaz? VENEZUELA!!! hai sa fie ca acolo ca e misto rau!
sa vezi ce misto o sa fie la iarna fara gaz...
doar ca unii realizam ca asa ceva NU SE POATE !!!
V-as intreba numai daca cunoasteti profitul net al companiei Apa Nova din Bucuresti , nu mai fac vorbire despre companiile austriece care exploateaza padurile Romaniei si multe , multe altele .
si ori ne amendeaza UE ori ne oblgia UE sa nu dam legea caz in care e vina UE ... ce naspa sunt ieuropenii ca nu vor sa ne dezvoltam... (in cazul amenzii e posibil sa mearga pe burta pana sa termina procesul si amenda sa fie problema celuilalt guvern)
Si, neavand de unde sa dea gaz la intern se va ajunge la import ... din Rusia la pret de lux care nu poate fi contestat deoarece este de import si nu din productie interna.
E destepti, mai!
Te doare mintea la cat de destepti sunt astia!
Nu a mai fost rahatul asta in trecut si la grau cand marii comercianti au ajuns sa scoata tirurile cu grau din Romania si pe urma sa reintre ca si cum ar fi importate si cu pret de 30-50% mai mare??
Cine face din nou mismasul asta???