​Analiză HotNews.ro

Cum a inițiat Ministerul Finanțelor o măsură specifică țărilor comuniste: Scăderea forțată a prețului la gaze și plafonarea lui pe mai mulți ani NU sunt posibile într-un stat cu piață liberă, membru al UE

de Claudia Pirvoiu     HotNews.ro
Miercuri, 18 iulie 2018, 23:25 Economie | Energie


Piata gazelor naturale
Foto: Freepik.com
​Ministerul Finanțelor a publicat pe site-ul său un proiect de Hotărâre de Guvern, elaborat în mare grabă, cu doar două articole, care prevede reducerea forțată a prețului gazelor la producători și apoi plafonarea lui până în iunie 2021. Practic, producătorii de gaze ar urma să fie obligați să reducă prețul până la maxim 55 lei/MWh față de 77,7 lei cât este acum în medie pe bursă, și să mențină acest nivel timp de trei ani, indiferent de evoluțiile de pe piață și cu riscul de a intra pe pierderi. Controlul prețurilor de către stat este o măsură aplicată în țări precum Venezuela, care ignoră principiile unei economii de piață și a liberei concurențe. Ministerul Finanțelor a elaborat proiectul privind instituirea controlului asupra prețului la doar două zile după ce Darius Vâlcov a spus că trebuie ieftinite gazele cu peste 20%.

Notă: După ce a instituit controlul statului asupra prețurilor, aducându-le sub cele ale pieței, Venezuela a ajuns să se confrunte cu o criză profundă de alimente, de medicamente și multe alte produse de bază. În aprilie, inflația ajunsese în Venezuela la 13.779%.

Vezi ciudățeniile proiectului.

Legislația Uniunii Europene în materie de concurență interzice astfel de practici. Mai mult, directivele europene privind piața energiei impun liberalizarea prețurilor la gaze, adică vânzarea lor în regim concurențial. De la 1 aprilie 2017, după un proces de liberalizare treptată, prețurile la gazele vândute de către producători sunt complet stabilite în funcție de condițiile de piață. Mai întâi au fost liberalizate prețurile pentru gazele vândute consumatorilor industriali, proces finalizat în 2015, apoi, treptat, pentru consumatorii casnici.

De asemenea, Legea energiei 123/2012 prevede clar la articolul 177 că pe piața concurențială "prețurile se formează pe baza cererii și a ofertei, ca rezultat al mecanismelor concurențiale".

Legea energiei permite limitarea preţurilor, potrivit art. 180, dar numai în situații extreme și pe o perioadă de maxim 6 luni, care poate fi prelungită succesiv cu câte cel mult trei luni, dacă persistă circumstanţele care au determinat adoptarea respectivei decizii. Situațiile extreme în care pot fi luate astfel de decizii sunt: dezechilibre majore între cerere și ofertă sau disfuncționalități evidente ale pieței gazelor. România nu se află în niciuna dintre aceste situații.

Cu toate acestea, Ministerul Finanțelor vrea să elimine concurența, fără a avea o justificare pertinentă.
 • Ciudățeniile proiectului de Hotărâre de Guvern inițiat de Ministerul Finanțelor
1. Hotărârea de Guvern are doar două articole, făcute în mare grabă. Un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor arată că instituirea controlului asupra prețului a fost stabilită după o întâlnire a reprezentanților Ministerului Finanțelor cu cei ai Ministerului Energiei, care a avut loc miercuri, 18 iulie. Practic, în aceeași zi a fost elaborat și proiectul.

Cele două articole sunt:

 • Art. 1. Se stabileşte preţul maxim de vânzare a gazelor naturale din producţia internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/Mwh.
 • Art. 2. Producătorii, furnizorii şi operatorii pieţelor de gaze naturale duc la îndeplinire prevederile prezentei hotărâri iarAutoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei si Consiliul Concurenței monitorizează respectarea acesteia.
2. Primul articol ar încălca art. 180 din Legea energiei 123/2013 care spune că limitarea prețului poate fi făcută în situații extreme pe o perioadă de maxim 6 luni. Articolul din proiectul de HG arată că ar fi o măsură pe o perioadă de trei ani. În plus, o simplă hotărâre de guvern nu poate modifica o lege. Trebuie menționat că Legea 123/2012 transpune legislația europeană.

3. Al doilea articol impune Consiliului Concurenței să monitorizeze respectarea hotărârii de Guvern. Practic, Consiliul Concurenței ar trebui să monitorizeze aplicarea unei măsuri neconcurențiale.

4. Proiectul de HG nu a fost pus în dezbatere publică la secțiunea transparență decizională, ci a fost introdus într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor, fiind o practică neobișnuită.

5. În acel comunicat de presă al Ministerului Finanțelor este menționat faptul că se impune Hotărârea de Guvern "pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă". Aici este o mare contradicție. Pe de-o parte, Ministerul Finanțelor vorbește despre un mediu concurențial corect, deși măsurile elimină concurența, iar pe de altă parte menționează "stoparea creșterii necontrolate".

6. În comunicat se mai precizează că este necesară hotărârea "pentru efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale". Însă, textul hotărârii de guvern prevede că prețurile vor fi plafonate pentru toți, nu doar la consumatorii casnici.

7. Proiectul a fost elaborat la doar două zile după atacurile lui Darius Vâlcov la producătorii de gaze Romgaz și OMV Petrom. Acum două zile, Darius Vâlcov a spus la Antena 3 că cele două companii dețin 95% din producție, că au prețuri de vânzare prea mari în raport cu cele de producție și că fac profituri uriașe. De aceea ar fi nevoie de reducerea prețului la gaze cu peste 20%. Hotărârea de Guvern prevede o reducere chiar mai mare, de 30%. Culmea este statul e acționar la ambele companii, la Romgaz cu participație majoritară, iar la OMV Petrom cu participație minoritară. Statul a avut de câștigat masiv, prin dividende, din profiturile celor două companii. Dividendele au acoperit din cheltuielile tot mai crescute cu salariile bugetarilor și cu pensiile. Ieșirea lui Darius Vâlcov pe un post de televiziune este inedită, având în vedere că aparițiile sale publice au fost inexistente după condamnarea sa, în primă instanță, la 8 ani de închisoare, pentru corupție.

Pentru mai multe amănunte, citește și:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram..*.


4873 vizualizari

 • +7 (23 voturi)    
  Guvernul Gazprom (Miercuri, 18 iulie 2018, 23:35)

  subcultura [utilizator]

  crede ca lumea o sa sara in sus de bucurie, din disperare au impresia ca se mai tempereeaza inflatia aruncata de ei in aer.

  O asemenea masura are doi beneficiari: Gazprom si bisnitarul de Ioan Nicolae, sponsorul PSD, care spera sa obtina iar gaze ieftine. Ca populatia va avea ceva de castigat, impresii ieftine. Sa facem stoc de paturi ca la ce isi baga aia ciubotele prin Romania, la iarna va fi epic.
  • +4 (6 voturi)    
   Gazprom ??? (Joi, 19 iulie 2018, 8:12)

   DanDare [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   De ce ar vinde ei gaze ieftine in Romania cand pot sa vanda scump si in cantitati uriase in Germania ? ( vezi NordStream 2)

   Pe de alta parte nu inteleg de ce sunt doar 2 beneficiari, aproape toata populatia tarii care traieste la orase se incalzeste cu gaze si isi incalzezste si apa tot cu gaze , sa nu mai vorbim de boost-ul dat agentilor economici care si ei utilizeza gazele naturale de la incalzire si pana la productie . Si aici iti mai dau un exemplu : Azomures - 3000 angajati, detinuta in prezent de o companie elvetiana ( da stiu, si aia au culoarea rosie pe steag deci trebuie sa fie niste comunisti ordinari ).

   Dar nu te mai inflama atata, eu cred ca aceasta reducere nu va intra in vigoare, e doar o petarda PSD-ista ca sa abata atentia de la adevaratul lor obiectiv: Legile Justitiei, sau chiar daca va fi aplicata va tine maxim o iarna dupa care va fi abrogata.
   • +3 (3 voturi)    
    simplu (Joi, 19 iulie 2018, 18:03)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

    Producatorul local ramane fara bani de investitii. Pretul nu este fundamentat pe realitati economice, gen profitabilitate (Romgaz e de stat oricum). In schimb, vom plati mai mult la Gazprom, pentru ca importam de la ei, nu sunt producator local..

    Avantajul pentru populatie este minor. La reteaua de gaze sunt racordate doar 20% din localitatile Romaniei (fata de 95% in Ungaria.. care nu are productie proprie de gaze) si o Bucurestiul are probabil jumatate din locuintele bransate la gaz, dar apartamentele sunt incalzite de cu subventii la Radet. Ca idee, consumul populatiei reprezinta rareori mai mult de un sfert din consumul total de gaze..

    Dar cred ca ai dreptate cu petarda. La tembeliziunile partidului se indobitoceste electoratul cu crestere peste cresteri de venituri, scaderi de preturi, prostimea se bucura, mai trece o vara.. ciuma rosie fura in continuare. Intamplator, ANRE a anuntat azi o noua scumpire a gazelor in august.
    Oricum, ar incalca regulile UE.
    • 0 (2 voturi)    
     investitii? (Vineri, 20 iulie 2018, 2:22)

     srpc [utilizator] i-a raspuns lui pehash

     ia da niste exemple de investitii ale E-On sau Suez :)))
  • +11 (13 voturi)    
   Da, idea vine de la Gazprom... (Joi, 19 iulie 2018, 8:30)

   Io1234 [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   ...numai ca are un alt scop, sa blocheze extractia gazelor naturale din Marea Neagra, la pretul de 55 lei/Mwh nu mai e profitabil...

   Si am uitat: PSD - ciuma rosie.
  • +2 (16 voturi)    
   La Montreal curentu e 24 bani/kWh. Preț ținut mic! (Joi, 19 iulie 2018, 9:27)

   simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui subcultura

   Daca Romania produce gaze naturale de ce sa ții preturile mari pentru locuitorii tarii?!

   La Montreal în Canada, curentul electric este 24 bani (0.24 lei) pe kWh. Provincia din care face parte orașul are hidrocentrale mari. De ce ar creste preturile la nivelul din Romania, America, Europa de Vest?

   Lăsați poveștile ca doar în tarile comuniste preturile sunt controlate și ținute mici. Nu este adevarat.
   • +3 (9 voturi)    
    Dar nu e controlat de nimeni la Montreal (Joi, 19 iulie 2018, 10:40)

    Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    Asta e valoarea de piata acolo....pt ca piata e libera, nu o limiteaza nimeni.
    • 0 (6 voturi)    
     Hydro-Quebec are datorie de 42 mld $CAN! (Joi, 19 iulie 2018, 17:50)

     simplex1 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     Hidrocentralele sunt ale statului în Quebec (Montreal) iar preturile sunt stabilite prin hotărâri ale guvernului. Hydro-Quebec are o datorie de peste 42 miliarde dolari Canadieni care ar fi repede plătită dacă curentul s-ar scumpi și ar fi exportat.

     Acolo este voie ca statul sa tina mici tarifele la curent pe motiv ca au hidrocentrale mari, în Romania nu este permis ca același stat sa mențină preturile mici la gaze deși avem aceasta resursa în țara.
    • +3 (3 voturi)    
     dar nu.. (Joi, 19 iulie 2018, 18:16)

     pehash [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     e o singura companie, de stat, Hydro-Quebec. tot curentul vine din hidrocentrale, ieftin...
     • +4 (6 voturi)    
      18 bani in Alberta pe Kw (Joi, 19 iulie 2018, 22:42)

      Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui pehash

      energyrates.ca/select-alberta-electricity-provider/?prefix=T3A
      Am uitat cum e cu Chebecu, papa bani la greu din equalisation payment....dar tot e mai scumpa energia la ei cu tot hidro power-ul lor.
      Si mai simplex, vezi ca nu tine statul pretul jos la compania aia, ci bursa, chiar daca e de stat e cotata la bursa si sunt niste conditii, capitalul o fi public, cum se comporta firma e diferit insa. Stiu, sunt limitary, pt ca Chebec e provincial care suge bani de la restul, turma de votaci care hotaraste Guvernul Federal....turma de asistati am vrut sa spun.
    • -1 (3 voturi)    
     Sa o credeti (Vineri, 20 iulie 2018, 10:22)

     A310 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

     dvs. , Chiar si in SUA exista preturi controlate .
   • +3 (7 voturi)    
    Simplista intelegere (Joi, 19 iulie 2018, 10:50)

    amicugri [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    E mai complicat, pretul la Montreal e pe paliere de consum, pe tip de consumatori si e evident ca nivelurile preturilor sint puternic influentate de abundenta resurselor hidro. Impresia ca sint in afara pietei e gresita.
    Exemplul la care ar trebui sa fim atenti este cel al Venezuelei (pentru ca acolo a lucrat puternic acelasi populism care lucreaza si la noi): cu un pret simbolic la benzina - ca de ce sa avem pretul dat de piata daca avem resurse, nu? - Venezuela a ajuns sa importe benzina, unitatile lor de productie n-au mai putut fi intretinute din banii pe care-i faceau.
    Ideea din spatele acestui pret fix e exact cea mentionata de cineva mai inainte: sa blocheze exploatarile din Marea Neagra. Si vine de la patronul extern al psd, Rusia.
   • +2 (4 voturi)    
    dar gazul cat e? (Joi, 19 iulie 2018, 18:26)

    pehash [utilizator] i-a raspuns lui simplex1

    inteleg ca esti confuz cu kWh si MWh, dar in articol este vorba despre pretul la gaze, nu la curent electric. si la noi ar fi mai ieftin daca toata tara ar putea trai doar cu ce produce Hidroelectrica, dar nu avem, din pacate, suficiente surse de apa pentru asa ceva. nici la gaze nu stam mult mai bine, pentru ca rezervele sunt mici si exploatarile vechi sunt mai greu de tinut in viata cand presiunea scade.
 • +6 (24 voturi)    
  Populism PSD-ist. (Miercuri, 18 iulie 2018, 23:45)

  Isobar [utilizator]

  Unde a invatat acest "Geniu al economiei" trucurile
  populiste,nefondate de relansare a economiei.
  Se pare ca dupa fulminanta aparitie la "premiata televiziune" sa infectat de intelepciunea Dl-ui. Gadea.
  • +5 (9 voturi)    
   "geniul" (Joi, 19 iulie 2018, 7:53)

   nahir [utilizator] i-a raspuns lui Isobar

   valcov, ca el a stat si sta la baza programului de guvernare stiut din scoarta-n scoarta de unicul si mirobolantul mecanic auto repetent din Gratia, nu se putea inspira decat din parfumul cadavrelor intrate in putrefactie, atunci cand cauta loc expozitional pentru pinacoteca sa, prin cimitire.
 • +2 (16 voturi)    
  Intrebare (Miercuri, 18 iulie 2018, 23:49)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Si Venezuela e condusa tot de HOTI, condamnati penali si mafioti ca in psd-alde-udmr?
 • +6 (18 voturi)    
  tipic fosilelor sclerozate din PSD (Joi, 19 iulie 2018, 0:15)

  un oarecare [utilizator]

  Nu ai nici cea mai mica intelegere despre ce inceamna piata libera.
 • -6 (30 voturi)    
  daca piata libera inseamna preturi de Occident... (Joi, 19 iulie 2018, 0:39)

  demaGOGU [utilizator]

  ...si salarii de Burkina Faso, spunem pas tura asta.
  • +8 (22 voturi)    
   Pai tu vrei sa iei 1000E pe postare? (Joi, 19 iulie 2018, 3:20)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Piatza libera din psd iti da peste nas si iti spune ca oricum postezi necalitativ, nu sti productiv si ca sunt 100 la poarta care ar posta pe o copeica, posture de calitate….mujica. Think about it!!!!
   • -12 (20 voturi)    
    Mori de ciuda (Joi, 19 iulie 2018, 7:20)

    Incomod3 [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    ca ai tai nu te platesc nimic :)... nici nu-i de mirare, la cum te exprimi... :)
    • +7 (9 voturi)    
     bine (Joi, 19 iulie 2018, 7:56)

     nahir [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

     macar ca recunosti ca o faceti doar pt. bani.
     Sau ai recunoscut din prostie?
     Ori din amandoua motivele?
    • +6 (8 voturi)    
     mda (Joi, 19 iulie 2018, 9:10)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

     Cred ca tu mori de ciuda ca scade rubla, antelegi?
    • +6 (8 voturi)    
     Care ai mei? Canadienii? Americanii? (Joi, 19 iulie 2018, 10:42)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui Incomod3

     Nu exista slujba de postac pe aici!!! Ce, crezi ca-i Rusia peste tot in lume, o fi ea mare dar nici chiar asa.
  • +10 (12 voturi)    
   pai daca nu te duce intelectul... (Joi, 19 iulie 2018, 9:46)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   Tu ai impresia ca pretul ala fix nu are costurile lui? Crezi ca ala care extrage gazul va iesi in pierdere?

   N-ar fi mai inteligent ca pretul sa fie ala dictat de piata, si pentru categoriile defavorizate sa acorzi tu subventii la gaze, ca si stat? De ce sa dai gaz la pret redus si la ala cu salariu minim, si la ala cu vila si mertsan?

   Da' na, la comunisti e complicat sa gindesti...
   • +4 (4 voturi)    
    sigur (Joi, 19 iulie 2018, 10:35)

    axabrt [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    - inghetarea pretului de fapt este o masura de "coafare" a inflatiei. Desigur, candva , inflatia va sari in aer, dar prezentul e mai important nu ?
    • +1 (3 voturi)    
     ceva de genul (Joi, 19 iulie 2018, 12:36)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui axabrt

     Doar ca masura e atit de primitiva incit va genera in mod sigur infringement de la UE si probabil dezinteres pentru marile companii petroliere in a exploata gazele din marea neagra. Ca nu e nimeni timpit sa iti vinda gazul cu 50 de lei cind el costa 77.
     • +3 (3 voturi)    
      Explicatii (Joi, 19 iulie 2018, 14:38)

      john-doe [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Dar poate fi istet sa il vanda cu 77, cand el costa 50. De aceea e necesara o informare corecta a publicului, o dezbatere publica, inainte de adoptarea in Guvern, sa vedem si noi care este motivul adoptarii acestui pret!
      • 0 (0 voturi)    
       economia de piata (Vineri, 20 iulie 2018, 10:03)

       bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui john-doe

       Pai daca el costa 50, cum de toti ceilalti cumparatori din lume dau 77? Toti sunt niste prosti care nu stiu ca pretul corect e 50?!? Nu suna cumva bizar?

       In plus, daca tu esti sigur ca pretul corect e 50 si pretul pietei e 77, tragi concluzia ca si gazul din import, care tot 50 ar trebui sa coste, are o acciza de 27 de lei. Asha ca pui acciza de 27 de lei per kw pentru gazul romanesc, si din banii obtinuti dai subventii la consumatorii romani. Asta e o metoda de a influenta pretul intr-o economie de piata.

       In nici un caz nu decizi tu fara nici o analiza, care plafonul tre sa fie 55, fara nici o urma de analiza in spate. Pin la urma de ce 55 si nu 54 sau 50 sau 45. Pe ce se bazeaza cifra aia de 55?
   • +2 (2 voturi)    
    nu iese niciodata in pierdere (Vineri, 20 iulie 2018, 2:25)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    dar noi castigam un pret mai mic acasa, iar el doar isi reduce profitul
    • 0 (0 voturi)    
     asta crezi tu (Vineri, 20 iulie 2018, 10:08)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui srpc

     Si asha te prosteste ciuma rosie.

     In fapt, producatorul de petrol va prefera sa vinda la export cu 77 in loc sa vinda in Romania cu 50, iar noi vom importa gaze rusesti cu 80-100 de lei, sau vom ingheta de frig.

     Uita-te doar ce efecte a avut plafonarea foarte jos la preturile medicamentelor. Imunoglobulina a fost doar un mic exemplu, dar dispar de pe piata pentru perioade de 6-9 luni tot felul de medicamente pentru boli cronice, de la sida la cancer. Si asta pentru ca nici un coerciant sau producator nu e atit de prost sa iti vinda tie cu 10 lei ceea ce poate vinde la piata cu 50. Asta nu reuseste sa priceapa mintea voastra incremenita in economia programata de pe vremea lui Ceasca.
 • +3 (23 voturi)    
  Asta e... (Joi, 19 iulie 2018, 1:00)

  ac [utilizator]

  ... ca Georgescu, geniul impozitului progresiv. Unul mai tare ca altul.
 • -8 (28 voturi)    
  Sa inteleg ca e nociv sa scada pretul gazului? (Joi, 19 iulie 2018, 6:58)

  Frankie [utilizator]

  E un lucru foarte grav sa scada preturile in Romania. Pe urma ramanem cu prea multi bani in buzunar si n-avem ce sa facem cu ei.... Vai de mama noastra, suntem ghiocelul europei, capul plecat in fata tuturor. Romania = zero barat demnitate si mandrie nationala
  • +7 (11 voturi)    
   a fost sarcasm?! (Joi, 19 iulie 2018, 9:16)

   Stapanu [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   cand preturile scad in urma inovatiilor tehnologice, sau a productiei crescute samd e ok / cand scad prin subventie mascata banii sunt luati din alta parte & la final de plati iar am ramas in gara cu biletul cumparat in mana ca "Prostii" lui Rebreanu
   • -3 (3 voturi)    
    usurel (Vineri, 20 iulie 2018, 2:26)

    srpc [utilizator] i-a raspuns lui Stapanu

    de scaderea pretului prin reducerea profitului comerciantului ai auzit? sau pe tine te doare sa nu-si reduca dividendele actionarii E-On?
  • +10 (12 voturi)    
   vai de mama noastra (Joi, 19 iulie 2018, 9:20)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   e plina tara de analfabeti care tin mandri steagul dacic sus mai ceva decat priap isi tinea demnitatea.
   ce nu poti tu intelege este ca eu daca scot cartofi din gradina, care pe piata costa 10lei/kg, eu trebuie sa fiu tampit sa ii dau cu 7,5 pentru ca asa spun darius si frankie.
   e ok, frankie, cuba loves you ;)
   • -1 (5 voturi)    
    loveparade nu stii ce vorbesti (Joi, 19 iulie 2018, 13:10)

    Frankie [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    gazele sunt romanesti si vandute romanilor de OMV... parabola despre cartofi nu-si are aplicare in logica
  • +7 (15 voturi)    
   pai nu asa mah... (Joi, 19 iulie 2018, 9:32)

   gabone [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   de ce sa se opreasca la 55 lei? sa puna 2 lei!! si nu doar la gaze.. si la curent, si la apa, la toate.. 2 lei.. Ca doar e spre binele populatiei care ramane cu multi bani in buzunar NU?

   Cu cat mai multi "economisti" ca tine cu atat mai bine merge PSD_ului..
  • +5 (11 voturi)    
   exact (Joi, 19 iulie 2018, 9:58)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   E nociv sa scazi din pix pretul la gaz. E ca si cum ai spune producatorilor de rosii ca pretul la rosii e de 1 leu pe kg. Oferta va scadea, pentru ca majoritatea vor refuza sa munceasca pe degeaba, unii cumparatori vor prefera sa cumpere la negru, etc. Uita-te ce probleme genereaza taxa clawback la medicamente. Datorita pretului foarte mic fortat prin lege, multe medicamente pur si simplu nu se gasesc deloc, pentru ca producatorul prefera sa vinda in Germania, cu 100 de dolari flaconul si aduce in Romania cu 10 dolari doar cind are supra-productie.

   Deci da, a interveni administrativ inntr-o piata libera cu un pret fix care nu tine seama de realiatatile pietei e nociv. Si intr-un fel sau altul vei plati pentru distorsionarea aia.

   Iar daca vrei sa ajuti cetatenii saraci, poti sa pe subventionezi lor pretul, in functie de venituri, nu sa dai gaz ieftin si la sarmanul cu venitul minim, si la bastanul cu vila si mertsan la poarta.
  • +2 (4 voturi)    
   Exact! (Joi, 19 iulie 2018, 10:41)

   Barosanu_nr1 [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   De ce să dăm resursele naționale mai scump când putem să le dăm mai ieftin?
   • +2 (2 voturi)    
    Barosanu_nr1 nu ai logica (Joi, 19 iulie 2018, 13:12)

    Frankie [utilizator] i-a raspuns lui Barosanu_nr1

    Banii pe resursele nationale sunt luate de OMV, NU de romani !!! Indiferent care ar fi pretul lor
  • +2 (2 voturi)    
   Depinde (Joi, 19 iulie 2018, 11:03)

   amicugri [utilizator] i-a raspuns lui Frankie

   Depinde de motiv. Daca motivul scaderii preturilor e o decizie administrativa efectul poate fi, mergind la extrem si catastrofal nu doar nociv.
   Altfel cred ca ati observat jocul preturilor la piata agro si cum un pret mare la un articol intr-un sezon ii face pe producatori sa cultive acea leguma sau ce-o fi, astfel ca in sezonul urmator preturile scad datorita supraofertei. Simplificind, pentru ca piata agricola mai tine si de vreme, cam asta-i mecanismul dezvoltarii capitaliste, singura modalitate de altfel (si sa nu-mi vorbiti de China ca aia-s mai capitalisti decit noi).
 • -6 (24 voturi)    
  Ar mai trebui adaugat un articol... (Joi, 19 iulie 2018, 7:30)

  DanDare [utilizator]

  > persoanele fizice si juridice pot opta pentru pretul pietei libere sau pretul reglementat .

  Si uite asa sa vina Petrom si Romgaz sa ne convinga ca pretul pietei e mai bun decat cel reglementat.

  Pretul pietei ii avantajeaza pe cei bogati, nu stiu ce venituri au cei care sustin acest pret dar de ce sa platim noi romanii acelasi pret cu nemtii cand doar salariul minim in Germnaia este de 1.130 euro / luna vs 250 in RO sau 600 euro salariul mediu in RO ???
  • +9 (13 voturi)    
   comunistii sunt printre noi (Joi, 19 iulie 2018, 9:22)

   loveparade [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   si sunt tot mai multi.
   Dan dare, tu te auzi ce vorbesti, sau esti doar prea tanar ca sa fi trait in comunism?!
   tipule, tu ai cumparat banzina/salam/pantofi/dacii cu pret reglementat inainte de 89?
   pretul era atat de reglementat incat mancai salam o data la 2 sapatamani, benzina aveai de 6 zile pe luna si dupa o dacie statea cu anii.
   spre sa fii doar tanar si nu dobitoc...
   • +1 (1 vot)    
    Eu vad ce scriu ... (Joi, 19 iulie 2018, 18:57)

    DanDare [utilizator] i-a raspuns lui loveparade

    ... si nu-ti inteleg paralela cu... inainte de '89 !!!
    Ce legatura are sula cu prefectura ???

    Atat timp cat pretul de productie este mai mic decat cel de vanzare nu e nici o problema.

    Dar , daca vrei hai sa ne uitam la cifrele de afaceri si profiturile celor 2 mari producatori de gaze din Romania ( OMV si Romgaz) ... o sa-ti trebuiasca un pix si-o hartie sa le numeri cifrele din ambii indicatori . Sa nu mai vorbim ca OMV-ul isi exporta in mod constant profitul in Austria , ca deh de ce sa plateasca impozite in Romania , nu mai bine le duc la ei acasa ?

    Comparatia ta cu economia centralizata din perioada comunista e fortata, si te inteleg de ce, asa te-a platit patronul tau sa scrii. Pe atunci se producea in pierdere in majoritatea sectoarelor economice, dar tu nu vrei sa intelegi diferenta , doar Batman - Batman , ca asa a venit ordinul de la Washington via Viena.

    Acum crezi ca mananci mai sanatos decat atunci ? Poate ca iti umpli matz-ul toata ziua cu saorma si crenvusti care n-au vazut niciodata carne si stai mandru cu rabla ta de 15 ani (SH din Germania) blocat in trafic 2 ore dimineata cand mergi la job si 2 ore seara cand te intorci tot la apartamentul pe care nea Nicu ti l-a facut si pe care l-ai cumparat in '90 cu cat dai acum pe o lada de bere si esti mandru nevoie mare de aceste realizari marete.

    Dar pana una alta ANRE-ul ti-a facut dreptate tie si colegilor tai ( cu care esti platit per postare) si a anuntat scumpirea gazelor de la 1 August , asa ca poti sa fii fericit, economia de piata si capitalismul au invins, ai ocazia sa-ti platesti facturile majorate si sa-i imbogatesti pe austrieci si americanii care ne vor vinde gazele din Marea Neagra.
  • +10 (16 voturi)    
   In Venezuela benzina era aproape gratis (Joi, 19 iulie 2018, 9:29)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   Si is la un pas de colaps.
  • +3 (9 voturi)    
   :)))) (Joi, 19 iulie 2018, 9:35)

   gabone [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   adica sa alegi tu daca alegi pretul corect sau pretul care-ti convine :)))

   uite, vrei masina asta? costa 20000, dar statul reglementeaza pretul la 10000. Ce pret alegi? :)))

   Dupa asta, cine crezi ca va mai produce si iti va mai vinde tie vreo masina???

   Si cum ziceam in alt comentariu, de ce doar gazele? si de ce doar 55 ron? Sa puna 2 ron pentru tot: gaze, curent, apa, etc.. NU ar fi mai bine asa?
  • +10 (16 voturi)    
   gindire comunistoida (Joi, 19 iulie 2018, 10:06)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   Un produs are pretul lui, indiferent cit cistigi tu. Daca tu produci mere, si in romania pretul reglementat e de 1 leu /kg iar in germania e de 10 lei, vei face pe dracu-n partru sa vinzi in Germania, la abl sau la negru.

   Poti vedea efectele timpeniei asteia in domenul farmaceutic. Mai toate produsele care au la noi pret reglementat de 10-20% din pretul pietei, nu se mai gasesc pur si simplu, pentru ca producatorii vor vinde in Romania doar cind au supraproductie sau cind au periaode moarte si nu vor sa opreasca linia de productie.

   Si daca esti bolnav si ai nevoie de imunoglubulina, spre exemplu, si n-o gasesti timp de 9 luni, pentru ca unii care gindesc cu fundul au setat pretul foarte jos, sigur nu vei mai gindi la fel. Si imunoglobulina e doar un mic exemplu. Dar crize similare sunt pe mai toate medicamentele pentru boli grave, gen cancer sau sida. Mor o gramada de oameni cu zile pentru ca pur si simplu nu se gaseste medicamentul de care au nevoie.

   Si daca ai problema asta cu salariul mic poti lasa pretul asha cum il dicteaza piata, si sa subventionezi tu parte din pret pentru cetatenii saraci. Nu sa impui producatorului sa-ti vinda cu 10 euro ceea ce pe piata libera valoreaza 100.
   • +1 (1 vot)    
    ANRE-ul a facut dreptate... (Joi, 19 iulie 2018, 19:06)

    DanDare [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    ...a majorat pretul la gaze de la 1 August, puteti sa fiti fericit , ati invins !!!

    Acuma mergeti rpd in P-ta Victoriei sa aparati aceasta victorie a capitalismului si pietei libere.

    Intre timp Orlando a facut niste bani pe bursa cu actiuni Petrom si Romgaz care au scazut cu 5% si pe saptaman viitoare o sa le vanda cu + 5% , si uite asa, tac pac , legal , un 10% in plus intr-o sapatamana.

    Si voi latrati aici ca prostii pentru o butelie gratis !
    • 0 (0 voturi)    
     ce treaba are una cu alta? (Vineri, 20 iulie 2018, 10:14)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

     Ce te face sa crezi ca daca plafonezi pretul cu care cumperi gazul, iti va si vinde cineva? Orice comerciant sau producator va dori sa vinda acolo unde obtine un pret mai mare.

     Asha ca masura aia de plafonare nu va duce la scaderea pretului decit daca obligi producatorul sa-ti vinda tie, ceea ce e cam la fel de ilegal ca si plafonarea pretului.

     Iar miza aici e mult mai mare decit eventuala specula a cuiva cu actiunile petrom. Miza aici e de a alunga vest-europenii si americanii de pe piata orductiei de gaz din marea neagra, ca sa faca loc la licitatie gazpropmului, si sa devenim la fel de dependenti de rusi precum Moldova sau Ucraina.
  • +5 (9 voturi)    
   pretul reglementat (Joi, 19 iulie 2018, 10:26)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   nu avantajeaza pe cei bogati... avantajeaza firmele. DAR un pret reglementat dezavantajeaza tara si economia tarii... firme care se cara/falimenteaza etc
  • +1 (5 voturi)    
   Păi soluția este simplă: (Joi, 19 iulie 2018, 10:47)

   Barosanu_nr1 [utilizator] i-a raspuns lui DanDare

   Mutați-vă în Germania. Dar vedeți că va trebui să și munciți la standardele lor pentru banii ăia :P
 • -7 (19 voturi)    
  Stiti cum sunteti voi astia de pe HN, cand (Joi, 19 iulie 2018, 8:38)

  xrogo [utilizator]

  se liberalizeaza piata urlati ca se pe povara pe populatie si n-o sa mai poate plati asa preturi mari iar cand se reglementeaza urlati din nou, ca nu este economie de piata si de ce sa se ieftineasca, naiba sa va mai stie!
  • -3 (3 voturi)    
   si tu... (Joi, 19 iulie 2018, 15:12)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui xrogo

   te pricepi mai putin la economie decat ma pricep eu la chineza!

   statul poate interveni doar in situatii de concurenta neloiala (1 singur jucator pe piata care stabileste preturi aberante, intelegeri intre firme etc).... in rest trebuie sa lasi totu sa mearga de la sine si sa se reglementeze prin concurenta si cerere si oferta....

   nu exista mancare gratis... totul se plateste... inclusiv (de fapt mai ales) preturile reglementate de statul comunist!
 • -8 (14 voturi)    
  nah.. (Joi, 19 iulie 2018, 9:28)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... daca scade pretul la gaz, votez pesede.
  • 0 (2 voturi)    
   la ce logica ai (Joi, 19 iulie 2018, 15:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Ismail Paine de circ

   cred ca votezi deja psd...

   stii in ce tara s-a reglementat pretul la gaz? VENEZUELA!!! hai sa fie ca acolo ca e misto rau!
 • -7 (13 voturi)    
  Masura perfect legala. (Joi, 19 iulie 2018, 9:28)

  Marionette [utilizator]

  De ce la medicamente e posibil si la gaze n-ar fi?
  • +1 (1 vot)    
   si producatorii nu le mai aduc (Joi, 19 iulie 2018, 11:23)

   jorj_bv [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   pentru ca pietele europene stabilesc pretul in functiile de celelalte state unde se distribuie. Si atunci l-ar da gratis si in Germania, Olanda sau Suedia.
  • 0 (0 voturi)    
   corect... (Joi, 19 iulie 2018, 15:08)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui Marionette

   d-aia avem criza de juma din medicmamentele necesare... ca se poate!
   sa vezi ce misto o sa fie la iarna fara gaz...
 • -10 (10 voturi)    
  Ce poti (Joi, 19 iulie 2018, 10:04)

  A310 [utilizator]

  sa spui , cand constati ca sunt unii de-a dreptul scelerati , nu ai decat sa ii lasi in plata domnului .
  • +1 (1 vot)    
   mai omule... (Joi, 19 iulie 2018, 15:07)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui A310

   toti vrem venituri mari si preturi mici...
   doar ca unii realizam ca asa ceva NU SE POATE !!!
   • -1 (3 voturi)    
    Nici un om rational (Joi, 19 iulie 2018, 23:17)

    A310 [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    nu reactioneaza pentru a se pozitiona de partea multinationalelor .
    V-as intreba numai daca cunoasteti profitul net al companiei Apa Nova din Bucuresti , nu mai fac vorbire despre companiile austriece care exploateaza padurile Romaniei si multe , multe altele .
 • +4 (4 voturi)    
  pai simplu... (Joi, 19 iulie 2018, 10:24)

  liviu_ [utilizator]

  fac legea
  si ori ne amendeaza UE ori ne oblgia UE sa nu dam legea caz in care e vina UE ... ce naspa sunt ieuropenii ca nu vor sa ne dezvoltam... (in cazul amenzii e posibil sa mearga pe burta pana sa termina procesul si amenda sa fie problema celuilalt guvern)
 • 0 (4 voturi)    
  Masuri comuniste?! (Joi, 19 iulie 2018, 11:52)

  TrueBlue [utilizator]

  Mie nu mi se pare deloc ca masura este comunista... In primul rand trebuie vazut cum este folosita aceasta resursa locala in beneficiul Romaniei si al locuitorilor ei lasand in acelasi timp suficienti bani producatorilor pentru investitii si dezvoltare. In al doilea rand, despre care pret al pietei vorbim? Cati producatori sunt pe piata interna piata interna? Care este cererea si oferta si cum sunt acestea influentate (manipulate) de marii jucatori pe piata internationala? Are Romania, ca si producator de gaze, ceva de spus aici? In al treilea rand, cum facem sa ne asiguram ca exportam doar surplusul si vindem restul la pretul maxim? Deci, in loc sa scriem concluzii a doua zi dupa ce am aflat intentia guvernului, hai mai bine sa facem o analiza din toate unghiurile posibile.
 • 0 (2 voturi)    
  e idioti, ma! (Joi, 19 iulie 2018, 13:51)

  Lucian* [utilizator]

  daca se plafoneaza preturile la intern, atunci cine opreste companiile sa exporte absolut tot din moment ce pretul de export este mai bun!?

  Si, neavand de unde sa dea gaz la intern se va ajunge la import ... din Rusia la pret de lux care nu poate fi contestat deoarece este de import si nu din productie interna.

  E destepti, mai!
  Te doare mintea la cat de destepti sunt astia!

  Nu a mai fost rahatul asta in trecut si la grau cand marii comercianti au ajuns sa scoata tirurile cu grau din Romania si pe urma sa reintre ca si cum ar fi importate si cu pret de 30-50% mai mare??

  Cine face din nou mismasul asta???
 • -1 (1 vot)    
  care piata libera? (Vineri, 20 iulie 2018, 2:21)

  srpc [utilizator]

  monopolul de stat a fost inlocuit cu monopoluri private! caz in care trebuie bagat mercurial; iti convine, OK, nu, cara-te si lasa pe altul. sa incaseze bani fara efort! in privinta UE., intai salarii ca acolo, apoi preturi


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by