ONG-urile care au beneficiat de sponsorizări din impozitul pe venit al persoanelor fizice trebuie să depună o declarație cu sumele de trezorerie de care au beneficiat. Un ordin al Ministerului Finanțelor (370/2024) prevede formatul acelei declarații ce a fost reglementată prin Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023). Consultantul fiscal Adrian Bența a studiat acel act normativ.

Adrian Benta - consultantFoto: StartupCafe.ro

Declarația va însoți situațiile financiare anuale, iar termenul este data de 29 aprilie 2024.

Nedepunerea se sancționează contravențional cu o amendă de la 20.000 lei la 30.000 lei.

Potrivit lui Bența, declarația este sub forma unui tabel tipizat, iar actul normativ reglementează două structuri de completare în funcție de valoarea sumelor primite.

  • Dacă respectivul beneficiar de sponsorizări a beneficiat de o sumă mai mare de 100.000 lei cumulată anual, atunci va completa declarația sub forma complexă;
  • Dacă respectivul beneficiar de sponsorizări a beneficiat de o sumă mai mică de 100.000 lei cumulată anual, atunci va completa declarația sub forma restrânsă.

Declarația se va completa utilizând programul informatic pus la dispoziția contribuabilului de către autorități.

“Dacă există astfel de entități ce au depus situațiile financiare anuale fără să fi depus această declarație, aceste entități au obligația depunerii declarației într-un termen maximal de 60 zile calculat de la data de la care trebuie depuse situațiile financiare anuale. Declarația se semnează similar situațiilor financiare anuale atât de persoana ce are atribuții de administrare a respectivei entități fără scop patrimonial, cât și de persoana ce are dreptul legal să conducă evidența contabilă”, spune Adrian Bența.

Vezi și: