Ordonanța trenuleț (OUG 115/2023), adoptată recent de Guvernul Ciolacu, lovește în mod direct ONG-urile, respectiv finanțarea lor. Vorbim despre modificări atât la microîntreprinderile plătitoare de impozit pe venit, cât și la firmele care au impozit pe profit. PFA nu vor mai putea redirecționa 3,5%.

Bancnote româneștiFoto: Inquam Photos / Octav Ganea

Microîntreprinderile nu mai au facilitatea de a scădea din impozitul pe venit

“Din anul 2024 nu mai pot sponsoriza astfel încât să aibă facilitatea fiscală de a scădea din impozitul datorat procentul de 20%. O pot face în continuare, dar fără nicio facilitate fiscală”, spune consultantul fiscal Cornel Grama, care a analizat Ordonanța menționată.

Conform OUG, ultimul an fiscal în care sumele reprezentând sponsorizări/burse rămase de reportat se scad din impozitul pe veniturile microîntreprinderilor este anul fiscal 2023.

PFA, activitățile independente în general, nu mai pot redirecționa 3,5%

Contribuabilii cu activitati independente sau alte tipuri de venituri nu mai pot redirectiona 3.5% din impozitul anual, spune Cornel Grama.

Potrivit acestuia, posibilitatea rămâne doar la veniturile din salarii și asimilate salariilor.

Impozit pe profit: ce se schimbă la sponsorizare

Cheltuielile cu bursele private acordate nu mai reduc impozitul pe profit, spune consultantul fiscal Adrian Bența într-o analiză.

Potrivit acestuia, cheltuielile cu bunuri și servicii acordate către UNICEF se însumează cu cheltuielile de sponsorizare și diminuează impozitul pe profit în cea mai mică dintre 0,75% din cifra de afaceri, fără a depăși 20% din impozitul pe profit. Ambele cheltuieli sunt inițial nedeductibile la calculul impozitului pe profit.

Se păstrează posibilitatea redirecționării sumei reprezentând cheltuieli de sponsorizare sau mecenat până la plafonul maxim prevăzut de lege, dacă plătitorul de impozit pe profit depune formularul de redirecționare.