Salariul minim 2019 / Observații privind angajații cu studii superioare

de F.B.     HotNews.ro
Luni, 7 ianuarie 2019, 16:12 Economie | Finanţe & Bănci


Salariul minim
Foto: Wikimedia Commons
Începând cu 1 ianuarie 2019, în România nu mai avem un singur salariu minim, ci trei: cel standard - 2.080 lei, cel cu observații - 2.350 lei și cel de 3000 de lei pentru sectorul construcțiilor. Referindu-ne la cel de 2.350 lei, acesta se referă la persoanele încadrate în funcții ce impun nivel de studii superioare și înregistrează o vechime în câmpul muncii în domeniul respectiv de minim 1 an.

Deși la prima vedere pare simplu de înțeles salariul minim de 2.350 lei, consultantul fiscal Adrian Bența are câteva observații:
 • Dacă o persoană a absolvit o facultate și are o vechime în câmpul muncii mai mare de 1 an, nu beneficiază în mod automat de un salariu minim brut de 2.350 lei, dacă este încadrată în altă activitate decât domeniul în care a absolvit studiile superioare. Pentru această situație, nu este impus salariul minim majorat.
 • Din analiza textului normativ observăm faptul că funcția prestată trebuie să impună obligația de a avea studii superioare. De exemplu, dacă într-un birou de contabilitate, pentru funcția de contabil se solicită conform Clasificației ocupațiilor din România, studii medii, iar această funcție este realizată de un economist absolvent de studii superioare, nici în această situație nu este impus salariul minim majorat.
 • Tot din analiza temeiului normativ, observăm că salariul minim majorat reprezintă o excepție aplicată doar pentru plata acelor persoane cu vechime mai mare de 1 an, pentru care funcția presupune studii superioare. Acest lucru înseamnă că pentru alte obligații legale, generate de utilizarea salariului minim, aceste obligații se vor raporta la suma de 2.080 lei.
 • În acest context, dacă nu se va modifica Codul fiscal, contribuțiile la asigurările sociale – pensii și sănătate, datorate de persoane fizice pentru venituri de natură extrasalarială în anul 2019, se vor determina prin aplicarea cotelor și procedurilor existente la suma de 2.080 lei.
Legiuitorul utilizează sintagma ”salariu minim garantat în plată existent la data depunerii Declarației unice”, spune Bența, iar dacă depunerea declarației se va face până la o nouă modificare a salariului minim, atunci aceste asigurări sociale, când se datorează, se vor raporta la suma de 2.080 lei.
 • De exemplu, o persoană fizică ce realizează venituri din activități independente, se va raporta în anul 2019 la plafonul de 2.080 lei x 12 luni = 24.960 lei, pentru a verifica dacă se încadrează la plata asigurărilor sociale în acest an.
Desigur, suma de 2.080 lei se va avea în vedere pentru contractele cu timp parțial când nu există o excepție, la determinarea asigurărilor sociale pentru funcțiile ce nu presupun studii superioare.

Dacă funcția presupune existența unor studii superioare, cum ar fi funcția de contabil-șef într-o societate mică, la care contabilitatea este ținută prin contract de muncă cu timp parțial, și nu există o exceptare, atunci asigurările sociale vor fi recalculate la suma de 2.350 lei.


Ordonanța privind noile taxe, adoptată în decembrie, a mai introdus un salariu minim, dar în sectorul construcțiilor. Este vorba despre 3.000 lei.

Prin derogare de la prevederile art. 164 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, în perioada 1 ianuarie 2019 - 31 decembrie 2019, pentru domeniul construcţiilor, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată se stabileşte în bani, fără a include sporuri şi alte adaosuri, la suma de 3.000 lei lunar, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând 17,928 lei/oră.
Prevederile alin. (1) se aplică exclusiv domeniilor de activitate prevăzute la art. 66 pct. 1 din prezenta ordonanţă de urgenţă.


Acesta se va aplica în domeniile: Prelucrarea şi fasonarea sticlei plate, Fabricarea plăcilor şi dalelor din ceramic, Fabricarea cărămizilor, ţiglelor şi altor produse pentru construcţii din argilă arsă, Fabricarea produselor din beton pentru construcţii, Fabricarea produselor din ipsos pentru construcţii, Fabricarea betonului, Fabricarea mortarului; Fabricarea altor articole din beton, ciment şi ipsos, Tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, Fabricarea articolelor din material plastic pentru construcţii; Fabricarea altor elemente de dulgherie şi tâmplărie pentru construcţii; Fabricarea de uşi şi ferestre din metal; Fabricarea de construcţii metalice şi părţi componente ale structurilor metalice, Extracţia pietrei ornamentale şi a pietrei pentru construcţii, extracţia pietrei calcaroase, ghipsului, cretei şi a ardeziei, Extracţia pietrişului şi nisipului, Activităţi de arhitectură, inginerie şi servicii de consultanţă tehnică.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

39447 vizualizari

 • -1 (3 voturi)    
  Femeia de serviciu in construcții ... (Marţi, 8 ianuarie 2019, 2:19)

  jorj_bv [utilizator]

  Sau salahorul necalificatvor primi circa 2350 net, adică de 2 ori mai mult decât un angajat pe salariul minim - circa o treime din forța de muncă. Directorii de șantiere mari vor lua de 10 ori mai mult.
  Constructorii nu plătesc impozit, ok nici cei din IT / Horeca / cei cu handicap. Dar parca acolo sunt mai multe condiții legate de codul firmei, codul jobului și specialitatea facultății.
  Dar cei din nu plătesc nici sănătate - multi stau in frig, fac muncă manuală, se accidentează. Multi au și familii, și doar ei lucrează - pentru ei cine plătește.
  Dar ei nu plătesc nici toată pensia legală. Cred că multe categorii socio-profesionale cred și chiar pot sa-si administreze rezervele de bătrânețe mai bine decât statul și chiar de către un privat. Accesul la banii respectivi e important.
 • +4 (4 voturi)    
  de ce nu 10.000 ron minim? (Marţi, 8 ianuarie 2019, 11:18)

  un oarecare [utilizator]

  de ce nu 20.000 ron minim?
  marirea salariului minim din pix, fara a imbunatatii conditiile economice pt mediul privat este fix apa de ploaie. dar 2019 e an electoral, deci propaganda psd trebuie sa arate ca au facut una alta pentru votanti.

  sa vedeti cate firme o sa se inchida. oricum segmentul de contructii e praf in romania. exista doar firmele care fac eternele autostrazi cu contraacte delegate de la state la cine trebuie. in rest nu exista constructii in romania.

  personal astept sa se prabuseasca economia. astept ca psd sa distruga sectorul bancar ("taxa pe lacomie"). eu am plecat cu familia din Romania lui PSD.
  ultima stinge lumina...
 • +2 (2 voturi)    
  ... (Marţi, 8 ianuarie 2019, 13:36)

  a.nonim [utilizator]

  Daca ai facut o facultate si ai nevoie de ajutorul statului ca sa castigi mai mult decat salariul minim pe economie, degeaba ai facut-o...
 • 0 (0 voturi)    
  salariul minim (Miercuri, 9 ianuarie 2019, 10:55)

  hanu [utilizator]

  o alta cretinitate socialista. Inflatia va anula orice beneficiu obtinut. Dar da bine la fraieri!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by