Ce se ascunde în spatele mesajului ”optimist” al Guvernatorului BNR. Cele 10 avertismente transmise vineri de Mugur Isărescu

de Dan Popa     HotNews.ro
Vineri, 17 mai 2019, 15:05 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Hotnews
”Eu cred că prezentarea mea de astăzi a fost constructivă, ca să nu zic pozitivă. N-am transmis nimic că se rupe, se prăbuşeşte”, a spus vineri Guvernatorul BNR Mugur Isărescu, în conferința de presă în care a prezentat Raportul privind inflația. Prezentarea a fost făcută ca de obicei, având un ton cald și zâmbitor, dar Raportul în sine nu este deloc ”zâmbitor”. Cel puțin 10 avertismente sunt trecute acolo, explicit sau implicit, iar lectura documentului ar trebui făcută foarte serios la nivelul Guvernului și al consilierilor responsabili cu strategia economică. • 1. La presiunile inflaționiste au contribuit în proporții însemnate și prevederile legislative adoptate recent (OUG nr. 114/2018, modificată prin OUG nr. 19/2019). Dinamica proiectată a prețurilor administrate reflectă prevederile OUG nr. 19/2019, precum și normele autorităților de profil (ANRE), și are în vedere deciziile de plafonare a prețului de achiziție al gazelor naturale și, respectiv, al celui al energiei electrice la consumatorii finali.
 • 2. Investițiile sunt direct afectate de măsurile fiscale recente, care ar putea avea ca impact amânarea sau diminuarea de către agenții economici a unei părți a investițiilor planificate, inclusiv a fluxului investițiilor străine directe adresate României. În aceste condiții, dinamici mai ridicate ale investițiilor, esențiale din perspectiva dezvoltării capacității productive a economiei, sunt strict condiționate de ritmul atragerilor de fonduri europene, precum și de alocările de investiții derulate din fonduri publice.
 • 3.Scenariul de bază indică continuarea majorării deficitului de cont curent ca pondere în PIB. În raport cu valoarea de tip „reper” de 4%, stipulată de Comisia Europeană ca indicator de performanță pentru țările membre ale Uniunii Europene, evoluțiile semnalează și acumularea într-un ritm mai rapid a dezechilibrelor în plan extern în cazul României comparativ cu partenerii regionali.
 • 4.Gradul de sustenabilitate a evoluțiilor la nivelul deficitului de cont curent este problematic și din perspectiva preconizării finanțării doar parțiale a indicatorului pe seama atragerilor de fonduri europene structurale și de investiții aferente cadrului financiar multianual curent și, respectiv, a intrărilor de investiții străine directe; acestea din urmă vor fi afectate de încetinirea activității economice a principalilor parteneri comerciali, precum și de frecvența ridicată a modificărilor legislative în plan intern.


 • 5.În pofida diminuării unor riscuri evidențiate în runda precedentă, potențialele efecte adverse de mai mare amploare ale OUG nr. 114/2018 fiind parțial atenuate de prevederile OUG nr. 19/2019, conduita politicii fiscale și a celei de venituri își păstrează relevanța ca sursă de riscuri, dar mai ales de incertitudini pe intervalul de proiecție. Astfel, configurația acestor politici ar putea fi grevată de calendarul electoral încărcat din intervalul 2019-2020, în condițiile în care măsuri ce ar putea să favorizeze cheltuielile curente, în defavoarea celor cu aport investițional, ar urma să aibă ca efect probabil diminuarea în și mai mare măsură a spațiului fiscal de manevră aflat la dispoziția autorităților.
 • 6.Aceste riscuri ar putea cunoaște o amplificare în eventualitatea configurării unor dificultăți în asigurarea surselor stabile de finanțare a deficitelor și de refinanțare a datoriei publice, putând conduce inclusiv la afectarea poziției externe a economiei.
 • 7.Noile prevederi legislative ale OUG nr. 19/2019 sunt de natură să facă impredictibil comportamentul investițional al agenților din sectorul privat și, în același timp, să complice, prin anumite reglementări punctuale, transmisia monetară, cu implicații asupra cadrului general al politicii monetare. Consecințe posibile: diminuarea pe termen mediu și lung a dinamicii PIB potențial, o contracție a volumului investițiilor și un dozaj mai puțin echilibrat al politicilor economice din România
 • 8.Nu pot fi trecute cu vederea limitările de ordin structural cu care continuă să se confrunte mediul de afaceri în activitatea investițională (în special cele referitoare la insuficiența unei infrastructuri moderne de transport și la deficitul de personal calificat). Acestora li se adaugă anumite preocupări asociate evoluției cursului de schimb al monedei naționale și instabilității cadrului legislativ. Deși încetinirea din industrie poate fi pusă parțial pe seama unor factori conjuncturali, precum lucrările de revizie ale unor rafinării sau creșterile substanțiale ale prețului masei lemnoase care inhibă activitatea din industria mobilei, un rol a revenit și determinanților cu impact de durată la nivelul unor ramuri manufacturiere.
 • 9.În ultimele luni trei importanți investitori au decis oprirea procesului de producție derulat în fabricile locale. În industria alimentară, închiderea unei importante unități cu peste 400 de angajați a fost pusă pe seama deficitului de personal și a schimbării obiceiurilor de consum ale populației, în timp ce în industria ușoară – care a traversat al optulea trimestru consecutiv de contracție a productivității – sistarea activității a două fabrici cu un total de circa 1 000 de angajați a avut loc ca urmare a pierderii competitivității odată cu avansul abrupt al costurilor cu forța de muncă și cu lipsa tot mai acută de angajați calificați. Pe lângă dificultățile întâmpinate în procesul de recrutare, companiile resimt efectele unui cadru legislativ incert și volatil care periclitează planurile de investiții în unele sectoare-cheie ale economiei, cum sunt cel energetic al telecomunicațiilor sau financiar. În consecință, Sondajul privind sentimentul mediului de afaceri din luna martie indică o înrăutățire a condițiilor de afaceri în România pentru 85 la sută dintre respondenți, un nivel record, semnificativ peste cel de 73% consemnat în ediția precedentă din octombrie 2018.
 • 10.În pofida incertitudinilor asociate impactului modificărilor legislative, se poate decela în perspectivă o structură a creșterii economice al cărei principal motor va continua să rămână consumul, cu un parcurs corelat cu cel al venitului disponibil real, în contextul persistenței avansului salariilor atât în mediul privat, cât și în cel bugetar și al majorării transferurilor bugetare (pe fondul creșterilor anunțate ale punctului de pensie). De notat că rata anuală a inflației CORE2 ajustat a urcat în trimestrul I 2019, din cauza scumpirilor la bunuri nealimentare și servicii. Pentru serviciile de piață, determinante au fost deprecierea monedei naționale și unele majorări ale tarifelor la anumite servicii de telecomunicații, ca efect al modificărilor legislative care vizau impunerea unor taxe suplimentare companiilor din acest domeniu.
Citește aici Raportul complet privind inflația (ediția mai 2019) sau vezi aici principalele declarații făcute vineri de Guvernator

N.Red. Sublinierile din citatele preluate din Raportul BNR în text aparțin redacției.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14278 vizualizari

 • -11 (19 voturi)    
  isarescu (Vineri, 17 mai 2019, 15:14)

  mihaipricop [utilizator]

  intotdeuna a fost favorabil puterii indiferent de culoarea politica, e singurul guvernator din lume care e in functie de aproape 30 de ani.
  • +4 (8 voturi)    
   Aşa, şi? (Vineri, 17 mai 2019, 19:01)

   Spiky [utilizator] i-a raspuns lui mihaipricop

   Ai dreptate, şi?
   Ai vreun contraargument la cele spuse de el, sau doar un ghimpe împotriva lui?
   Şi dacă luăm în consideraţie geniile financiare ale guvernării - Cristian Socol cu a lui aberantă teorie a creşterii economice determinată de mărirea din pix a salariilor, Darius Vălcov, un şmecheraş penal de nici două parale, taman pe calapodul lui Dragnea, şi Orlando Teodorovici, acest DJ al Ministerului de Finanţe care a pus să danseze pe jar economia românească precum un pui de urs ameţit, eu îl prefer pe Isăresc de la o mie de kilometri, că tocmai asta este distanţa dintre el şi jnapanii pretinşi finanţişti ai guvernului kleptocrat PCR-PSD.
 • -4 (12 voturi)    
  concluzie (Vineri, 17 mai 2019, 15:16)

  Arlecchino [utilizator]

  Deci inflatie de 4.2% a ajuns sa fie considerata mesaj optimist! Si asta e tinta BNR! Intervalul de variatie banuiesc ca a ramas neschimbat +- 1%. Deci foarte posibil sa fie spre 5%. Sa fim optimisti, zic, putea sa fie 10%...
  • +4 (12 voturi)    
   mda (Vineri, 17 mai 2019, 16:40)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Arlecchino

   Credeam ca doar Fides, mazela, kinghotel banat pentru propaganda si restul liotei de postaci raspandaci psdalde & moskowa pot sa nu inteleaga diferentele simple dintre inflatia ANUNTATA (deci certa, fiind calculata, si care se refera la trecut), inflatia PROGNOZATA (de bnr, comisia europeana, fmi, banci etc) care se refera la viitor si care nu e litera de Biblie. Poate exploda pretul petrolului, psd poate da iar legi de tampiti, poate introduce taxe sau Dragnea poate tripla pensiile si salariile bugetarilor. Evident ca oricat ai fi de bun la PROGNOZE, cand tara e condusa de analfabeti e putin probabil sa se indeplineasca. Dar nu e vina celui care face progniza ca flausatul s-a gandit peste noapte sa faca alta tampenie sau Vilcov miauna o noua ineptie.

   In plus, exista TINTA DE INFLATIE. Pe care analfabetii economic de la psd si instalatorul Zanfir Daniel nu o inteleg. TINTA DE INFLATIE e un MECANISM pt stapanirea inflatiei, nu un tel catre care nazuieste BNR.

   E ca si "cota de atentie" sau "cota de inundatie" la un rau. Cand sunt atinse astfel de praguri inseamna ca e cazul sa iei anumite masuri. In cazul de fata infkatia ANUNTATA (de peste 4%) e muuuult peste TINTA DE INFLATIE si e chiar iesita din coridor. Asta inseamna ca suntem intr-o situatie extrem de fragila.

   O criza economica in UE (de la Brexit sau Germania) o sa ne doara foarte tare.
   • +3 (5 voturi)    
    recesiune -> criza ? (Vineri, 17 mai 2019, 17:56)

    Dedalus [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    Recesiunea este posibil sa apara spre sfarsitul anului viitor. Recesiunea este ciclica, nu fac nicio prognoza spunand asta.

    Este sigura ca va fi recesiune. Poate nu la sfarsitul lui 2020, ci la inceputul lui 2021 sau la inceputul lui 2020.

    Insa recesiunea va fi majora, o criza reala si puternica ? Nu cred ca stie cineva, dara daca asa va fi, Romania va fi teatrul unor chinuri cumplite

    Chiar si o recesiune "moderata" va conduce la inflatie de 2 cifre in Romania.
   • 0 (2 voturi)    
    wow (Vineri, 17 mai 2019, 20:52)

    Arlecchino [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

    1. Ma refeream la prognoza pentru 2019 nu la inflatia din aprilie. Asa e am zis tinta in mod gresit, tinta nu a fost ajustata. Sincer, am crezut ca a fost ajustata si tinta tocmai pentru ca aceasta crestere se datoreaza unor elemente pe care BNR nu le controleaza. Din cate stiu s-a mai intamplat in trecut.
    2. Chiar credeam ca cititorii hotnews pot sa inteleaga mai bine un text! Unde am dat eu vina pe Isarescu sau pe BNR? Singurul lucru pe care l-am spus a fost ca mi se pare ca inflatie 4% nu e un mesaj optimist, lucru pe care l-ati spus si dvs. Intr-adevar, lucrurile nu stau deloc roz. Doar cineva care nu intelege nimic din politica monetara ar putea spune ca BNR este de vina. Evident ca BNR nu poate controla toate iresponsabilitatile pe care le face Guvernul.
    In rest, cred ca e bine sa ne calmam. Am facut o greseala pentru ca nu am citit cu atentie textul de pe Hotnews. Felul in care ati inteles ce am scris este total deplasat si desprins de realitatea textului si arata ca nu doreati decat un motiv sa va puteti manifesta agresivitatea online.
 • 0 (12 voturi)    
  inflatie de rattrapage... (Vineri, 17 mai 2019, 16:24)

  demaGOGU [utilizator]

  ...pe o piata unica dinamica fluidelor ne spune ca preturile vor converge catre media (ponderata ) a preturilor din uniune.

  in conditiile in care preturile de consum in Ro sunt cu mai bine de 50% mai mici decat media EU(cf Eurostat) diferentialul natural de inflatie nu va fi inchis mai devreme de 10 ani.
  • 0 (12 voturi)    
   primul comentariu inteligent la articol (Vineri, 17 mai 2019, 17:34)

   Je__ [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

   cat timp veniturile vor creste, pana la convergenta preturilor in cadrul UE, inflatia va fi mai mare decat media

   din pacate pentru noi, doar zona servicii si mancarii e inca in urma...ca aici inca se mai produc local lactate, carne, fainoase

   pe la produse de uz casnic, fie chimice, electrocasnice, etc....cam suntem aliniati, ba uneori si peste la electronice
 • +5 (11 voturi)    
  Inflația va fi 10% (Vineri, 17 mai 2019, 16:38)

  DomnuTrandafir [utilizator]

  Ca si comisionul la achiziții.
  Vor fi si alte alegeri la sfarsit de an si alti bani în economie pe seama cresterii de salarii la bugetari si a cresterii de pensii.
  Perpetuum mobile.
  Masuri antieconomice pentru câștigarea alegerilor cu orice pret!
 • +2 (2 voturi)    
  Mai draga cred ca... (Vineri, 17 mai 2019, 19:40)

  ..13 [utilizator]

  Aprozarul este de vina - numai el ne salta preturile si deci trebe sa il debarcam...

  In alta oridene de idei tot ce creste pe terenul romanesc este scump foc si asta contribuie inca un pic la inflatie...

  Ploaia cand este buna cand este rea - rog gubernul sa controloze cantitatea de picaturi pe metrul patrat ca asa nu se mai poate - face norul ala ce vrea el???? ei...

  Zic si io - sa fim optimisti! - se poate inca si mai rau...


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by