Revolut a informat clienții zilele astea că dacă invitați prieteni pe platformă veți primi 200 lei pentru fiecare persoană care-și deschide cont. De asemenea, dacă vă uitați la un clip și răspundeți la câteva întrebări, veți primi criptomonede (DOT - care aparține de Polkadot) pe care le puteți schimba în lei, obținând circa 57 lei.

RevolutFoto: Ascannio / Alamy / Profimedia Images

Atenție la un aspect ignorat de foarte multă lume: trebuie să depuneți Declarația unică și să plătiți impozit pe venit pentru promoția de 200 lei (dacă aveți mai mult de 3 invitați).

În ceea ce privește criptomoneda și obținerea venitului din ea, aici nu pentru că la acest capitol câștigul este sub 600 lei.

Consultantul Fiscal Cornel Grama ne-a confirmat faptul că aceste sume (din promoția 200 lei) sunt considerate în ochii ANAF drept câștiguri din alte surse.

Practic, potrivit acestuia, este vorba, conform Codului fiscal, despre veniturile din activități, altele decât cele de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale și din drepturi de proprietate intelectuală, precum și activități agricole, silvicultură și piscicultură.

Mai exact sunt venituri realizate de contribuabilii care nu sunt înregistrați fiscal potrivit legislației în materie și care desfășoară activități de producție, comerț, prestări de servicii, profesii liberale, din drepturi de proprietate intelectuală, precum și venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură, fără a avea caracter de continuitate și pentru care nu sunt aplicabile prevederile cap. II Venituri din activități independente și cap. VII Venituri din activități agricole, silvicultură și piscicultură din titlul IV al Codului fiscal.

„Trebuie să fie atentă lumea pentru că cine știe când ANAF începe să verifice aceste venituri și te poți trezi cu o decizie de impunere la care se adaugă dobânzi și penalități”, ne-a spus el.

UPDATE - O precizare importantă:

La art. 108 - Definirea veniturilor din premii și din jocuri de noroc scrie că intră: Veniturile din premii cuprind veniturile din concursuri, altele decât cele prevăzute la art. 62, sumele primite ca urmare a participării la Loteria bonurilor fiscale, potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 10/2015 pentru organizarea Loteriei bonurilor fiscale, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 166/2015, precum și din promovarea produselor/serviciilor ca urmare a practicilor comerciale".

Aici intră cei 200 lei, dar atenție că este plafon neimpozabil de 600 lei ca la criptomonede.

Mai exact, legea spune că nu sunt impozabile următoarele venituri obținute în bani și/sau în natură:

"a) premii sub valoarea sumei neimpozabile stabilite în sumă de 600 lei, inclusiv, realizate de contribuabil pentru fiecare premiu;"

Într-un interviu acordat HotNews.ro de șeful Fiscului, Lucian Heiuș (în urmă cu o lună), acesta ne spunea că ANAF știe dacă am încasat bani prin Revolut și alte aplicații similare.

„Bineînțeles că știe. Revolut deja este o bancă. Mai sunt acele platforme de plăți. Orice sumă de bani care se mișcă deja printr-un cont, lasă urme”, a explicat Heiuș.

El consideră că este o poveste faptul că dacă ai încasat bani printr-o platformă mai puțin cunoscută nu poate afla ANAF.

„În momentul în care pui niște bani într-un cont și le-ai dat drumul și ajung în altul, dacă ajungi într-o investigație, se poate găsi orice”, a spus Heiuș, continuând: mai greu, mai ușor, dar se poate.